Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Trots ökande covidsmitta – här semestrar du tryggast just nu

15 jul, 2022 
Louise Werner
västerbotten och blekinge
Härliga Blekinge och natursköna Västerbotten hör till de två regioner med minst covidsmitta den senaste veckan.
Tänkte du spendera semestern i Blekinge skärgård eller vandra i vackra Västerbotten? Då kan du känna dig förhållandevis trygg när det kommer till covidsmittan för tillfället. I dessa regioner minskar nämligen antalet konstaterade fall som allra mest just nu.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När allas.se jämför antal konstaterade fall i samtliga regioner mellan vecka 26 och 27 syns tydliga skillnader i smittans utveckling.

Som allra säkrast är det att semestra i Blekinge. Där har smittan nämligen minskat med 45 procent den gångna veckan, jämfört med veckan innan. Västerbotten är också en region där smittan minskat med hela 22 procent. På plats nummer tre över covid-säkraste regionerna ligger Sörmland och Jämtland med en minskning på 13 procent.

Se också: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknenBrand logo
Se också: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen

Det finns också regioner där smittan i stället ökar. I toppen ligger Kronobergs län med en smittökning på 72 procent förra veckan jämfört med veckan innan. Dalarna kommer på plats två med en ökning på 32 procent, tätt följt av Kalmar med 27 procent.

Annons

Inga nya rekommendationer

Att smittan ökar i vissa regioner beror på virusvarianten BA.5 som är en undergrupp till omikron-varianten, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Myndighetens rekommendationer om att vaccinera sig och stanna hemma om man har symtom som kan vara covid-19 finns fortfarande kvar.

Men några nya rekommendationer eller åtgärder utöver det som redan finns, kommer det inte att bli tal om, kommenterade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, vid en tidigare pressträff.

– Läget är inte allvarligt för befolkningen i stort och vi kommer inte att införa några nya rekommendationer eller åtgärder utöver de som redan finns.

Så du kan alltså fortsätta att semestra helt enligt planerna.

Annons