Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Coronaviruset: Malins och Idas fina initiativ för riskgrupper

12 mar, 2020 
Linus Kandefelt
Malin Fors och Ida Malmlöf som hjälper riskgrupper under spridningen av coronaviruset genom en Facebookgrupp.
Foto: Privat
Malin Fors och Ida Malmlöf är som många andra oroliga för coronaviruset och hur det ska påverka nära och kära. Att ställa upp för mamma eller, som i Malins fall, mormor känns självklart – men hur gör man om den hjälpen saknas eller bor för långt bort?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Det var precis det här problemet vännerna Malin och Ida såg, och hittade en lösning på, ihop. Men hur går du till väga då om du vill hjälpa så många som möjligt när vi befinner oss mitt i en pandemi?

Malin Fors som försöker hjälpa riskgrupper som kan drabbas av coronaviruset.
Malin Fors (bilden) och Ida Malmlöf träffades på ett kalas och insåg ganska snabbt att de delade många värderingar och gärna ville hjälpa andra. Foto: Privat

– Jag och Ida har pratat väldigt mycket fram och tillbaka hur allt ska gå och så. Vi har ju känt en oro men framförallt en oro för riskgrupperna. Vi har båda mor- och farföräldrar till exempel som inte haft möjlighet att ta sig ut. Det är ju inte alla som har någon som kan hjälpa dem och det finns mycket rädsla, säger Malin Fors.

Videon kunde inte hittas

Facebookgrupp ska hjälpa riskgrupper

De startade en Facebookgrupp där du som vill hjälpa kan höra av dig och visa att du vill hjälpa till. Många gör det med inlägg i stil med ”jag bor här och kan hjälpa till med handling” eller ”jag kör runt i det här området om någon vill ha hjälp”.

Ida Malmlöf som försöker hjälpa riskgrupper som kan drabbas av coronaviruset.
Det är viktigt för både Ida Malmlöf (bilden) och Malin Fors att försöka förmedla vikten av att VÅGA be om hjälp. Foto: Privat

– Den här gruppen har blivit en liten plattform för dem som vill hjälpa till och öppna sina armar och hjärtan. Det är tid för oss att hjälpa och låta hjärtat styra. Gruppen är tänkt att länka ihop folk som vill hjälpa och de som behöver hjälp. Där finns en enkel sökfunktion där man kan skriva till exempel ”malmö” och då hittar man alla som behöver, eller vill ha, hjälp där, säger Malin.

En av bilderna som sprids i Facebookgruppen Corona – hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper
Den här bilden lade Ida och Malin upp i Facebookgruppen.

En del av problemet Malin och Ida såg var, förutom de rent praktiska, själva rädslan att våga be om hjälp.

Annons

– Man vågar ofta inte be om hjälp. Även om jag har vänner där min mormor och farmor bor, så är vi ganska dåliga på att be om hjälp. Det tar liksom lite emot, säger Malin och Ida fyller i:

– Det känns alltid som att min farmor ska be om ursäkt för att få hjälp. Och det är så viktigt att vi vågar göra det, att vi kan våga be om hjälp när vi behöver det.

Livmedelshjälpen sprider sig

På mindre än ett dygn är Facebookgruppen uppe i över 1000 medlemmar – och gruppen växer snabbt.

– Det är fantastiskt. Det finns ingenting som gläder så mycket. Folk skriver från norr till söder att de kan hjälpa till. Vi är ju ingenting utan de som anmäler sig och vill hjälpa. Om inte folk hade anslutit sig hade den här gruppen inte varit någonting.

Gruppen i sig används på lite olika sätt. Vissa ber om hjälp och andra berättar att de kan hjälpa. Malin och Ida tycker det är bra att gruppen kan hjälpa så många som möjligt. De försöker också sprida information om gruppen under hashtaggen #hjälpriskgrupper.

Annons

– Det kan ju vara så att man har äldre släkt men sitter själv i karantän och inte kan göra något. Många hushåll i Sverige är ensamhushåll som kanske behöver lite extra hjälp, speciellt i tider som dessa, säger Malin Fors.

Så här kan du hjälpa riskgrupperna

Grundarna lägger inte sig i hur människorna i gruppen löser betalningar och överlämningar på annat sätt än att de uppmanar alla att undvika fysisk kontakt för att inte riskera en smittospridning.

– Ingen som är sjuk ska ju gå ut. Det är flera som skrivit i gruppen att de gärna hade hjälpt till men att de själva sitter i karantän eller är sjuka, säger Malin Fors.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

– Vi försöker ju få fram något positivt mitt i allt som händer just nu. Det ska inte vara så att man tjänar pengar på det här och det ska inte vara någon fysisk kontakt mellan den som lämnar och den som tar emot, fyller Ida Malmlöf i och fortsätter:

– Det ska ju inte kosta någonting utan det ska bara vara kärlek och god vilja.

Vill du hjälpa till eller känner att du behöver hjälp själv så hittar du gruppen här: Corona – Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!

Du kan också mejla till [email protected].

Annons