Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

11 enkla tips för ett mer klimatsmart studentfirande

16 apr, 2020
author Caroline Olovsson
Caroline Olovsson
Studenter på ett studentflak.
I studentfirandet ingår flera lustfyllda delmoment som medför stora utgifter och onödig miljöpåfrestning. Utan att tänja på traditionerna tills de inte längre går att känna igen – här kommer 11 saker att tänka på för en mer hållbar, och potentiellt billigare, student.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att ta studenten gör de flesta av oss bara en gång och firandet är något många sistaårselever sett fram emot och känt att de gjort sig förtjänta av sedan ungefär den andra veckan på gymnasiet. Tyvärr är det en kostsam affär. Enligt en rapport från Svensk handel 2017 uppskattade studenterna själva kostnaden för sin student till 5 300 kronor. I en tidigare rapport, från 2011, visade sig studentfirandet dock kosta 16 500 kronor i genomsnitt, och vi kan anta att kostnaderna har ökat under de senaste nio åren.

Utöver de ekonomiska kostnaderna kan studenttiden antagligen klassas som en miljöbov. Enligt rapporten från 2017 köper exempelvis nio av tio studenter nya kläder inför firandet. Utan att förvandla en av livets största fester till en hållbarhetsmässa kommer här 11 områden att tänka över för att minska påfrestningen på miljön, och kanske plånboken.

En studentska ler framför en grön, lummig bakgrund.
Visst går det att göra studentfirandet mer miljövänligt. Här får du tips på vägen. Foto: TT

Tips för att göra studentfirandet mer miljövänligt:

Kläder – låna eller köp begagnat

Att man vill ha en studentmössa går kanske inte att göra så mycket åt, men visst känns det onödigt att det varje år köps hundratusentals plagg som bara bärs några enstaka gånger. På frågan hur mycket studenten tänker lägga på sina studentkläder visar resultaten från Svensk handels rapport 2017 dessutom att summan landar på cirka 2000 kronor.

Om passande plagg inte redan finns inom familjen från tidigare studenter och midsommarfiranden växer sig secondhand-marknaden allt större och trendigare. Om du inte bor nära en bra secondhand-butik finns flera tjänster på nätet. På Tradera adderas nya saker varje dag och på hemsidan Sellpy såldes 236 346 klänningar i andra hand år 2019. Fler digitala second-hand butiker hittar du här. Ett annat tips inför studenten är att köpa kläder som man med större sannolikhet kommer bära flera gånger. Vita klänningar finns det begränsad användning för, men vita byxor och toppar går att kombinera och bära var för sig. Eller varför inte bryta mot traditionen och skippa vitt helt och hållet?

Inför studentbaler är chansen mindre att man redan har något hemma, men balklänningar är dyra, kommer till begränsad användning och är ofta mycket säsongsberoende. Ett hållbart alternativ är att hyra, köpa second hand eller kanske låna av en vän eller ett äldre syskon. Universitetsstudenter har ofta både en och två balutstyrslar i garderoben.

Annons

Skippa konfetti vid utspringet

När studenten letat sig fram till er efter utspringet är en näve blomblad, såpbubblor och solrosfrön några miljövänliga alternativ att kasta över den närstående. Inför flaket kan såpbubblorna hängas om halsen istället för högljudda engångstutor och konfettikanoner vars plastiga innehåll blåser ut över staden och letar sig ner i vattendrag.

Studenter går på led. Runt halsarna hänger stora mängder gosedjur, champagneflaskor och blommor inslagna i plast
Såpbubblor, blomblad och solrosfrön passar perfekt vid utsläppet. Foto: Patric Söderström / TT

Dekorationer – välj bort plast

Sverigeflaggor, uppläggningsfat och bordsdukar går ofta att få tag på av en släkting eller secondhand, men kom ihåg att vara ute i god tid. Välj bort pynt gjort av plast, som konfetti och ballonger, och passa på och ta vara på naturens utbud av dekorationer. Syrener och björkris finns det gott om i början av juni, och är dessutom billigare än snittblommor. Läs på i förväg om fridlysta växter och be om lov innan du nallar av någon grannes blomsterskatt.

Glas och tallrikar

Plastglas, sugrör och papptallrikar har förvisso sina fördelar, främst att de är billiga, inte så lätt går i kras och dessutom inte behöver tvättas. Men att slänga plast- och pappers artiklar från ett helt kalas bör kanske ändå ses som en faux-pas. Om ni inte vill förtro klumpiga släktingar med fint porslin och sedan behöva diska allt samman, eller om ni inte äger tillräckligt mycket, finns det flera firmor som hyr ut och diskar glas, tallrikar, stolar och bord.

Välj miljövänlig mat

Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest. Enligt livsmedelverket står djurproduktionen för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Störst klimatpåverkan har nötkött, följt av lamm och gris. Kycklingkött uppges vara det mest skonsamma.

Klimatpåverkan från svensk köttproduktion uppges vara låg i jämförelse med andra länder. Oavsett om ni serverar kött eller inte kan ni ta ansvar för maten ni väljer. Vegetariska godsaker som halloumi och avokado är bara de mer kända av flera vegetariska klimatbovar, och tyvärr är det krångligt att som konsument ha så stort ansvar över vad man köper hem.

Världsnaturfonden råder oss att välja miljömärkt, närproducerad mat och att servera överhängande vegetariska rätter. Med hjälp av världsnaturfondens konsumentguider för kött och fisk tar man lätt reda på vilka matvaror som bör undvikas.

Annons

Inspiration och recept till buffén hittar du här.

Minimera matsvinn

I Sverige står produktionen av mat som slängs för tre procent av den totala mängden utsläpp. Enligt Naturvårdsverket svarar hushåll för den absolut största delen matsvinn, 917 000 ton, motsvarande cirka 95 kilo per person och år. Ta hand om maten som blir över. Se till att mejeriprodukter, fisk och kött inte står framme i junivärmen längre än nödvändigt, så att det går att äta även några dagar framåt.

Grilla klimatsmart

Om ni väljer bort catering för att grilla på egen hand spelar kolen ni väljer roll i er klimatpåverkan. I dag finns det gott om kol och briketter med FSC-märkning. FSC (Forest Stewardship Council) arbetar för att världens skogar brukas ansvarsfullt.

Planera din resa

Är man bjuden på studentfirande på annan ort är det värt att se över hur man enklast och klimatsmartast tar sig dit. Kollektivtrafik eller att samåka kan spara in stora mängder koldioxid-utsläpp. En flygresa mellan Stockholm och Göteborg innebär till exempel 130 kilo koldioxidutsläpp per person, medan tåget bara släpper ut ett gram på samma sträcka. Att välja bussen framför bilen gör att man kan spara in tre kilo växthusgaser, enbart på en så kort resa som 15 kilometer.

Fram emot kvällen – välj rätt ljus

Välj ljus gjorda av stearin, bivax eller slakteriavfall som annars gått till spillo. Välj bort ljus av paraffin, de är gjorda av fossila ämnen och skapar giftiga ångor. Det finns också ljus tillverkade av det ökända materialet palmolja. Om du köper dessa ljus, var uppmärksam och välj de som är RSPO-certifierade (Roundtable of Sustainable Palm Oil). Genom att köpa RSPO-certifierat bidrar du till att förbättra palmoljesektorn och skövlingen av regnskogen. När det är dags att slänga värmeljus gjorda av alluminium – var duktig och pilla bort den lilla järnbiten där veken sitter. Veken försvårar nämligen återvinningen av aluminium.

Annons

Välj hållbara studentpresenter

En miljöinsats är att gå ihop och ge riktiga kvalitetsvaror i bra material som håller länge och inte är trendberoende. Många presenter är inte bara möjliga att få secondhand, utan kan ha ett särskilt värde just på grund av sin ålder. Fint porslin, funkismöbler, vintage klockor och speciella böcker (exempelvis har Tove Janssons böcker om mumindalen fått ett rejält trenduppsving) är utmärkta och lyxiga studentgåvor som inte belastar miljön. Vackra smycken går att köpa på pantbanken, och familjemedlemmars egna smycken medför ett sentimentalt värde.

Också gåvor som i framtiden kommer hjälpa studenten att leva hållbart är ett bra alternativ. Hit hör matlådor i glas, vegetariska kokböcker och tidsbegränsade prenumerationer på e-tjänster, exempelvis nyhetssidor.

I dag finns dessutom flera hemsidor, butiker och fristående konstnärer verksamma på sociala medier vars produkter har ett särskilt hållbarhets- eller konstnärsfrämjande tänk. Sakerna är ofta handgjorda och personliga och motverkar oetisk massproduktion. I Malmö finns exempelvis en butik där allt är gjort av och främjar kvinnliga konstnärer. Sedan några år tillbaka har återvunna krukor och vaser med bröst gjort succé på Instagram, och går att få tag på från ett antal tillverkare.

Paket kan slås in i överblivna tyger, eller i en bonuspresent. Kökshanddukar finns i vackra färger och kommer alltid till användning.

Låna av andra

Be om hjälp! Om gäster och medarrangörer känner till viljan att minska klimatpåverkan under studenten får ni säker hjälp med att låna bordsdukar och servetter, och fler gåvor lär ha ett hållbarhetstänk bakom sig.

Källa: Svensk handel, Sellpy, Baaam, Uddevalla kommun, Telge energi, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Världsnaturfonden WWF, FSC, RSPO

Annons