Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

400 personer har legat döda hemma en lång tid – kartläggning visar tragiska siffror

22 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, en ensam person på en bänk, till höger en man som läser en tidning i sitt hem.
Ensamheten i samhället är stor. Så stor att ingen har märkt att över 400 personer legat döda i sina hem i minst en månad. Det visar siffror som SVT tagit fram.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är SVT som gjort en kartläggning baserad på data från Rättsmedicinalverket.

Siffrorna visar att över 400 personer har legat döda i sina bostäder i minst en månad innan de hittades av någon under åren 2018 till 2020.

I vissa fall är det ännu värre än så. Drygt 100 personer hade varit döda i över tre månader. Elva personerna hade varit avlidna i minst tio år.

Se också: Marianne vakar hos döende människor – "Ingen ska dö ensam"

Marianne vakar hos döende människor: "Ingen ska behöva dö ensam"Brand logo
Marianne vakar hos döende människor: "Ingen ska behöva dö ensam"

SVT följde med Östen Sahlén som har kört liktransporter på uppdrag av polisen i över 50 år. I inslaget bekräftar han bilden.

Annons

– Det kan variera mellan dagar, veckor, månader eller år. Det längsta jag har varit med om handlade om en person som legat i tre år.

Han berättar han möts av drivor med post och reklam som ligger innanför dörrarna som behöver flyttas för att kunna ta oss in.

– Det här är samhällets mörka sida. Jag känner ett behov av att få hämta de där människorna så att de slipper ligga där i sin ensamhet. Jag tycker inte man ska behöva försvinna på det sättet, säger Östen Sahlén till SVT.

Belyst nyligen på nytt

Fokuset på ämnet fick ny kraft när SVT i november berättade om en avliden man i 75-årsåldern som legat död i sin lägenhet i en längre tid. Ett oöppnat brev var daterat till februari 2019 och posthögen med tidningar, brev och reklamblad nådde upp till brevinkastet när polisen gick in lägenheten.

Hur är det möjligt, undrar många. I mannens fall betalades hyran betalades via autogiro och hyresvärden uppgav att de inte hade haft någon anledning att söka mannen. Men ingen annan hade sökt honom.

Annons

Till slut reagerade en granne och slog larm till polisen.

SVT har också pratat med begravningsentreprenören Leif Eriksson. Han berättar att han allt oftare får ordna begravningar för människor som inte är saknade av någon.

– Jag har hållit på med det här i 25 år. När jag började var det en ganska ovanlig företeelse att någon hade legat så länge. Jag vill nog säga att det har ökat och kommer att öka mer. Det allvarliga att bli liggandes så lång tid är respekten för den enskilda människan. Det är inte värdigt.

Han får också frågan av reportern om varför ensamheten måste adresseras av ansvariga politiker.

– Vi måste belysa att problemet finns. Vi pratar om nollvision i trafiken men vi pratar inte om nollvision om ensamhet.

Se också: Ofrivillig ensamhet i jul? – så kan du hantera det

Ofrivilligt ensam i jul? Så kan du hantera detBrand logo
Ofrivilligt ensam i jul? Så kan du hantera det
Annons