Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Andrea, 29, reser ensam med sin husbil – jag har varit i 17 länder

30 aug, 2022 
Louise Werner
Andrea Rydell med sin husbil parkerad vid stranden
Friheten och samtidigt tryggheten i att vara hemma överallt är perfekt när man som Andrea Rydell både bor i och reser med husbil.

Andrea Rydell rullar runt med husbilen i Europa tillsammans med hunden Milan. Friheten det innebär att resa vart man vill när man vill och att alltid vara hemma fast man är borta, är helt otrolig tycker hon.

– Jag lever min dröm, och det kommer jag fortsätta med!

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många av oss hade nog velat ha möjligheten att vakna upp på en öde strand vid Medelhavet, ta en kopp kaffe i köket och bara ha tio meter till ett dopp i det blå. För Andrea Rydell från Ekerö, är det verklighet.

Sedan tre år tillbaka bor hon i sin husbil på fem kvadratmeter, kuskar runt i Europa, stannar där hon känner för och reser när hon vill.

Hittills har Andrea besökt hela 17 länder och hon berättar att de största favoriterna inte helt oväntat är Italien, Kroatien och Grekland.

Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"Brand logo
Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"

Absolut i topp är Italien, där Andrea har köpt en liten tomt nere i regionen Apulien på klacken i det avlånga landet.

Egentligen var det tänkt att husbils-äventyret skulle bli en resa på sex månader för att läka Andrea från en jobbig period som hade resulterat i att hon blev totalt utmattad.

Annons

– Jag låg bara i sängen och kollade serier, och så tittade jag på Youtube och kom in på att se på videor med människor som reste runt på olika ställen i världen och gjorde olika expeditioner. Då tänkte jag bara att ”wow något sådant vill jag också göra”, minns Andrea.

– Men så fort jag reste mig upp snurrade det i huvudet och jag kunde inte tänka hur jag skulle orka göra något sådant. Då kom jag på idén med att ha en säng i bilen, säger hon.

Att ha en säng i bilen skulle ju innebära att Andrea fick möjligheten att kunna vila precis när hon ville och då kändes projektet helt plötsligt inte lika omöjligt längre.

– Jag bestämde mig för att köpa en husbil och bygga om den. Tack vare att jag är en riktig problemlösare så kunde jag ordna det. När jag inte kunde något så bara googlade jag på det och så fixade jag det, säger Andrea, som om det vore den mest naturliga sak i världen.

Vem är Andrea?

Namn: Andrea Rydell

Ålder: 29 år

Bor: I husbilen

Uppväxt: I Stockholm på Ekerö

Jobbar: Egenföretagare och mångsysslare.

Familj: Hunden Milan, föräldrar och syskon.

Annons

Mer plats än man tror

Andreas pappa var också en stor hjälp i början när hon skulle göra i ordning de fem kvadratmetrarna som husbilen är byggd på.

– Det är som en liten lägenhet, men det är faktiskt mer plats än vad folk tror, säger Andrea, som tycker det är väldigt hemtrevligt att bo i husbilen.

– Många blir förvånade när jag plockar fram riktiga vinglas och kanske blandar till en liten drink. Även om det är enkelt så är det också lyxigt att bo i husbilen, säger hon.

Husbil vid havet Andrea Rydell
Så här kan utsikten från köksbordet se ut en vanlig måndagsmorgon.

Andrea berättar att många människor kanske tycker lite synd om henne och frågar om hon vill bo hos dem.

– Folk tror att det är obekvämt att bo i husbilen, men så är det ju inte alls, och det är verkligen mitt hem.

Annons

Lite obekvämt kan det ju ibland bli när man måste värma vatten för att duscha till exempel, säger hon.

– Jag brukar gå till olika gym för att duscha, det är ju ett smidigt sätt att slippa värma upp vatten och greja.

Lyxen som det egentligen innebär att bo i ett hus, finns ju inte på samma sätt menar Andrea, som samtidigt tycker att hon lever ett mindre stressigt liv.

Andrea Rydell skär citroner
Färska medelhavs-citroner är en lyx när man bor på sydligare breddgrader.

– Jag kan ha en så kallad ”duschdag” och då kan det få ta lite tid det gör liksom ingenting, säger hon.

Hon beskriver att duscha som en lyx-grej.

– Man är ju inte alltid fräsch, men man lär ju sig hur man kan hålla sig ren ändå. Mycket sprejer och våtservetter och sådant blir det ju.

Andrea tar dagen som den kommer och gör inte upp några långsiktiga planer. Det är väl också en av tjusningarna med att bo i en husbil.

Annons

– Folk brukar ofta fråga om jag inte är rädd att som ensam tjej åka runt med husbilen, men det har jag verkligen sällan eller aldrig varit faktiskt. Jag har varit med om mycket mer obehagliga saker på krogen i Stockholm, än vad jag har varit med om här, kan jag säga.

Sen har hon ju sin lilla vakthund Milan. Han är en blandras av chiuaua och pomeranian och vaktar kanske inte fullt så mycket som han borde, men är ett väldigt fint sällskap.

Andrea Rydell och hunden Milan
Helt ensam är Andrea inte på resan. Hunden Milan är en trogen följeslagare.

Lever billigt i husbilen

– En annan sak som folk ofta brukar fråga om är hur jag klarar mig ekonomiskt. Här kan jag säga att det viktigaste jag har gjort är att skära ner på utgifterna, säger Andrea.

Hon lever ganska billigt och i och med att hon bor i bilen, så är omkostnaderna också mycket lägre. Andrea försörjer sig på att göra Youtube-videos, Instagram-samarbeten och ibland hjälper hon företag med deras grafiska design. Hon målar även lite tavlor och designar smycken. Ibland säljer hon något, men det är inte så mycket, berättar hon.

Annons

– Jag har min bilförsäkring, hundförsäkring och telefon, köper mat och diesel, men annars gör jag inte av med så mycket pengar, säger Andrea.

Äter ute gör hon till exempel nästan aldrig, så det blir många måltider i husbilen.

– Jag är dessutom glutenintolerant och vegan, så jag äter nästan alltid hemma också av den anledningen, säger hon.

I Italien jobbade Andrea även lite extra i trädgård och på ett bed and breakfast.

– Man kan ju göra massor med saker, man får bara vara beredd på att leva lite billigare.

Möjligheten att arbeta online på distans har gjort det lättare för Andrea att kunna finansiera sin dröm och kunna både bo i och resa med husbilen.

Pengar sparar hon också genom att stå med husbilen i princip varsomhelst utom på campingplatser.

– Under dessa år har jag varit på en camping kanske två gånger. Så det är extremt sällan. Jag står gärna ute i naturen, säger hon.

Enligt Andrea är det läskigast att köra runt i Sverige, eftersom man får parkeringsböter mest hela tiden, medan utomlands kan man parkera i princip var som helst, så länge man kollar med den lokala polisen ibland.

Annons

– Det brukar inte vara några problem, säger Andrea.

Omvärldens reaktioner

– De flesta brukar vara väldigt positiva när jag berättar att jag bor i en husbil, och många gånger blir de så nyfikna att de direkt vill följa med och titta.

Hon berättar att många människor undrar om det inte blir ett väldigt ensamt liv i husbilen.

– Ja, det kan bli ensamt och ibland blir man ledsen, men det är inte så ofta och det går snabbt över. Man får så mycket nya bekantskaper och träffar mycket folk. Sedan så lämnar man ju alltid och det är ju det som är väldigt tråkigt.

Andrea berättar att hon fått vänner för livet.

– Julen 2019 firade jag hemma hos en italiensk fotbollsspelare. Vi har fortfarande kontakt, säger hon.

Tack vare Skype är det lätt att hålla kontakten med vänner och bekanta.

– Skype har nog räddat mig många gånger, säger hon.

Hon berättar också att fokuset är ett annat när man reser med husbil.

– I Sverige brukar folk först fråga om ålder och vad man jobbar med. Här är det mer ”vad har du för toalett?”. Det är ingen stress och alla är välkomna oavsett yrke och ålder.

Annons

Några stora nackdelar kan Andrea egentligen inte riktigt se med att bo i husbilen, men det hon beskriver som lite jobbigt ändå, är de stora temperaturskillnaderna.

– Jag har alltid tänkt att värme är bättre än kyla men förra sommaren var det ju 56 grader i bilen så sedan dess vill jag hellre ha kyla än värme, säger hon.

Detta trots att det vid ett tillfälle uppe i bergen i norra Italien var så kallt på natten att hon förfrös en tå.

– När jag la mig på kvällen var det runt två grader inne, och sen på natten blev det minusgrader. Det var frost på insidan av rutan, berättar Andrea.

Kanske är det också därför som hennes bästa köp är en värmeflaska som man kan hälla vatten i och ha när man sover.

Andrea säger att det som mest har överraskat henne med livet i husbilen, är att det är så mycket mer bekvämt än vad hon trodde.

– Jag trodde inte att jag skulle vilja spendera så mycket tid i bilen som jag faktiskt gör. Ofta vill jag bara sitta inne och se film för att det är så otroligt mysigt. Det hade jag nog inte förväntat mig från början, säger hon.

Utsikt från sängen i husbilen, Andrea Rydell
Husbilen är så mysig att Andrea ofta väljer att stanna hemma. Här en vy från sovrummet.

Framtiden oviss

Vad Andrea ska göra den dagen hon slutar bo i husbilen, är fortfarande lite oklart.

– Ska jag bosätta mig någonstans, så hade jag nog velat ha en fot i Sverige och sedan ha en studiolägenhet någonstans och mitt lilla hus i Italien, säger Andrea.

Annons

Att hennes liv kommer att innebära fortsatta resor, känns väldigt självklart.

– Jag blir fort uttråkad, så jag kommer inte att kunna bo på samma ställe under lång tid.

Om hon lyckas spara ihop mycket pengar så är tanken att skeppa över husbilen till Mexiko och åka runt där och i Sydamerika. Men det kostar 50 000 kronor per enkelresa. Så det är rätt mycket, tycker Andrea.

Om det i stället kanske blir en husbil bara på helgerna framöver, får framtiden utvisa.

– Jag lever mitt liv precis som jag vill och det är det viktigaste, säger Andrea.

Tips till andra som vill testa att göra något liknande

Avdramatisera det hela lite. Vad är det värsta som kan hända? Kanske att du får åka hem igen, men då har du i alla fall testat.

Försök att inte tänka alla ”tänk om” tankar. Det förstör för de flesta.

Materiella saker är oftast lättare än du tror att göra sig av med. Vi tror ofta att vi behöver saker bara av gammal vana. Se till att bygga smarta lösningar som gör att du får plats med det du verkligen behöver.

Rädslan för det okända är helt normal. Såklart vore det konstigt att inte känna en viss skräck inför att kasta sig ut i ett okänt äventyr och testa något du aldrig tidigare gjort.

Det mesta löser sig. Jo, det gör faktiskt det. De flesta problem ordnar sig om du bara är lite flexibel och beredd att leva lite annorlunda än du gjort tidigare.

Video: Se syskonkärleken mellan lammungen Måns och hunden TageBrand logo
Video: Se syskonkärleken mellan lammungen Måns och hunden Tage
Annons