Mystiska grottor världen över

En förtrollande mosaik med miljontals snäckskal kantar grottorna i Margate. Men hur snäckorna kommit på plats och varför är ännu ett mysterium. ”Det gör folk tokiga”, säger Sarah Vickery på Margate Shell Grotto.

Margate är en badort på engelska sydkusten i grevskapet Kent. En ort som tidigare ansågs bedagad men som lyckats skaka av sig mossan och få ett nytt liv. I dag kommer unga londonbor hit för att uppleva atmosfären med gallerier, vintage-butiker, bokhandlar och kaféer.

Margate har också ett helt eget mysterium i stan. Tio minuters promenad från stadens centrum ligger en snäckskalsgrotta med en historia som sätter myror i besökares huvuden än i dag.

Upptäckten verkar ha varit en lika stor överraskning för folket här…

Ingången till grottan ligger i den bortre änden av en ordinär souvenirbutik. Väggar och tak är fullsmockade av snäckor i en myriad av olika former och skepnader. Här finns 4,6 miljoner skal från bland annat musslor, strandsnäcka och ostron – skaldjur som alla fiskas lokalt.

Inte ens ägaren har alla svar

Grottan är runt 30 meter lång och avslutas elegant med en sorts hall med välvt tak av nästan kyrklig karaktär.

Sarah Vickery besökte grottan som barn och när den blev till salu 2001 köpte hon den. Men trots att hon är ägare till turistattraktionen kan hon inte svara på besökarnas alla frågor som uppstår.

– De insisterar på att vi måste veta, att det måste finnas någon typ av dokumentation. Men det finns inte, berättade hon för The Daily Telegraph förra året

– Vi har ingen aning om grottans historia innan den upptäcktes. Och upptäckten verkar ha varit en lika stor överraskning för folket här i Margate också.

4,6 miljoner skal kantar väggar och tak i grottans rum och gångar. Den avslutas med en sorts hall och kupol av nästan kyrklig karaktär. Men vilka har utfört detta gigantiska jobb? Och varför?

Som alla mysterier värda namnet så har grottan i Margate sin egen historia. Åtminstone en offentlig.

Och enligt denna historieskrivning upptäcktes den på 1830-talet av familjen Newlove som arrenderade marken. En version ger vid handen att grottorna upptäcktes i samband med att familjen skulle anlägga en ankdamm på tomten. När man grävde för dammen öppnades ett hål till grottan.

Enligt en annan version var det barnen i familjen som hittade grottan under en lek. Eller så var det en kombination av båda?

Snäckskalsgrottan öppen för besökare

Ett av barnen Newlove, Fanny, berättade om hur det gick till i boken Mystery of the Margate Catacombs från 1897 av Algernon Goddard.

Hon berättar att hennes bror Joshua hittade grottan genom att flytta på lite kalksten som på något sätt lagts i vägen. Fanny, som vid tillfället var tolv år, och några av hennes kamrater tog sig också in i grottan för att titta.

När Fanny hörde sin pappa ropa efter dem den här dagen år 1837, fick hon bråttom att ta sig ut igen. Vid det laget hade Joshua ännu inte avslöjat grottans existens för fadern. Men nu fick han veta.

”Då blev min bror nedsänkt genom öppningen i kupolen med en lykta. Han hade varit där förut men inte berättat det för pappa.”

Grottan är privatägd och dess entré nås via en butik. Längre ner leder en tunnel besökarna till en kammare med ett altare i mitten.

Snäckskalsgrottan öppnades för besökare 1838. Och sedan dess har den fortsatt att fascinera.

Eftersom det inte finns någon dokumenterad historia har det varit fritt fram för besökare att själva läsa in förklaringar till den konstnärliga utsmyckningen. Är det gudar, fallos-symboler och navelsträngar bland snäckformationerna? Är promenaden genom grottan en vandring från födsel till död och vidare till ett andligare tillstånd och livet efter detta in i himmelriket?

Här finns solar, måne och ett altare belamrat med snäckskal – men och också mönster som hyllar kvinnlig styrka.

Enligt vissa teorier kan snäckskalsgrottan i Margate vara designad och byggd av kvinnor, skriver historicmysteries.com.

Men allt är, som det brukar heta, i betraktarens öga.


Andra mystiska grottor som fascinerar

Det kryllar av olika varelser, figurer och avtryck i Cave of Beasts i Egypten. Men frågetecknen är många kring de forntida målningarna.

Cave of Beasts, Egypten

I en grotta i Egypten, som kallas ”Cave of Beasts” (Odjurens grotta), har man upptäckt mer än 7 000 år gamla handavtryck. Handavtryck anses vara en av de allra äldsta formerna av grottmålningar. Men det konstiga med just de här avtrycken är storleken. Först trodde forskarna att man använt barns händer, men avtrycken stämmer ändå inte. De är för små och har för långa fingrar för att kunna tillhöra även barn. En ny teori är att man använt ödlefötter. Och vissa tror att avtrycken kommer från rymdvarelser…

Davelis grotta finns i berget Penteli utanför Aten. Den sägs vara ett centrum för paranormal aktivitet.

Davelis grotta, Grekland

I Penteli, Atens näst högsta berg, finns Davelis grotta som från början var en gruva och en plats för tillbedjan av guden Pan. Men idag är den mest känd för sitt rykte att det sker mycket paranormal aktivitet där. Många oförklarliga saker har rapporterats: kameror som plötsligt slutar fungera, mystiska varelser som uppenbarar sig, besökare som plötsligt drabbas av ångestattacker och i vissa fall även sägs ha försvunnit.

Alutila-grottan, Bangladesh

Den här grottan, som också kallas ”Mystiska Tunneln”, släpper inte in något solljus alls och är totalt becksvart inuti. Besökare måste köpa facklor när de ska utforska den. Den stora attraktionen i grottan är den kalla, hala tunneln. Att vandra genom den i mörkret, bara upplyst av bambufacklornas eldsken sägs vara en både vacker och skrämmande upplevelse som fått många att känna att de inte är ensamma i grottan…

Enligt folktron spökar döda patienter i Mammoth cave i USA.

Mammoth Cave, USA

Grottan i Kentucky anses vara den största hemsökta grottan i USA. Den har använts både som gruva, med slavar som arbetskraft, och som en plats där man lät tuberkulos-patienter bo i experimentsyfte. Enligt folktron är det patienterna som dog där som nu spökar i grottan.

Av Henrik Högström och Charlotte Silfverberg

Foto: TT, Wikimedia Commons/Munirul Hasan

Källa: The Telegraph, Historic Mysteries, shellgrotto.co.uk

Mer spännande innehåll hos allas.se: