Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Agnes Wolds uppmaning: Vi måste hjälpa sjukvården

12 mar, 2020 
Linus Kandefelt
Agnes Wold, professor och läkare, i kombination med en bild på någon som tvättar händerna.
Foto: TT och Unsplash.com
Agnes Wold uppmannar människor med extra handsprit på lager att lämna över den till vården. Professorn och läkaren skriver dessutom att regeringen måste säkerställa att vården har den utrustning den behöver för att klara av coronaviruset.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Läkaren och professorn Agnes Wold skriver i ett inlägg på Twitter att vården och vårdpersonalen behöver all hjälp de kan få mitt i den rådande krisen kring coronaviruset.

Hon uppmanar dessutom människor att lämna in sin handsprit till vården om de har bunkrat upp inför spridningen av coronaviruset.

Hon skriver också att regeringen borde se till så att vården har de resurser den behöver för att kunna stå starka i pandemin. Under gårdagen gick regeringen ut och lovade en startsumma på en miljard kronor för att täcka kostnaden för den slopade karensdagen.

I kommentarerna under twitter-inlägget får professorn kritik för att hon tidigare ska ha varit en stark röst för att vi överanvänder handsprit av bakterieskräck och att handspriten borde kasseras.

Annons

I samma kommentarsfält får hon också stöd där människor beskriver det som två vitt skilda saker – ett medicinskt behov mitt i en pandemi och en vardaglig bakterierädsla som, i många fall, har visat sig vara obefogad.

På flera andra håll finns det också önskemål om ökade resurser och hjälp till vården och vårdpersonalen. Till exempel så gick Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, i dagarna ut med ett önskemål om att få använda den stoppade skyddsmask 90, enligt SVT.

Masken i fråga saknar CE-märkning, en form av europeisk standard, vilket är anledningen till att den stoppades från första början. Arbetsmiljöverket har nu, med anledning av coronaviruset, lämnat dispens till räddningstjänsten i vissa regioner att använda skyddsmask 90.

Videon kunde inte hittas

Men Arbetsmiljöverket kommer inte ge en generell dispens till räddningstjänsten utan kommer titta på varje enskild ansökan enligt en talesperson som SVT pratat med.

Vårdförbundet tidning Vårdfokus, som riktar sig till vårdpersonal, skriver att Vårdförbundet får ta emot fler samtal än vanligt från dem som arbetar inom vården och att den vanligaste frågan de får är vad som gäller när det saknas skyddsutrustning.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Annons