Svenskarnas semesterfavoriter – topplistan på udda pärlor

Ramsvikslandet

Foto: Kristoffer Sahlén/N/TT

Sverigesemester i sommar? Här är åtta annorlunda tips på pärlor du inte får missa – från norr till söder!

Så här års fladdrar det förbi så många topp- och tipslistor på semestermål i i flödet att det är svårt att sålla. Men den här listan är nominerad och framröstad av några som verkligen borde ha koll – STFs (Svenska turistföreningen) 238 000 medlemmar.

Slå på ljud

Förra sommaren lanserade STF hashtaggen #svemester, som en del i ledet att få svenskarna att semestra mer klimatsmart och upptäcka nya pärlor här hemma. Numer finns tiotusentals tips att hitta under hashtaggen – bland annat de här vinnarbidragen.

– Med tävlingen Årets Svemestermål 2019 vill vi premiera det vardagligt bekanta, därav de lite udda kategorierna. I det lilla och personliga finns också storheten med att svemestra, säger Jenny Engström, pressansvarig på STF.

Här är svenskarnas bästa semestertips 2019:

Årets badklippa – Ramsvikslandet, Bohuslän

Motivering: Oändligt många badmöjligheter på oändliga badklippor. Glasklart badvatten med en mångfald av olikfärgade arter av tång. Foto: Anna Gawell.

Årets selfiespot – Skinnarviksberget, Stockholm

Motivering: Skinnarviksberget skulle kunna vinna hur många kategorier som helst. För det här är inte bara Sveriges bästa selfiespot, det är Stockholms bästa picknickplats också. Som bjuder på bästa utsikten över världens vackraste huvudstad. Bild: TT.

Årets utsikt – Sarek, Lappland

Motivering: Hade vandrat i regn och dimma en hel dag och sikten var under all kritik, så beslöt att slå upp tältet istället och hoppas på bättre väder dagen efter. Och vilken utsikt jag mötte, det spelade ingen roll att solen dolde sig bakom molnen för där var den – ingången till Sarek. Det var svårt att sluta titta på de snötäckta bergen som visade att här börjar äventyret i Sareks nationalpark. Bild: Patrik Rang.

Årets torg – Stora torget, Visby, Gotland

Motivering: Vindpinad vinter eller stekhet sommar spelar ingen roll. Sveriges vackraste torg är utan tvekan Stora Torget i Visby. Inramad av en medeltida kyrkoruin, färgstarka fasader och en saltstänkt bris från havet gör detta till en perfekt mötesplats året om. Bild: Birgitta Lindberg.

Årets solnedgång – Kullaberg, Skåne

Motivering: Sveriges finaste solnedgång hittas på Kullaberg, Skåne. Kontrasterna mellan bokskog, branta klippor, hav och solnedgång är magisk! Bild: Karin Engström

Årets grusväg – Visingsö, Småland

Motivering: Sveriges bästa cykelväg både grus och annat underlag är helt klart Visingsö! En sommar utan att ha cyklat på Visingsö är en förlorad sommar. Lätt att ta sig dit och lagom att trampa över på en dag. Vill man övernatta går även det bra i tält eller stuga. Hela ön är full av underbara platser och på kvällen är västsidan magisk. Bild: Eva-Britt Johansson.

Årets skogsglänta – Hindens rev, Vänern, Lidköpings kommun, Västergötland

Motivering: Vänerns långa och mycket smala udde Hindens Rev bjuder på en härlig vandring med många vackra skogsgläntor och utblickar över vattnet längs vägen. Udden är ca 5 km ut till spetsen och första delen mer täckt av skog för att längre ut mer övergå till ett kargare landskap och slutligen en helt öppen udde där man verkligen kan njuta av vyerna över Vänern.

30 outlets i Sverige – från söder till norr

Årets bänk – Turkens bänk, Värnamo, Småland

Motivering: När Kadim Akca kom till Sverige från Turkiet hade han inget och fick sova på en bänk. Idag är han framgångsrik företagare och satte tillsammans med Värnamo kommun upp ”Turkens bänk” i Åbroparken i Värnamo. Bänken är alltid uppvärmd och isfri för att minna om det varma mottagande av Sverige han upplevde att han fick.

För hela listan och boendetips i närheten av vinnarresmålen, kolla in den här smarta listan hos STF.

Foto: STF och TT

46 svenska sevärdheter som har öppet i sommar
8 stilrena (och praktiska) ryggsäckar för vandringen