Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

10 tips för en mer miljövänlig jul

12 nov, 2021 
AvLisa Södergren
Dags för en klimatsmart jul? Här är 10 knep för en mer miljövänlig jul.
Visst är det härligt med en vit jul, men den får gärna vara grön också. Här tipsar vi om vad du kan göra för att din jul ska bli både härlig och mer klimatsmart.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: Så gör du gyllene ljuslyktorBrand logo
TV: Så gör du gyllene ljuslyktor

1. Ljusets högtid är här. I butikerna finns huvudsakligen ljus av paraffin och stearin. Paraffin är en mineralolja medan stearin tillverkas av förnyelsebara råvaror (animaliskt och vegetabiliskt fett). Ett tips är att spana efter Svanenmärkta ljus. Dessa består av minst 90 procent stearin och innehåller inte palmolja. Svanen-märkningen reglerar också hur mycket sotpartiklar som får avges vid förbränning och det får inte heller ingå ämnen som är miljöskadliga, cancerogena eller hormonstörande. Andra alternativ till paraffinljus är ljus av bivax, soja-, kokos- och rapsvax.

Annons

Tips! Har du hört talas om oljevärmeljus? Det är värmeljus som brinner av vegetabilisk olja. Består av små behållare av lera och bomull som du fyller med raps- solros eller olivolja. Kan komposteras efter användning.

2. De komma, de komma från pepparkakeland… Pepparkakor hör julen till. Gör egen deg av ekologiska råvaror, köp deg eller färdiga pepparkakor. De sistnämnda kan dock innehålla palmolja. Produktionen av palmolja är problematisk. Regnskogar har skövlats för att ge plats åt plantager vilket har påverkat både växt- och djurliv, arbetsförhållandena kan vara tuffa och mänskliga rättigheter har kränkts. Det finns certifierad palmolja, men som konsument är det väldigt svårt att avgöra om palmoljan i produkten är producerad på ett ansvarsfullt sätt.

3. Fler gröna rätter på julbordet. Långkål, brunkål och rödkål är klassiska inslag, men det finns massor av andra gröna rätter som passar på julbordet. Missa inte våra gröna frestelser på sidan 48. Välj kött och fisk med omsorg. Kravmärkt kött/fisk eller MSC-märkt fisk finns i många butiker. MSC-märkningen innebär att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön. Skippa ålen helt, den är utrotningshotad. Vill du veta mer om hållbart fiske? WWF:s fiskeguide kan hjälpa dig. Finns även som gratis-app.

Annons

4. Minska matsvinnet. Lägg inte upp mer mat på tallriken än du orkar med och ta hand om maten på rätt sätt så slipper du slänga mat. Av resterna kan du skapa allt från pyttipanna till gratäng och paj. Eller ordna knytkalas under mellandagarna. Så kan ni hjälpas åt att äta upp varandras julmatsrester.

Sill, ägghalvor, glögg, öl, bröd, smör och hyacinter på ett julbord.
Lägg upp lagom på tallriken så slipper du slänga mat – och minskar matsvinnet.

5. Klimatsmarta klappar. Ge bort ett marinfadderskap via Världsnaturfonden, plantera träd i Östra Afrika via Vi-skogen eller dela ut julkramar via Rädda barnen. Klappar som gör gott och varken behöver slås in eller fraktas.

Annons

6. Loppisfynda pyntet. Pynta personligt med tomtar, ljusstakar och julgranspynt från loppis. Eller släpp loss kreativiteten. Av kottar, granris och andra grenar kan du göra fina juldekorationer. Eller vad sägs om att hänga upp en apelsin med torkade nejlikor och ett fint band i fönstret. Vackert och väldoftande.

7. Slut på julpappret? Kanske har du något du kan använda istället i skåp eller lådor? Lite tidningspapper, en gammal tapet, några stuvbitar eller gamla barnteckningar kan bli fina och personliga paket med band och färg. Men skippa glittret. Det innehåller ofta mikroplast eller aluminium.

8. Ta grepp om gotterna! Spana efter hållbar choklad i butiken och laga hemgjorda gotter av ekologiska ingredienser. Ta hjälp av Krav-märket samt andra märkningar som Fairtrade och Rainforest.

Rödgran
Dags för kravmärkt julgran i år? Bästa valet för miljön är rödgran – och helst en kravmärkt gran.

9. Granen står grön och grann i stugan. Varje år säljs omkring 3 miljoner granar i Sverige. Bästa valet för miljön är enligt Naturskyddsföreningen att köpa en rödgran. Och om du köper en kravmärkt rödgran belastar ditt val miljön ännu mindre. Kanske finns det lokalt odlade kravmärkta granar i ditt närområde? Mer info om kravmärkta granar hittar du via krav.se

Annons

10. Sortera och återvinn julklappspapper, julklappssnören och elslingor. När julen är över är det dags att ta hand om resterna. Julklappspapper och wellpapp lägger du i behållaren för pappersförpackningar, snören i restavfall. Lämna in julgranen till återvinningscentralen eller i grovsoprummet. Smålampor från ljusslingor, elljusstakar och julgransljus läggs i behållarna för smått el-avfall på återvinningscentralen. Batterier i batteribehållaren på återvinningscentralen.Vad gäller värmeljus ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen. Lossa gärna den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand. Men kolla för säkerhets skull vad som gäller i din kommun.

Källa: Naturskyddsföreningen

Se också: Julvärdarna i SVT de senaste 20 årenBrand logo
Se också: Julvärdarna i SVT de senaste 20 åren
Annons