Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Möt hösten i Milano

13 sep, 2022 
Louise Werner
Milano
Milano är en perfekt stad för en weekend-resa. Mode, mat, design, historia och kultur i en härlig mix.
Om Milano hade varit en drink skulle staden ha varit en Aperol Spritz. Bubblig, lite besk och samtidigt lyxig. På en helg hinner du få en god glimt av Italiens andra största stad. Här kommer några tips för en härlig hösthelg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mat, mode, design och fotboll. Det är nog vad de flesta tänker på när Milano kommer på tal. Men det är bara en del i beskrivningen av staden som är en mix av modernt och gammalt och där nord och sydeuropa samsas sida vid sida. Kanske är det inte som det Italien du hade förväntat dig, men låt dig inte luras av första anblicken. Du behöver skrapa på ytan och ta dig in i själen på staden och dess invånare. Hur du gör? Det räcker sällan med ett besök.

Se också: 6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotelletBrand logo
Se också: 6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotellet

Snabbfakta om Milano

Invånare: Cirka 1,4 miljoner

Resa hit: Direktflyg från Stockholm och Köpenhamn

Bästa tiden: Närsomhelst, men undvik juni till augusti då det kan vara mycket varmt.

Språk: Italienska

Valuta: Euro

Bra tips: Har du tid är en dagsutflykt till närliggande Como att rekommendera. Du tar dig dit med tåg på cirka 30 minuter.

Annons

Besök katedralen

Om du bara ska se en sak under ditt besök så är det katedralen. Il Duomo som är katedralens italienska namn, började byggas på 1300-talet och stod klar på 1800-talet och är världens näst största gotiska katedral efter katedralen i Sevilla. I toppen av spiran sitter en madonna-staty i guld, som också blivit en symbol för Milano som stad.

Il Duomo
Katedralen på nära håll. För den som vill går det att ta sig upp till taket om man vill få en utblick över staden.

Att se katedralen på kvällen när kvarteret nästan är folktomt är en upplevelse för både ögat och själen. När du besöker kyrkan passa då på att dricka kaffe på någon av de legendariska barerna däromkring. Il Camparino eller Pasticceria Marchesi 1824, som båda ligger i den berömda shoppinggallerian Galleria Vittorio Emanuele.

Annons

Ett besök på varuhuset La Rinascente och dess stora takterass kan också varmt rekommenderas. Här kan du sitta och känna in stadens puls. Beundra elegansen hos stadens invånare som blir extra tydlig när du slås av att du sitter i vad som anses vara en av världens största modestäder. Armani, Gucci, Prada är några av de modehus som finns stationerade här.

Galleria Vittorio Emanuele
Shoppinggallerian Vittorio Emanuele fylls av folk på helgeftermiddagar.

När du ändå besöker området kring Duomen är det ett måste att promenera längs med gatorna Via Monte Napoleone och Via Della Spiga. Shoppingkvarterens hjärta där alla stora modehus och designers har flaggskeppsbutiker på rad.

Annons
Montenapoleone Milano
På Via Montenapoleone ligger de stora designerhusen tätt, och lyxbilarna är många.

Undvik om möjligt att besöka den här delen av staden på en helgeftermiddag. Då är det nämligen så fullt av folk att du knappt kan röra dig. ”La passeggiata”, den för många italienare obligatoriska stadspromenaden infaller nämligen då.

Parco Sempione och Castello Sforzesco.

Parco Sempione kan sägas vara Milanos lunga och här strosar du fritt runt i vacker grönska där de stora träden ger skugga, under varma och soliga dagar. På morgonen är parken en populär plats för löpare av alla de slag. I anslutning till parken ligger det stora slottet Castello Sforzesco. Här inne hittar du flera museum och en hel del kulturarv att ta del av. Själva slottet byggdes på 1400-talet av Francesco Sforza, hertig av Milano. Under 1500-och 1600-talen var det en av de största citadellerna i Europa.

Annons
Castello Sforzesco
Castello Sforzesco byggdes redan under 1400-talet och hade sin storhetstid under 1500 -1600-talen.

Porta Sempione

Arco della Pace (fredens båge på svenska), är en av Milanos många stadsportar och dessutom ett mycket vackert monument att se på. Den byggdes i början på 1800-talet för att spegla Triumfbågen i Paris under den korta tid som Napoleon regerade över den italienska republiken.

hundar i milano
Gott om välklädda hundar och människor kring Porta Sempione.

I området kring Arco della Pace ligger många mysiga barer, restauranger och Caféer. Att dricka sitt morgonkaffe på baren Living, precis intill bågen, är nästan ett måste. Går du hit en söndagsmorgon är besöket en bra studie i ”La Milano per bene”, där du kan se välbärgade familjer med både hundar och små barn i välsydda Prada-kläder.

Annons
Arco della Pace
En av Milanos vackraste stadsportar – Arco della Pace.

Vill du stanna i området kring lunch är ett besök på fiskrestaurangen Pisco väl värt några timmars stopp. Både sen höst och tidig vår, kan du sitta utomhus i solen och beställa in Linguine all´astice (pasta med hummer), eller någon av de andra specialiteterna på menyn.

Mat och dryck

Det vore omöjligt att bortse från vilken enorm betydelse som mat och dryck har i en italienares liv, och en resa till Milano kan bli en stor upplevelse också för smaklökarna. Staden har ett brett utbud av restauranger, som dessutom håller mycket god klass. Eftersom Milano inte bjuder på lika många turistfällor som huvudstaden Rom, är det också svårare att göra fel. En bra middag börjar alltid med en Aperitivo.

Annons

Du köper en drink och får på köpet diverse plockmat som ibland blir så mättande att du inte ens orkar en middag. Det finns givetvis mer än ett ställe som är bra för Aperitivo, men om vi måste välja blir det Ceresio 7 i Sempione området, som är en takbar med pool och en fantastisk utsikt över staden (tips är att försöka pricka in solnedgången här).

Ceresio 7
Utsikten över Milanos skyline från takbaren Ceresio vid solens nedgång.

Även Giacomo Arengario nära Duomen har en fantastisk utsikt över kyrkan och takåsarna. Vill du dricka vin med lokalbefolkningen gå då till Cantine Isola på Via Sarpi. Här inne är väggarna fyllda av viner och även om den gamle ägaren som alltid hängde runt bland gästerna i prydlig väst och bytte ett ord med alla, inte längre är kvar, känns hans själ fortfarande närvarande i baren.

Annons
cantine isola
På Cantine Isola kan du botanisera bland barens viner, ta ett glas och även handla med hem.

Det sägs ju att bästa sättet att lära känna en plats är genom köket. När det drar ihop sig till middag blir det därför svårt att välja. För den som vill testa en klassisk milanesisk rätt är Ossobuco alla Milanese bäst på restaurangen Al Matarel eller Antica Trattoria La Pesa.

Antica trattoria della pesa
Antica Trattoria della Pesa är en av Milanos mest anrika restauranger.

En annan mycket bra restaurang är La Brisa. Kött är vanligt på tallriken i det norditalienska köket, men Milano bjuder också på många fiskrestauranger i världsklass. Testa till exempel Langosteria Bistrot, La Granseola eller Alice. Det går att fortsätta i oändlighet. Glöm inte att testa en Risotto alla Milanese.

Annons
risotto alla milanese
Som färgen antyder, innehåller Risotto alla Milanese mycket saffran.

Navigli

Navigli är ett område uppbyggd kring kanalen med samma namn. Kanalen ingår i ett system av fem sammankopplade kanaler i regionen Lombardiet, och härstammar från medeltiden. Idag är området ett populärt stråk att flanera runt i och på kvällen fylls både barer och restauranger av besökare. På dagen finns ett stort utbud av second hand butiker och vissa söndagar i månaden finns det marknader att besöka längs med kanalen. Att se Navigli en stjärnklar vinternatt när barerna stängt och morgoncaféerna ännu inte öppnat, är som att kliva in i en saga av Viktor Rydberg, men det är en annan historia.

Annons
navigli
Navigli är uppbyggt runt kanalen med samma namn.

Historia och museum

Just historia finns det gott om i Milano, och den som vill se det absolut viktigaste bör inte missa att besöka kyrkan Santa Maria delle Grazie, där målningen Nattvarden av ingen mindre än Leonardo Da Vinci finns att skåda. Målningen utfördes cirka 1495 - 1498.

Santa Maria delle Grazie
Inne i kyrkan Santa Maria delle Grazie hänger den berömda tavlan Nattvarden av Leonardo da Vinci.

För den som är intresserad av att se modern konst i världsklass är ett måste ett besök på museet Fondazione Prada. Här ryms inte mindre än 30 utställningar under samma tak.

Annons
Fondazione Prada
Fondazione Prada rymmer runt 30 utställningar.

Även Armani har ett eget museum som inte får missas. Armani silos.

För en överblick över 2000-talets konst, besök Museo del Novecento i närheten av katedralen.

Annons