Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

7 sätt att hjälpa en anhörig eller vän som utsatts för sexuellt våld

01 mar, 2022 
Minna Wallén-Widung
En kvinna sitter i motljus på en säng med ryggen mot kameran och tittar ut genom fönstret.
Att få höra att en anhörig eller vän har utsatts för sexuellt våld kan kännas både skrämmande och svårt. Här är sju konkreta tips på hur du bäst fungerar som stöd i en sådan situation.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är naturligt att känna sig förvirrad kring hur man ska agera och vad man ska säga till någon som precis har berättat att hon eller han har utsatts för sexuellt våld. Man är kanske rädd för att säga eller göra fel saker, och känner en stark oro för den person som har utsatts.

Se också: Sexuellt våld – så vet du om du är utsattBrand logo
Se också: Sexuellt våld – så vet du om du är utsatt

Men det är viktigt att komma ihåg att det finns hjälp att få även för dig som är anhörig och att det allra viktigaste är att bara lyssna och tro på det personen säger. Här ger Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare på organisationen Storasyster som arbetar med stöd och rådgivning till personer utsatta för sexuellt våld, sina bästa råd till den som är anhörig.

Annons

1. Lyssna och finnas där

– Det viktigaste om man får veta att någon nära blir utsatt för sexuellt våld, är att visa att man finns där och vågar fråga om utsattheten. Det är också jätteviktigt att man väldigt tydligt visar att man tror på det personen berättar. Man måste också tänka på att även om du frågar kanske inte personen berättar om allt som har hänt på en gång. Det gäller att fortsätta finnas där och ställa frågor och visa att man klarar av att höra svaret, säger Cecilia.

2. Känn in vad personen behöver

– Det är väldigt viktigt att man är lyhörd för vad personen behöver och på vilket sätt hon vill att du ska agera eller hjälpa till. För många är det ett stort steg att för första gången säga att man blivit utsatt och det kan ta ganska lång tid innan man redo att göra något mer. Känn in vad personen behöver och vill, samtidigt som du visar att du hela tiden finns där och vill hjälpa till med det du kan.

Annons

Så vet du att du har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp

  • Sexuella övergrepp innefattar alla typer av kränkningar och övergrepp som har sexuella förtecken. Att tvinga någon att delta i, utföra eller bevittna sexuella handlingar mot sin vilja är detsamma som sexuellt våld. Här räknas allt från trakasserier och ofrivillig beröring till att tvingas titta på porrfilm och utsättas för våldtäkt in. Sexuellt våld kan ske både offline och online.
  • Det är alltid personen som blivit utsatt som avgör vad som är ett övergrepp. Enligt samtyckeslagen ska sex vara frivilligt, så om någon gör något sexuellt med dig mot din vilja är det ett sexuellt övergrepp. Man har alltid rätt att ändra sig när det kommer till sex, oavsett om man först samtyckte till det, själv tog initiativet till det eller har samtyckt vid tidigare tillfällen.
  • Som utsatt är det viktigt att få stöd i att reda ut vad det är man har blivit utsatt för, antingen med en professionell behandlare eller genom medmänskligt stöd, till exempel volontärer hos en stödorganisation.
  • Om man funderar på om det man har utsatts för är en brottslig handling kan man ta kontakt med en jurist för att reda ut vad lagen säger.

3. Skaffa dig kunskap

– Jag tycker att det är bra att läsa på lite om utsatthet för sexuellt våld, till exempel vad det kan ge för reaktioner. Då kan man vara ett bättre stöd och berätta för sin närstående att det inte är ovanligt att få flashbacks, ha svårt att sova, känna skam och så vidare. Många utsatta känner sig svikna av sin egen kropp. Man kanske tror att man ska skrika eller slå, men de allra flesta hamnar i det som kallas frozen fright, att kroppen stänger ner för att undvika skada. Det kan vara bra att ha grundläggande förståelse för hur de här mekanismerna fungerar.

Annons

4. Kolla upp var det finns hjälp

– Det är också jättebra att kolla upp vilken hjälp som finns att få. Ge gärna information till den utsatta om att det finns stöd att få, till exempel hos tjej- och kvinnojourer eller hos organisationer som Storasyster. Uppmuntra personen att gå och prata med någon. Storasyster har tagit fram sidan stödefterövergrepp.se där de listar verksamheter som ger stöd till utsatta och deras anhöriga.

#våganmäl – tillsammans mot sexuella övergreppBrand logo
#våganmäl – tillsammans mot sexuella övergrepp

5. Öva tillsammans på att berätta

– Om man är den enda personen som den anhöriga har berättat för och hen uttrycker att man inte får berätta om det fö någon annan, då kan man som anhörig och vän försöka att prata om just det. Öva på och prata om hur det kunde bli om vi gick till polisen eller en kurator. Vad är det som känns otäckt i det? Man kan öva på att berätta tillsammans och erbjuda sig att följa med till polisen eller ungdomsmottagningen. Det är också bra att påpeka att personen har bliv utsatt för brott och har rätt till målsägarbiträde.

Annons

6. Ta kontakt med socialtjänsten vid oro

– Om man upplever att ens anhörig är i en farlig situation tycker jag man ska uppmana henne att ta kontakt med socialen eller Kvinnofridslinjen. Om man känner en akut oro för personens säkerhet ska man själv ta kontakt med socialtjänsten. I sådana fall är det bra att ha den utsatta med på tåget, det är bra att prata om att det finns hjälp att ta sig ur situationen. Om man får vetskap om att det är ett barn som blivit utsatt bör man som vuxen göra en orosanmälan till socialtjänsten.

7. Ta hand om dig själv

– Att få höra att en anhörig har blivit utsatt kan vara väldigt tungt för en själv. Det är viktigt ta hand om sig själv och veta att man kan få stöd också som anhörig. Det är bra att få stöd i sin egen process, så att man kan finnas där för sin närstående men också få hjälp att bearbeta det man får höra. Många jourer ger stöttning till anhöriga för det är en så viktig grupp och ofta ett centralt stöd för den utsatta. På Storasyster har vi till exempel anhöriggrupper för både familj, partners och vänner.

Annons

Aller media stöttar Storasyster

Vi, som en del av Aller media, strävar ständigt efter att ge Sveriges kvinnor ett rikare liv. Därför har vi skapat Lauramånaden, en månad dedikerad åt att stötta en organisation som förbättrar kvinnors – våra medsystrars – liv.

I år stöttar vi Storasyster – Sveriges största stödorganisation för den som utsatts för sexuella övergrepp.

Du kan också stötta Storasyster! Swisha din gåva till 900 67 92 och märk med ”Gåva”.

#Lauramånaden2022

Det här är Storasyster

Storasyster grundades 2012 och är i dag, med sina 140 volontärer, Sveriges största stödorganisation för den som utsatts för sexuella övergrepp.

Storasyster erbjuder olika typer av stöd:

  • Mejl- och chattjour där den utsatta får en stödperson över chatt, mejl eller video.
  • Juridisk rådgivning
  • Medföljning till polis, vård- eller behandlingsinstanser
  • Samtalsmottagning med stödsamtal, rådgivning och psykologisk behandling
  • Samtalsgrupper för utsatta och anhöriga
  • Alla personer från 13 år, oavsett könsidentitet, kan vända sig till organisationen. Även anhöriga är välkomna att ta kontakt för stöd och hjälp.
  • Storasyster arbetar för att öka medvetenheten om och minska förekomsten av sexuellt våld. Organisationen erbjuder utbildningar och ger regelbundet ut rapporter kring ämnet sexuellt våld. Man har också grundat två sajter – stödefterövergrepp.se, där verksamheter som kan ge stöd till utsatta finns listade, och låtossprataomsex.nu där personer som upplever sexualitetsproblematik efter övergrepp kan få hjälp.

Den som vill komma i kontakt med Storasyster kan besöka hemsidan, storasyster.org.

Annons