Alla skulle tro att Googlechefen tog en överdos

Forrest Hayes dog ombord på lustjakten

Googlechef och fembarnspappan Forrest Hayes dog i en överdos. Polisutredningen visade vad som hänt.

Foto: TT

Polisen kom inte vidare i mysteriet med Forrest Hayes död. Varför injicerade en 51-årig företagsledare och fembarnspappa en överdos heroin? Och vem var han med under sitt livs sista timmar?

Filmen från övervakningskameran var grynigt svartvit och ljudlös. Ändå innehöll den mer information än utredaren Steve Clark någonsin hade vågat drömma om.

I tre månader hade han famlat i mörkret, sökt efter öppningar i fallet, genomfört förhör efter förhör, spårat telefonsamtal och spanat efter vittnen. Men förgäves. Den 51-åriga Google-chefen och fembarnspappan Forrest Hayes död förblev ett mysterium. Polisen visste att Hayes hade dött av en överdos heroin. Så långt stod allt klart. Men hur hade det gått till? Hur kom det sig att en framgångsrik företagsledare och fembarnspappa plötsligt får för sig att injicera heroin efter jobbet? Och vem var den mystiska person som hade varit tillsammans med Hayes under hans sista timmar i livet?

Forrest Hayes hittades död ombord på Escape

Forrest Hayes hittades död ombord på Escape i Santa Cruz hamn.

Foto: TT

100 dagars utredning

När Hayes hittades död den där novemberkvällen 2013 hade man hittat två urdruckna vinglas på bordet ombord på båten Escape. Några andra spår efter personen fanns inte. Inget dna och inga fingeravtryck. Personen i fråga hade mycket noggrant sopat igen spåren efter sig. Så vem var denna mystiska person?

Efter nästan 100 dagars utredning hade Clark och hans personal inte kommit en centimeter närmare lösningen. Men så var det den där övervakningskameran ombord på båten. Först fick Clark veta att den inte hade spelat in något material under den aktuella kvällen.Och när det väl framkom att det visst fanns en inspelad filmsnutt som hade laddats upp på en server ville säkerhetsföretaget inte lämna ut den.

Forrest Hayes fastnade på övervakningskameran ombord på Escape

Övervakningskameran visade Forrest Hayes sista minuter i livet.

Foto: TT

Träffades via nätet

Det krävdes tre månaders arbete och ett domstolsbeslut innan filmen lämnades ut till polisen. Bilderna som polischef Steve Clark och hans kollegor fick se på datorskärmen fick dem att häpna. Den visade 51-årige Forrest Hayes ombord på sin yacht. Och den visade att han mycket riktigt inte hade varit ensam ombord. Där fanns även en ung, mörkhårig kvinna.

De ser ut att samtala. Han häller upp vin. De skålar och skrattar. Efter ett par minuter plockar hon fram någonting ur sin väska. Hon har ryggen mot kameran, det går inte att se vad hon håller på med. Därefter vänder hon sig mot Hayes som verkar spänd och nervös. Och nu ser man vad hon har i handen: en spruta. Inför kameran sätter hon nålen i hans arm och injicerar den mörka vätskan.

Se också: Krimfallen som skakade Sverige
2:36

Efter reklamen: Se också: Krimfallen som skakade Sverige

(2:36)

Det tar inte mer än några sekunder innan han faller samman på stolen, livlös, icke kontaktbar. Den unga kvinnan försöker prata med honom, slår honom lätt på kinden och håller upp hans huvud, men ingenting hjälper. Överdosen är omedelbar och oåterkallelig. Och det är kvinnans beteende efter Hayes kollaps som förvånar och chockar poliserna. I stället för att omedelbart ringa efter ambulans börjar kvinnan sopa upp spåren efter sig. Hon samlar ihop drogerna, plockar ihop resten av sina saker, torkar bort fingeravtryck. Därefter sveper hon det sista vinet ur sitt glas, stegar över Hayes livlösa kropp på golvet och lämnar båten.

Men vem var kvinnan och hur hade hon kommit i kontakt med Google-höjdaren Forrest Hayes?

Svaret fanns på internet. Efter en tids spaning lyckades polisen få fram att Hayes hade ett konto på en dejtingsida som hette Seeking Arrangement. Sajtens syfte var att knyta kontakter mellan äldre rika män och unga kvinnor som söker romantik och förälskelse, mellan ”sugar babies” och ”sugar daddies”. Enligt polisen var sajten ingenting annat än en förtäckt prostitutionssida. Ytterligare utredning visade att Hayes genom sajten hade kommit i kontakt med en kvinna som kallade sig AK Kennedy.

Forrest Hayes hade träffat AK Kennedy via en sajt.

Forrest hade kommit i kontakt med en AK Kennedy på sajten seeking arrangements.

Foto: TT

Likadana tatueringar

AK Kennedy eller Alix Tichelman hade unika tatueringar som hon kunde identifieras genom

Den okända kvinnan på övervakningsfilmen hade samma tatueringar som AK Kennedy.

Foto: TT

Bilder på kvinnan visade att hon hade tatueringar som matchade dem från övervakningsfilmen och man lyckades spåra henne till hennes hem i Folsom.

För att gripa henne fejkade polisen ett konto på dejtingsajten. En av utredarna, kallad Sebastian, utgav sig för att vara en rik företagare från Santa Cruz – samma stad som Hayes hade bott i – och kontaktade AK Kennedy och föreslog en träff. För att locka henne i fällan satte man in ett par tusen kronor på hennes konto, med löfte om betydligt större summor efter att de hade träffats.

Den fjärde juli åkte AK Kennedy, eller Alix Tichelman som hon egentligen heter, för andra gången till Santa Cruz för att träffa en ”sugar daddy”. Och för andra gången slutade dejten inte alls som planerat. På det avsides belägna hotellet väntade inte bara ”Sebastian” utan även ett anhang av hans poliskollegor.

Alix Tichelman greps för bland annat prostitution, narkotikainnehav och – framför allt – misstänkt inblandning i Forrest Hayes död. Enligt polisen visade övervakningskameran att Alix Tichelman var ansvarig för Hayes död.

– Det här var ett brott, det var inte bara en olycka eller något som gick snett. Mr Hayes är ett offer för det mord som Tichelman utförde, menade polischefen Steve Clark.

Alix Tichelman inför rätta

Alix Tichelman under rättegången. I pressen kallades hon "Call girl killer"

Foto: TT

Alix Tichelman och hennes båda advokater höll inte med. Under rättegången som följde hävdade de tvärtemot att videon visade att det aldrig hade funnits någon avsikt från Tichelmans sida att skada Forrest Hayes, att det var just en olyckshändelse och att det uppenbart handlade om två vuxna individer som gemensamt och i samförstånd använde droger.

Försvaret hade dock en ganska besvärande omständighet att förklara. Bara två månader före Forrest Hayes död hade en annan man, Dean Riopelle, dött av en överdos heroin. Vid sin död var han tillsammans med – just det – Alix Tichelman. Men även det hade varit en olyckshändelse, hävdade försvaret och spelade upp de nödsamtal som Tichelman hade ringt efter att pojkvännen tagit överdosen.

Alix Tichelman med Dean Riopelle

Alix med pojkvännen Dean. Även han hade dött av en överdos.

Foto: TT

Malte mördades vid jakttornet "Det vore en befrielse om pappas mördare blev fast"

Bad änkan om ursäkt

Fallet med Forrest Hayes död väckte enorm uppmärksamhet i medierna. Givetvis innehöll det smaskiga ingredienser och kittlande detaljer om överklassens hemliga liv, om lyxprostitution och droger. Men snart växte också intresset för den 26-åriga Alix Tichelman och hennes historia. Hur kom det sig att en begåvad, välutbildad och smart ung kvinna, uppvuxen i ett välbeställt och harmoniskt hem, plötsligt förlorar sig själv i en värld av destruktivitet, kriminalitet och prostitution?


Något riktigt bra svar har väl knappast framkommit, mer än att Alix Tichelman under flera år slavat under sitt heroinberoende och använt prostitution som ett sätt att finansiera sitt dyra missbruk.

Alix Tichelman dömdes i maj 2015 till sex års fängelse för vållande till annans död, narkotikainnehav och prostitution. Efter att domen hade lästs upp tog Alix Tichelman själv till orda och bad Hayes änka och hans fem barn om ursäkt och beklagade hans död. Rapporter inifrån fängelset gjorde gällande att Alix Tichelman har blivit kvitt sitt drogberoende. Efter frigivning från fängelse 2017 har hon blivit utvisad till Kanada där hon, enligt egen utsago, startat ett nytt, nyktert liv.