5 konstiga internetfenomen 2019 att ha koll på

Två kvinnor tittar på en mobiltelefon och skrattar.

Foto: Shutterstock/TT

2019 går mot sitt slut och det är dags att summera året. Precis som vanligt har mänskligheten överträffat sig själv i knasigheter på nätet.
Här är fem konstiga fenomen vi ägnat oss åt under 2019!

Många av oss lever i dag en stor del av våra liv online. Vi shoppar, beställer hämtmat, gör läkarbesök, skickar grattishälsningar, delar med oss av vardagen och sköter jobbet via internet. Men nätet är också hem åt en mängd märkliga fenomen som uppstår och sprids som en löpeld för att sedan försvinna.

Också under 2019 uppstod en rad mer eller mindre konstiga fenomen som blev virala. Här listar vi fem av årets stora internetfenomen du bör känna till!

1. Chair challenge

Under hösten spreds mängder av videos på folk som försökte genomföra en till synes ganska lustig aktivitet med en stol. Under hashtaggen #chairchallenge finns tusentals filmklipp där kvinnor och män står lutade med huvudet mot en vägg samtidigt som de försöker lyfta en stol.

Så här är reglerna för #chairchallenge: stå med tårna mot en vägg, ta två fotlängder bakåt och luta dig framåt så att du har hjässan mot väggen. Sen ställer du en stol eller en pall under överkroppen (med eventuellt ryggstöd ut mot sidan), lyfter stolen mot bröstet – och försöker resa dig rak.

De flesta är eniga om att den här utmaningen är betydligt lättare för kvinnor än för män. Varför det är så är inte helt klarlagt. Vissa forskare hävdar att det beror på att kroppens tyngdpunkt ligger kring höfterna på kvinnor, medan män har den högre upp. Andra hävdar att det beror på att män i regel har större fötter än kvinnor, vilket i sin tur också påverkar tyngdpunkten.

Oavsett hur det ligger till med den saken, föreslår vi att du arrangerar din egen chair challenge på julens släktkalas!

2. "OK boomer"

Den som har varit aktiv på sociala medier under året har knappast kunnat undgå uttrycket "OK boomer", men har kanske riktigt förstått vad det betyder. Och dess betydelse kan faktiskt vara bra att känna till, ifall någon skulle få för sig att använda det mot dig. Uttrycket är nämligen inget annat än en diss av äldre personer som enligt användaren helt enkelt inte fattar grejen.

Ok Boomer i träbokstäver på rosa bakgrund.

Foto: Shutterstock/TT

Under 2019 har uttrycket använts allt mer frekvent av unga som tycker att äldre, så kallade "boomers", inte alls fattar vad unga i dag gör eller brinner för. Till exempel har det använts som svar på tweets från president Donald Trump, eller som svar till äldre personer som kommenterar Greta Thunbergs Instagraminlägg med något spydigt om att hon borde vara i skolan istället, rapporterar Baaam. Det kan jämföras med att himla med ögonen när en äldre person säger något som bevisar hens uppenbara okunskap i det aktuella ämnet.

Quiz: Hur mycket ”boomer” är du?

Termen”boomer”, eller egentligen "babyboomer", syftar på de barnrika kullarna som föddes i välståndet efter andra världskriget och fram till 1964. I Sverige har samma kull, 40-talisterna, benämnts ”jätteproppen Orvar” eftersom de är så många och ovilliga att gå i pension.

Är du fortfarande osäker på vad en "boomer" är – i vårt quiz kan du själv testa om du är en!

3. Världsrekordägget

I början av året dök ett nytt Instagramkonto upp – och kort därefter hade kontots första bild slagit världsrekord i antal gillamarkeringar. Tidigare världsrekordhållare som Kylie Jenner och Justin Bieber, vars bebis- respektive förlovningsbild tidigare fått miljoner likes, fick se sig besegrade. Vad bilden föreställde? Ett ägg.

Till bilden skrevs en uppmaning: "Låt oss slå världsrekord tillsammans och få den mest gillade bilden någonsin på Instagram". Och nätet gick i taket, folk gillade och gillade och gillade. I mitten av december har bilden inte mindre än 54 miljoner gillamarkeringar! Det krossar Kylie Jenners tidigare rekord – runt 19 miljoner likes – med hästlängder.

Det här googlade vi mest på 2019

Bakom kontot "World_record_egg" står Chris Godfrey, en 29-årig reklamare med bas i London. Han och hans kollegor använde senare kontot och sitt världsrekordhållande ägg för att sprida information om psykisk ohälsa, rapporterar New York Times.

4. Bottle cap challenge

För några år sedan var det "Ice bucket challenge", där folk hällde en hink isvatten över sig, som blev en viral succé. 2019 är det "Bottle cap challenge" som tagit nätet med storm. En rad kändisar i framför allt USA har tagit sig an utmaningen, som går ut på att skruva av en kork på en plastflaska genom en 360-gradersspark. Trenden startade inom kampsportvärlden, men spred sig under sommaren.

En av de mest imponerade videorna stod den brittiske skådespelaren Jason Statham, känd från en rad actionfilmer, för:

5. 10 year challenge

Under hashtaggen #10yearchallenge publicerade miljoner Instagramanvändare bilder på sig själva tagna med tio års mellanrum. En rad kändisar, både internationellt och här hemma i Sverige, antog utmaningen och publicerade bilder på sig själva.

Programledaren Jessica Almenäs var en av dem som valde att publicera en bild på sig själv tagen 2009 och en som var tagen 2019: