Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Allt om Jill Biden – USA:s nya First Lady

08 nov, 2020 
Jessica Rådne
Maktskiftet i Vita huset är ett faktum och in kliver nu en ny First Lady – Jill Biden, 69. Här har vi samlat allt du vill veta om henne!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Året var 1975 när Jill Jacobs, då 24, träffade sin nuvarande make Joe Biden, då 33, på en blinddejt. De gick på bio och Jill noterade redan den kvällen att Joe var en gentleman.

Hör Joe Bidens segertal: "Det amerikanska folket har talat"Brand logo
Hör Joe Bidens segertal: "Det amerikanska folket har talat"

”Jag hade tidigare dejtat killar i jeans och tofflor och t-shirts. Han dök upp i en sportig kappa och loafers, och jag tänkte ’Gud, detta kommer aldrig att fungera, aldrig någonsin.’ Han var nio år äldre än mig! Men vi gick och såg A man and a woman på en biograf i Philadephia, och klickade verkligen. När vi kom hem… och han skakade min hand godnatt… gick jag in och ringde upp min mamma klockan 01 på morgonen och sa ’Mamma, jag har äntligen träffat en gentleman’”, har Jill berättat i en intervju med Vogue.

Så vem är hon själv, Jill Biden?

Äldst i syskonskaran

Jill Biden föddes i New Jersey 13 juni 1951. När hon var liten flyttade familjen till Willow Grove i Pennsylvania. Hon är äldst av fem syskon, alla systrar.

Annons

Lät Joe Biden kämpa

Trots att Jill visste att Joe var en gentleman skulle det krävas fem frierier från honom innan hon till slut svarade ”Ja!”. För när Jill och Joe träffades var han änkeman med två små barn, sedan hans tidigare hustru och en av döttrarna hade gått bort i en tragisk bilolycka.

Jill menade att hon inte ville kliva in i familjens liv innan hon var helt säker på att relationen skulle hålla.

”För de hade redan förlorat sin mamma, och jag hade inte velat att de förlorade en till mamma. Så jag behövde vara 100% säker”, förklarade hon i Vogue.

Stolt mamma och farmor

Sex år efter att de träffats fick Jill och Joe Biden ett gemensamt barn, dottern Ashley Biden, 39. Hon är Jills förstfödda, och Joes fjärde barn. År 2015 dog Ashleys bror, Joes son Beau, endast 46 år gammal sedan han drabbats av en hjärntumör.

Annons

Beau Biden lämnade efter sig två egna barn, Natalie Biden och Robert Hunter Biden II. Joes andra son, Robert Hunter Biden har tre barn; Naomi, Finnegan och Maisy Biden.

De alla gör Jill Biden till en stolt mor och farmor.

Har två pälsklingar

Alla familjen Bidens barn är utflugna men kvar i hushållet finns deras pälsklingar, hundarna Champ och Major, som naturligtvis följer med i flytten till Vita huset.

Doktor i pedagogik

Under Joe Bidens valkampanj har Jill engagerat sig i sin makes ambitiösa plan att bli USA:s nästa president, samtidigt som hon själv har arbetat vidare med sitt jobb som lärare. Jill Biden är så väl grund- som högskolelärare och har doktorerat i pedagogik. Hon undervisar bland annat i engelska och tänker fortsätta att göra så även som First Lady.

”Till alla er som arbetar i utbildningsväsendet – nu har ni en av era egna i Vita huset”, sa maken Joe i sitt tal till nationen sedan det stod klart att han vunnit presidentvalet.

Har varit Second Lady

Under president Barack Obamas tid vid makten 2008-2016 var Joe Biden vice president, vilket innebar att Jill var Second Lady. Hon är alltså redan väl insatt i arbetet i Vita huset och har redan lyckats kombinera läraryrket och politiken i många år.

Annons

Barnboksförfattare

Jills kärlek till barn och det engelska språket har tagit sig uttryck i hennes författarskap, hon har nämligen skrivit tre bästsäljande böcker, varav två är just barnböcker. Den tredje boken är en självbiografi, Where the light enters, som släpptes i augusti i år.

Kallas för Jilly

Både Joe och Jill finns på Instagram och på alla hjärtans dag i fjol delade Joe en bild på dem båda där han passade på att avslöja sitt fina smeknamn på Jill; Jilly.

”Glad alla hjärtans dag till kärleken i mitt liv och livet i min kärlek. Jag älskar dig, Jilly”, skrev Joe till sin hustru.

Källa: Nyheter24, Vogue

Foto: TT

LÄS MER:

Krönika: Kamala Harris som vicepresident är monumentalt

Här börjar CNN:s expert gråta – av lycka över Bidens vinst

Joe Biden ny president i USA – så gynnas kvinnor

Annons