Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så farligt är algblomning – och så känner du igen det

05 jul, 2023 
AvSusanne Lolling
Alger bad strand brygga
När det är algblomning blir vattnet giftigt för både människor och djur, men har du koll på vad du ska titta efter för att veta när det sker? Här är allt du behöver veta om algblomning!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Algblomning på badplatsen - detta bör du tänka påBrand logo
Algblomning på badplatsen - detta bör du tänka på

Det här är algblomning

När det är varmt, soligt och stilla väder under längre perioder är det störst risk för algblomning, både i sjö och hav. Det är en naturlig process som inträffar under våren och hösten, men ett överskott av fosfor och kväve i vattnet (övergödning) från avlopp och jordbruk av våra vatten har lett till allt kraftigare algblomningar, i synnerhet under högsommaren. När växtplankton förekommer i stora mängder, kallas det algblomning.

Så känner du igen algblomning

Algblomningen gör att vattnet grumlas. Plankton samlas i ytvattnet som färgas i olika nyanser av blågrönt eller brunt, ofta med fläckar av grynigt eller strimmigt vatten – ungefär som rabarbersoppa ser ut.

Annons

Om siktdjupet ner i vattnet är mindre än en meter är det en varningssignal.

Därför är det farligt

Vid algblomning bildar algerna ofta ett tjockt lager på vattenytan. Algmassan innehåller gifter som kan göra såväl fiskar och fåglar som däggdjur väldigt sjuka, och till och med orsaka död. Små barn och djur är särskilt känsliga för algblommande vatten.

Vanliga symptom på förgiftning hos människor är illamående, hudirritationer och ögonbesvär, mag- och tarmproblem eller feberattacker. Duscha och kontakta läkare vid symptom.

För djur är de vanligaste symptomen kräkningar och diarré. Husdjur med symptom bör snarast sköljas av och komma under behandling hos veterinär.

Det här ska du undvika

Bada inte i vatten med blommande alger. Tänk dessutom på att giftet kan finnas kvar i vattnet ett tag efter att algerna inte längre syns. Låt inte barn eller husdjur bada eller leka vid stranden vid algblomning.

Annons

Var försiktig med att äta fisk och skaldjur som fiskats där det är/nyss varit algblomning. I Sverige är det särskilt musslor, främst på Västkusten, som tar upp vissa alggifter och på så sätt blir giftiga och i högsta grad oätliga.

Observera att man aldrig bör dricka vatten med algblomning, eftersom gifterna i vattnet finns kvar även om det kokas.

Kom ihåg!

Om du upptäcker kraftiga algblomningar kan du gärna meddela kommunernas miljökontor eller närmaste länsstyrelses miljövårdsenhet.

Källa: Länsstyrelsen, Havs och Vattenmyndigheten

Annons