Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

9 tips för att handla tryggt och säkert på internet

30 jul, 2020 
Malin Perlheden
Kvinna hjälper äldre kvinna att handla på internet.
Det är säkert och smidigt att handla på nätet om man tänker på vissa saker.
Är du orolig för att handla på nätet? Det finns ingen anledning att känna sig osäker om man tänker på ett par saker. Vi hjälper dig här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Precis som när du handlar i fysiska butiker ingår du ett avtal när du handlar på nätet. Detta medför förstås skyldigheter från din sida, som att du exempelvis måste betala, men också rättigheter att till exempel reklamera produkter om du inte är nöjd.

Videon kunde inte hittas

Man kan aldrig vara nog försiktig med pengar och kontaktuppgifter. Och precis som du inte skulle gå och vifta med kontanter i handen på stan eller lämna ut ditt telefonnummer till vem som helst, så finns det vissa försiktighetsåtgärder du kan ta för att minska risken att bli lurad när du shoppar på nätet.

9 tips som skyddar dig när du handlar på nätet

1. Hur ser erbjudandet ut?

Var misstänksam mot alltför bra erbjudanden och företag som utlovar mirakel. Låter det för bra för att vara sant? Då är det antagligen det också.

2. Kontakt med företaget

Försäkra dig om att det går att komma i kontakt med företaget innan du gör ditt köp. De flesta seriösa e-handlar har en kontaktsida där det finns telefonnummer, e-post och ibland en chattfunktion som du kan använda. Verkar det svårt att komma i kontakt med företaget? Välj då hellre ett annat.

Annons

3. Vad är det för villkor?

Kontrollera avtalsvillkoren innan du gör ditt köp. Där ska till exempel framgå hur du gör om du vill reklamera varorna och hur lång ånger-rätt du har.

4. Hur fungerar det med betalningen?

Accepterar företaget bara förskottsbetalning? Då finns all anledning att bli misstänksam! Välj hellre en annan butik.

5. Vad är det för företag?

Har du aldrig hört talas om företaget tidigare? Googla det och se vad andra har för erfarenheter av det. Recensioner från andra kunder är jättebra att läsa!

6. Vilka uppgifter behövs?

Uppge aldrig ditt kortnummer om det inte är för att genomföra ett köp.

7. Spara uppgifterna

Spara alltid bekräftelsemejlet som du får efter att du gjort ditt köp.

8. Är det säker e-handel?

Leta efter så kallad ”trustmark” på butiken. Detta kan vara en symbol i form av ett litet lås och texten ”Trygg e-handel”, eller liknande. Trustmarks markerar att e-butiken är anslutet till ett nätverk och därför behöver uppfylla vissa krav på säkerhet.

Annons

9. Verkar det oseriöst?

Om du tycker att företaget verkar oseriöst eller du råkar ut för dåliga erfarenheter kan du göra en anmälan på www. econsumer.gov

Digitant-böckerna hjälper dig!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

I 10 kapitel visar vi dig steg för steg hur du blir uppkopplad på ett lätt och säkert sätt. Vi följer med dig hela vägen, från det att du skaffar och väljer en enhet att surfa på till hur du använder den.

Vi lär dig om säkerhet, källkritik och hur du undviker att bli lurad. Du får hjälp att knyta kontakter på sociala medier och kommer med all säkerhet att upptäcka hur roligt det är att nätverka, hitta grupper som passar dina intressen och få ny kontakt med barn, barnbarn, gamla och nya vänner.

Varje kapitel innehåller också övningar så att du kan träna och känna dig säker på vad och hur du ska göra.

Digitant böckerna

Läs mer och köp böckerna här!
(reklamlänk)

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Annons

Består av 10 kapitel där läsaren exempelvis lära får sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.

I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Annons