Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

7 saker du aldrig tänkt på innehåller plast

19 dec, 2018 
AvFredrik Rubin
Pappersmuggar innehåller ofta plast för att de inte ska läcka.
Plast har kommit att bli ett gissel för oss alla. Haven fylls av mikroplaster och avfallsbergen växer. Här är 7 saker i vardagen som innehåller plast i smyg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Plast är svårt att bryta ner och giftigt att bränna upp. Problematiken med mängden plaster i naturen, har blivit akut. Samtidigt ökar plastproduktionen, idag skapas 280 miljoner ton plast per år. En produkt som i själva verket består av en lång rad olika material.

Videon kunde inte hittas

I takt med larmen, ökar folks medvetande i frågan. Men trots det fortsätter olika sorters plast att smygas in i en mängd saker i vår vardag. Här är 7 saker som du kanske inte visste innehåller plast.

Pappersmuggar

Visst är det gott med en kopp kaffe eller te. Men visste du att take away-muggen ofta innehåller plast? Det är för att pappersmuggen ska vara vattentät som innandömet har ett lager av plast. Så det där med pappersmugg stämmer kort och gott inte.

Pappersmuggar innehåller ofta plast.
Pappersmuggar innehåller ofta plast för att de inte ska läcka. Foto: IBL
Annons

Havssalt

En amerikansk studie som gjordes 2018 har visat att det fanns plast i samtliga 12 märken som sålde havssalt. Kanske inte det man tänker på när man saltar maten med dessa vackra och smakförhöjande flingor. Ett tips är att använda rosa himalaya-salt eller premium bergsalt.

Forskare har upptäckt plast i havssalt.
Forskare har upptäckt plast i havssalt. Foto: IBL

Kvitton

Du betalar i kassan, får ett kvitto som du förr eller senare slänger i soporna. Kanske till och med i papperssorteringen. Vad många inte tänker på är att många sorters kvitton innehåller ett plast som ger kvittot en slags glansig yta. Bisfenol A heter kemikalien som är en av de vanligaste plastkemikalierna.

Annons
Flera olika kvitton innehåller plast för att få rätt glans.
Flera olika kvitton innehåller plast för att få rätt glans. Foto: IBL

Träningskläder

Polyester är en typ av plast och det vanligaste materialet i våra träningskläder. De är billiga att framställa och enkla att mixa med andra fibrer. Träningskläder är ofta mer elastiska än andra kläder, sannolikheten är därför hög att de är fullproppade med plast. Plaster som riskerar att läcka ut i vårt vatten när du tvättar dina svettiga kläder.

En hel del olika sorters träningskläder innehåller plast.
En hel del olika sorters träningskläder innehåller plast. Foto: IBL

Läskburkar

Precis som pappersmuggen innehåller läskburkarna av aluminium ofta en plasthinna inuti burken. Anledningen är att burken inte ska drabbas av eventuella reaktioner mellan burken och drycken som exempelvis rost.

Annons
Läskburkar innehåller ofta plast invändigt för att de inte ska rost.
Läskburkar innehåller ofta plast invändigt för att de inte ska rosta. Foto: IBL

Chipspåsar

Letar du efter en chipspåse som kan återvinnas? Då får du nog leta noggrant, för faktum är att det är få chipspåsar som går att återvinna helt och håller. De innehåller nämligen flera plastlager.

De flesta chipspåsar innehåller plast.
De flesta chipspåsar innehåller plast. Foto: IBL

Hygienprodukter

Det är inte ovanligt att flera av dina produkter i badrummet innehåller mikroplaster. En del är till för att ge en skrubbande effekt, i andra fall för att produkter ska bli fluffigare. Plaster förekommer i allt från kosmetiska produkter till tandkräm, tvålar, duschkräm och kroppsskrubb.

Annons
Flera olika hygienprodukter i ditt badrum innehåller plast.
Flera olika hygienprodukter i ditt badrum innehåller plast. Foto: IBL

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons