Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Svemester – 11 oväntade utflyktsmål väl värda ett besök

06 maj, 2020 
Caroline Olovsson
Ett par barn leker på stenar i ett grunt vatten. Det är skymning och de speglas i det stilla vattnet.
Foto:Håkan Sandbring/TT
I sorgen över den planerade utlandssemester är det lätt att glömma bort att vårt eget avlånga land har massor av pärlor värda ett besök. Ta en omväg och upplev något nytt på hemmaplan i sommar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommarBrand logo
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar

Passa på att semestra på hemmaplan i år och upptäck allt Sverige har att erbjuda. Här får du tips om pampiga slott och vackra trädgårdar som är väl värda ett besök!

Skylt till Spirit of Hven.
På Hven finns utöver Whiskey och cykelturer golf, alpackavandring, Sankt Ibbs gamla kyrka från 1200-talet och Konstnärsgården Marielund. Foto: Privat

1. Whiskeyprovning, Ven

Den idylliska ön Ven är känt som en skånsk klassiker lämpad för cykelturer och promenader och bad, men visste du att Ven har ett eget destilleri? På ”Spirit of Hven” kan du prova på lokaltillverkad whiskey, gin, snaps och vodka.

2. Prästens badkar, Simrishamn

Strax söder om Viks hamn finns en världsunik blomliknande formation i den steniga kustremsan, som en präst påstås ha använt som badkar. Troligen är badkaret, eller rosenstenen som den också kallas, resultatet av en sandvulkan som bildats på havsbotten för 500 miljoner år sedan, då havsbotten i dessa trakter var vulkaniskt aktiv.

Annons

3. Pannkaksladan, Höganäs

Här finns pannkakor på varje tänkbara – eller otänkbara vis, och mycket mer. På Ekhaga Gård med byggnader från 1700-talet kan man försöka slå personbästa i att äta brunch, och därefter kika på alpackor, åsnor och andra djur. För de små finns dessutom crosscart. Finns numera som take away.

En gris i en kvinnas famn på Ekhaga gård.
Utöver ett oöverstigligt utbud av pannkakor finns det grisar, kaniner, hästar, alpackor och andra djur. De flesta kan dessutom trick. Foto: Ulrika Ekblom

4. Marmorbassängen, Hållö

På klippiga Hållö finns fina bad- och dykmöjligheter, och Bohusläns äldsta fyr. På västra Hållö ligger Marmorbassängen, som är känd för sitt klara, salta och turkosblå vatten med sikt ner till 20 meter under ytan. Hållö är ett naturreservat med ett café och ett vandrarhem.

Annons

5. Trollskogen, Öland

På Ölands nordöstra udde ligger den magiska Trollskogen. Här skruvar sig knotiga tallar och gamla ekar i spiralformer, och murgrönan klättrar på mark och över trädstammar. Förhistoriska gravar kantar uddens båda sidor tillsammans med andra kulturhistoriska lämningar.

Trollskogen på Öland.
De vindpinade barrträden på Öland böjer sig i magiska former i en skog alldeles intill havet. Foto: Mats Wilhelm/TT

6. Paradisverkstaden, Öland

Även detta utflyktsmål på den populära semesterön Öland. I verkstaden söder om Ölandsbron tillverkas merparten av hovleverantörens handgjorda glas och keramik. I den kombinerade verkstaden och butiken visas det som tillverkas upp i stora, ljusa lokaler som nästan går att likna vid en ateljé eller ett museum.

Annons

7. Badhytterna, Hjo

1913 skissade arkitekten Lars Källman på nio små byggnader vid Guldkroksbadet i Hjo. De gula och gröna små hytterna står kvar efter drygt hundra år. Hyr en hytt för dagen och ta ett dopp i Vättern.

Himlen är blå och gula och gröna badhytter kantar stranden. Flera badsugna personer befinner sig i vattnet.
Badhytterna i Hjo. Utöver ett dopp i Vättern finns intilliggande uppvärmda bassänger. Inträde är gratis och badplatsen är anpassad för rörelseförhindrade. Foto: Jorma Valkonen/TT

8. Tjurpannan, Grebbestad

Sydväst om Havstenssund finns är ett naturreservat som saknar skyddande ytterskärgård. Ett lättillgängligt område med fina vandringsstråk som bjuder på allt från branta klippstränder, strandängar med sällsynta växter till fantastisk utsikt.

9. Njupeskär vattenfall, Fulufjället.

Ett 93 meter högt vattenfall med 70 meter fritt fall hittar du i Dalarna. Den två kilometer långa vandringen dit är lika vackert som vattenfallet, och under gryningstimmarna vid sommarsolståndet sträcker sig solen strålar in i vattenfallet, och bildar ett magiskt silverljus.

Njupeskär vattenfall.
Dalarna är ett perfekt resmål för en aktiv sommar. Utöver vandring finns bland annat fiske, paddling, bäversafari. På bild: Njupeskär vattenfall. Foto: Tobbe Nilsson/TT

10. Häxmuséet i Kramfors och Höga kusten, Ångermanland

Muséet behandlar den svenska häxhysterin, Det stora oväsendet, och erbjuder en guidad visning till Bålberget där så kallade häxor brändes på bål under mitten av 1600-talet. Härifrån kan du resa till Höga kusten, vandra till Slåttdalsskrevan i Skuleskogen och ta ett dopp i havet. (Böcker att läsa innan: Vägen till Bålberget av Therése Söderlind och Rövarna i Skuleskogen av Kerstin Ekman.)

11. Midnattssolstigen, Kiruna

En populär, och inte alltför fysiskt krävande, vandringsled över toppen på Luossavaara. Vandringen börjar bara 15 minuter från centrum och görs gärna kvällstid, under midnattssolen. Officiellt är det midnattssol i Kiruna mellan 28 maj till 16 juli.

Annons