8 saker som USA älskar med Sverige

Kanelbullar i form

"8 saker som svenskarna gör bättre än oss." Det är rubriken på en artikel som resemagasinet Condé Nast Traveler har skrev 2015. Här är de 8 sakerna som vi gör bättre enligt dem!

1. Fika

”Varje dag runt 11 stannar arbetet på kontor över hela Sverige. Då är det dags för fika, sent morgonkaffe med söta godsaker. Även de mest stressade tar en paus, en trevlig påminnelse om att det kan vara värdefullt att ta ett steg tillbaka och tänka. Dessutom är kardemummabullar utsökta.”

2. Style och design

”Glöm Ikea. Det är något med den minimalistiska och eleganta svenska stilen. Oavsett om det är grovstickat och geometriska smycken från märken som Acne, & Other Stories, och Filippa K, eller smart och mönstrad heminredning.”

3. Popmusiken

”Det är något med Sverige (kanske det kristallklara vattnet?) som föder stora popstjärnor: Robyn, Lykke Li, Avicii, och The Knife kommer alla från Sverige, liksom producenten Max Martin som har arbetat med stjärnor som Katy Perry och Britney Spears. Det förklarar förmodligen varför svenska låtar har vunnit två av de senaste fem Eurovision Song Contests.”

4. Bastubad

”Det är inte bara finländarna som gillar att basta. Bastun är ett måste i ett land med långa, kalla vintrar. För att basta som en svensk klär du av dig (nakenhet är ingen stor grej i Sverige, men du kan ha badkläder på om du vill), svettas en stund i bastun och sedan hoppar du ner i en kall sjö. Det hjälper att ta en öl efteråt (eller innan).”

5. Grön livsstil

”Sverige har utsetts till världens mest hållbara land tack vare hur de främjar personlig hälsa och värnar om miljön. Sverige är ledande inom återvinning och inköp av ekologiska livsmedel. Regeringen har även aviserat en ambitiös plan för att landet ska vara oljefritt 2020.”

6. Balans mellan arbete och privatliv

”Det känns som att det hela tiden kommer rapporter om hur Sverige har räknat ut arbetsbalansen. De har en generös föräldraledighet, en allmän hälsovård som många anser vara den bästa i världen och ett fåtal företag har börjat experimentera med sex timmars arbetsdag.”

7. Skönhet

”Sveriges gröna livsstil handlar inte bara om att cykla till jobbet. Många svenska företag exporterar naturliga skönhetsprodukter, exempelvis den ekologiska hudvårdsserien Estelle & Thild och bad-och kroppsprodukterna från Kerstin Florian. Även det exklusiva doftmärket Byredo har vunnit fans långt utanför Sveriges gränser.”

8. Noir Pop Culture

”Stieg Larssons Millennium-trilogi breddade intresset för mörka, goth-inspirerade så kallade ”noir-böcker” och filmer (regissören Ingmar Bergman satte standarden med verk som Det sjunde inseglet). Fans av genren bör också kolla Henning Mankells Wallander-serie (böcker och filmer) och Camilla Läckbergs bästsäljande kriminalromaner som exempelvis Isprinsessan.”

Källa: Condé Nast Traveler

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: