Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Se Sverige från ovan: 8 platser med magisk utsikt!

29 jun, 2022 
Johanna Svan
Linbana i fjällen, Nuolja.
Nuolja.
På toppen av berget. I slutet av stigen. Längst ut på utkiksplatsen. Det är något speciellt med att avnjuta en vacker utsikt. Och det finns gott om utsikter i vårt avlånga land – vi listar åtta av dem här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Semester på hemmaplan? Passa på att njuta av vacker utsikt! Här kommer åtta tips!

8 fina utsikter

Nuolja

Från Abiskos hemmaberg Nuolja väntar en av fjällvärldens absolut mäktigaste vyer, med en enastående utsikt över både Lapporten, Torneträsk och Abiskoalperna.

Hit kommer du enklast med linbanan, som tar dig tyst och långsamt upp för berget med fjället som panorama. På 900 meters höjd når du STF Aurora Sky Station där du kan njuta av utsikten från solterrassen och utkikstornet. Om du vill kan du därefter fortsätta vandringen sista höjdmetrarna upp till Nuoljas topp på 1164 meters höjd.

Se också: 8 trick för att koppla bort jobbet på semesternBrand logo
Se också: 8 trick för att koppla bort jobbet på semestern

Under vinterhalvåret färdas folk från hela världen till Abisko för att uppleva färgsprakande norrsken från första parkett.

Annons

Smygehuk

Smygehuk fyr.
Smygehuk fyr.

Med havet och den gamla fyren som granne på Smygehuk Lighthouse Hostel bor du fantastiskt fint precis vid Skånes sydkust och vid Sveriges sydligaste punkt.

Och visst verkar det spännande att låtsas vara fyrvaktare för någon dag och sova i den tidigare fyrvaktarbostaden. Utsikten från det 17 meter höga fyren är magnifik.

Storsylen

Kvinna på berget Storsylen
Storsylen.

Storsylen, som med sina 1762 meter över havet är Jämtlands högsta punkt, har med sina massiva toppar, kvarlevande glaciärer och fantastiska vidder lockat upptäckare sedan 1800-talet.

Annons

Än idag är detta en populär dagstur, med utgångspunkt från STF Sylarna Fjällstation, som du kan välja att göra med guide eller på egen hand. Turen inleds på en enklare vandringsstig upp mot massivet, följt av en mer ansträngande bestigning där underlaget blir brantare och stenigare.

Är vädret och omständigheterna rätt passerar du norska gränsen och når Storsylens topp, där du belönas med fantastiska vyer över den jämtländska fjällvärlden.

Ramberget

Utsikt från Ramberget i Göteborg
Ramberget.

Ett av de bästa sätten att få en fin vy över hela Göteborg är att besöka någon av de utsiktsplatser som finns runt om i stan. Från Ramberget på Hisingen, 87 meter över havet, har du en vidsträckt utblick över hamnen och vid vackert väder kan du se ända till Vinga fyr.

Annons

Monteliusvägen

Monteliusvägen i Stockholm.
Monteliusvägen i Stockholm.

Monteliusvägen är en 500 meter lång gångväg i Stockholm med en magnifik utsikt over sjön Mälaren, Stadshuset och Riddarholmen, inte minst i soluppgång eller solnedgång. Vägen är kantad av charmiga villor på ena sidan och den vackra utsikten på den andra. På sina håll består underlaget av lera och träspångar som kan bli hala under vintern.

Skierfeklippan

Skierfeklippan
Skierfeklippan.

Utsikten över Rapadalen från den berömda Skierfeklippan är omtalad, och klassas av många vandrare som en av Sveriges vackraste platser. Landskapet är dramatiskt och spektakulärt, en verklig vildmark. Vandring här kräver dock erfarenhet eftersom inga markerade leder eller övernattningsstugor finns. För dig som tycker detta känns lite för äventyrligt kan du boka in ett paket med guide och bekvämt boende på STF Jokkmokk/Åsgård Vandrarhem.

Annons

En av omgivningens givna höjdpunkter är den milsvida utsikten från Skierfeklippan, med Sareks snöklädda höga fjäll och djupa gröna dalar i väster och ofta betande älgar nere i Rapadalens delta.

Höga kusten

Höga kusten.
Höga kusten.

Världsarvet Höga Kusten bjuder på ett storslaget landskap och vyer du sent kommer glömma. Tusentals år av landhöjning har skapat ett dramatiskt landskap med mäktiga utsikter längs kustlinjen och från bergstopparna.

Annons

I Nordingrå, mitt i hjärtat av världsarvet, ligger Pelle Åbergsgården. Här bor du på en charmigt inredd gård med närhet till fantastisk natur och magisk utsikt över dalgången. Gården var tidigare ett konstnärshem och ligger i ett härligt söderläge med möjlighet att njuta av härliga sommarkvällar på någon av gårdens uteplatser. Precis utanför dörren ligger Världsarvsleden, missa inte den vandringen när du är här.

Kebnekaise

Kebnekaise topp
Kebnekaise.

Denna lista vore naturligtvis inte komplett utan att omnämna utsikten från Sveriges högsta topp. Att bestiga Kebnekaise är något många drömmer om att göra. Men det är också en utmaning utöver det vanliga, ett riktigt äventyr.

Guidade turer finns att boka, men tänk på att det är en lång och fysiskt krävande dagstur, som innehåller branta uppförsbackar, glaciärvandring och enklare klättring. Men också Sveriges högsta utsikt!

Fler fina utsikter hittar du hos Svenska turistföreningen.

Annons