Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

10 appar för klimatsmarta val

27 aug, 2020 
Lisa Södergren
Kvinna på äng i solsken.
I vardagen ställs vi inför många val som påverkar vår miljö och det är inte alltid lätt att veta vilket som är mest skonsamt. Här får du tips på 10 appar som hjälper dig att göra hållbara val.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att ha en smart telefon och kunna ladda ner olika appar är inte alltid bara för nöjes skull. Man kan bidra till en bättre miljö för djur och natur samtidigt. Vi tipsar dig om några användbara appar!

10 appar som guidar dig i klimat-djungeln:

Deedster

Har du koll på ditt klimat-avtryck, dvs hur din livsstil påverkar klimatet? Det kan handla om dina matvanor, resvanor och hur du bor. Med hjälp av appen Deedster kan du räkna ut hur stor klimatpåverkan ditt sätt att leva har och dessutom kan du göra utmaningar för att sänka ditt klimatavtryck.

Se också: 5 spännande fakta om swish

Videon kunde inte hittas

Fiskguiden

När du står framför fiskdisken och ska välja middagsmat är det inte enkelt att veta vilket val som är det mest miljövänliga. Du kan förstås kolla om fisken eller skaldjuren är märkta med Krav, MSC (Certifierat hållbart fiske) och ASC (hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur), men du kan också ta hjälp av Fiskguiden, Världsnaturfonden WWF:s konsumentguide. Med hjälp av den kan du bidra till ett mer hållbart fiske. Färgerna guidar dig i ditt val. Rött betyder låt bli, gult: var försiktig med och grönt: ät gärna. I appen kan du också läsa mer om livet under ytan, fiskemetoder samt få tips på hur du kan bidra till en bättre havsmiljö.

Annons

Tips! Världsnaturfonden står även bakom appen Köttguiden.

Hygglo

Varför köpa nytt om du kan hyra? Via appen Hygglo kan du kan du hyra allt från spadar till släp och festmöbler. Det sparar både pengar och miljö.

Karma

Appen Karma ger dig möjlighet att köpa mat som blivit över från kaféer, restauranger och matbutiker runt om i landet till ett lägre pris. Du får köpa billigare mat och företagen slipper slänga. Win-win! Numera går det även att prenumerera på boxar med andrahandsfrukt och -grönt som annars hade slängts. I nuläget finns möjligheten att köpa dessa boxar endast i Stockholm (och beställs via Karmas webbplats), men tanken är att utöka tjänsten till andra städer.

Ekoappen

Letar du efter en ekologisk frisör, restaurang som serverar vegetarisk mat eller butik som säljer fair trade-produkter? Då kan Ekoappen vara något för dig. Här kan du se på en karta vad som finns i närheten eller i annan stad. Du kan också söka på kategorier, exempelvis kläder, mat och hygien.

Annons

Greenely

Med hjälp av appen Greenely kan du skaffa koll på dina elkostnader och även få konkreta tips på hur du kan minska elanvändningen hemma.

Källsortera

Källsortera mera! Papperskartonger, tidningar och plastförpackningar är kanske inga konstigheter, men hur är det egentligen med kökstrasan och frigoliten? Källsortera hjälper dig att sortera rätt. Kökstrasan ska läggas i soppåsen och frigoliten (liten mängd) sorteras som plastförpackning.

kliMAT

Med hjälp av kliMAT kan du ta reda på om produkten du vill köpa är klimatsmart eller ej. Scanna in varan du vill köpa – och så får du svar (om produkten finns i databasen).

Ingredient matcher

Ingredient matcher kan hjälpa dig vara kreativ med det du har hemma och därmed minska matsvinnet. Klicka i vilka ingredienser du har hemma och låt appen föreslå maträtter. Bra hjälp när inspirationen tryter.

Annons

Olio

Många av oss har prylar, kläder och annat som vi inte behöver hemma. Med hjälp av Olio kan du kan dela med dig av sånt du inte längre behöver eller vill ha. Det handlar om allt från mat till kläder och prylar.

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Tycker du det är svårt att veta vilka butiker du vågar handla i på nätet? Vet du hur man upptäcker en bluffaktura? Har du koll på e-fakturor, digitala kontoöversikter och hur man swishar med QR-kod?

Det här är den tredje och fristående delen i serien. I boken får du lära dig alltifrån hur du steg-för-steg kommer igång med ditt Mobila BankID, hur du betalar räkningar och skaffar e-faktura, till hur du avgör om en e-handel är värd att lita på eller ej. Du får också lära dig att känna igen bluffakturor och att identifiera olika sorters lurendrejare på nätet.

Annons

Läs mer och köp Digitant här (reklamlänk)

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Här hämtar du apparna!

Appar laddar du ner antingen via App Store (om du har en iPhone) eller Google Play (övriga smarta telefoner) beroende på vilken mobiltelefon du har. Du kan även ladda ner apparna till din läsplatta. Ingredient matcher som nämns i sammanställningen finns i nuläget enbart i App store.

Annons