Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Amelia Adamo: ”Ensamhet gör en människa bitter och ledsen”

21 apr, 2021 
Minna Wallén-Widung
Amelia Adamo är ordförande för den nya Ensamhetskommissionen som ska minska ensamheten hos äldre.
Många äldre lever i ett socialt utanförskap. Det vill Amelia Adamo ändra på, och nu är hon ordförande i den nystartade Ensamhetskommissionen som ska verka för att minska ensamheten hos äldre.
– Jag skulle vilja vara med om en omvärdering av våra äldre, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många äldre människor lever ensamma. Kanske har ens partner gått bort, barnen har sina egna liv och det är inte lika lätt att träffa vänner när hälsan sviker. Enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, beräknades ungefär 300 000 svenskar leva i social isolering år 2019. Värst drabbade var de äldre – i gruppen 75-84 år var hela tio procent socialt isolerade. Och ensamheten har bara ökat i och med coronapandemin.

Nystartade Ensamhetskommissionen är ett initiativ med syfte att hitta lösningar för att motverka och förebygga ensamhet bland äldre. Journalisten och och tidigare chefredaktören Amelia Adamo är ordförande för gruppen som ska försöka få till stånd en förändring.

– Det är inte meningen att vi ska vara en pratklubb, utan faktiskt se vad vi kan göra rent praktiskt, säger hon.

Se också: Marianne vakar hos döende människor: ”Ingen ska behöva dö ensam”

Marianne vakar hos döende människor: "Ingen ska behöva dö ensam"Brand logo
Marianne vakar hos döende människor: "Ingen ska behöva dö ensam"

Vill omvärdera vår bild av äldre

Initiativet kommer från företaget Doro, som designar och tillverkar tekniska hjälpmedel för äldre och som enligt Amelia Adamo har ”de finansiella musklerna”. I arbetsgruppen ingår, förutom Amelia Adamo, bland annat Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna och forskaren Ingmar Skoog, som specialiserat sig på äldres mentala hälsa kopplat till just ensamhet.

Annons

För Amelia Adamo, som länge pratat offentligt om åldersdiskriminering, handlar mycket om att få samhället att se värdet i den äldre generationen.

– Som äldre anses du inte vara produktiv, inte teknisk. Jag skulle vilja vara med om en omvärdering av våra äldre. Om vi inte anser att den här gruppen har ett livsvärde, är det ju förfärligt. Och då pratar jag om äldre generellt. Toppen av isberget är de som blir sjuka av sin ensamhet, och det är de människorna som kommissionen främst ska jobba för.

Ensamhet kan leda till psykisk ohälsa

Amelia Adamo är ordförande för Ensamhetskommissionen.
Amelia Adamo vill att vi ska omvärdera bilden vi har av våra äldre.

Att vara ofrivilligt ensam kan leda till kronisk ångest och i förläningen bryta ner oss människor. Kroppslig smärta kan förvärras av ensamhet, medan social samvaro kan mildra den, enligt 1177 Vårdguiden. Vi människor behöver varandra, helt enkelt.

Annons

– Jag tror att ensamhet gör en människa bitter och ledsen och att det blir väldigt svårt att komma till sen. Många ensamma människor stänger till, de får ett pansar runt sig för att slippa bli besvikna senare. Ju snabbare man löser frågan om ensamhet desto bättre, för då kanske inte pansaret har hunnit sluta sig helt. Om man är en gamling som håller andra människor ifrån sig, blir det också ganska lätt att andra struntar i en. För man anses vara jobbig, säger Amelia Adamo.

Amelia Adamo, som är ordförande för nygrundade Ensamhetskommissionen, fotograferad i sitt sommarhus på Dalarö.
Amelia Adamo hoppas på sikt kunna påverka politiker och andra beslutsfattare att satsa mer resurser på de äldre.

Teknik kan minska ensamheten

Ensamhetskommissionen har precis dragit igång sitt arbete, och första steget är att göra en så kallad ”ensamhetens karta”, där man ska kartlägga hur situationen ser ut i vårt avlånga land. En kunskapsbank med goda exempel på hur man löser frågan om ensamhet bland äldre, ska också upprättas.

Annons

På sikt tror och hoppas Amelia Adamo att man ska kunna påverka politiker och andra beslutsfattare att rikta om resurser och satsa mer på de äldre. Ett exempel kunde vara att se över hur personalen inom vård och hemtjänst fördelar sin tid.

– Jag tycker att man ska uppvärdera det psykiska lidandet. En distriktssköterska borde kanske inte bara titta på bensår, utan också ensamhetssår. I dag inom hemtjänsten finns det inte utrymme för pratstundstid eftersom det är så mycket annat som ska göras. Då kanske man kan titta på hur tekniska lösningar kan frigöra mänskliga händer och tid.

Ökad digitalisering ser Amelia Adamo också som ett bra sätt att minska ensamheten bland landets äldre.

– Nya världar kan öppna sig när man till exempel går med i Facebook och det plötsligt dyker upp en gammal vän där. Det kanske inte är för hundraåringarna, men det finns många 60-plussare som också är ensamma.

Amelia Adamo om coronapandemin

För Amelia Adamo själv blev coronapandemin ett uppvaknande, när hon såg hur många runt om i landet drabbades hårt av den sociala distansering och isolering som fortfarande pågår.

Annons

– Under pandemin har det blivit så tydligt hur lite värde en gammal människa har. Så jag vill protestera lite och säga att vi räknas också.

Fakta: Ensamhetskommissionen

 • Ensamhetskommissionen är ett politiskt obundet initiativ vars syfte är att minska ensamheten bland landets äldre.
 • Kommissionen består av Amelia Adamo, pensionerad journalist och chefredaktör, Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, Ingmar Skoog, professor som forskar om äldres mentala hälsa vid Göteborgs universitet, Lars Stjernkvist, socialdemokratisk politiker, och Carl-Johan Zetterberg Boudrie, vd och koncernchef för Doro.
 • Finansiär är välfärdsteknikföretaget Doro.

Själv har hon inte drabbats lika hårt av pandemin som många andra. Hon och sambon Lucio Benvenuto har träffat både barn och barnbarn under det gångna året.

– Jag har inte varit så renlärig. Jag ser mina barn och barnbarn som en del av vår flock som vi träffar ganska ofta. Mina väninnor har jag träffat utomhus på promenader. Visst har livet blivit gråare och tråkigare, men det känns samtidigt dumt att säga när man ser alla som sliter inom vården. Ska jag då sitta här och klaga?

Amelia Adamo tillsammans med sambon Lucio Benvenuto på Fadimegalan 2020.
Amelia Adamo tillsammans med sambon Lucio Benvenuto.

Amelia Adamo om att gå i pension

”Ingen ska ha ingen” är Ensamhetskommissionens ledord. Genom konkreta kampanjer och insatser hoppas man kunna göra en verklig skillnad i människors liv. Amelia Adamo säger att hennes roll som ordförande är att se till att saker och ting blir gjorda.

Annons

– Jag ska driva på och se vilka av de här sakerna vi faktiskt kan göra. Jag har varit en driftig människa i mitt liv, så jag hoppas att somligt av det finns kvar. Så jag ska se till att det inte bara blir snack, utan att vi faktiskt också får något gjort.

Sedan tidningsdrottningen Amelia Adamo gick i pension för några år sedan har hon visserligen dragit ner på tempot, men inte fullt så mycket som man kanske kunde tro. Hon skriver fortfarande i M-magasin, som hon en gång var med och startade, och 2020 gav hon ut boken Kvinnoarvet. Och nu är hon alltså nybliven ordförande för en grupp som ska arbeta med en fråga som ligger henne varmt om hjärtat.

– Jag känner mig väldigt peppad på det här. Alla människor vill höra till och vara behövda, och att plötsligt ha en sådan här funktion är alltid glädjande. Gruppen känns jättebra, uppgiften är angelägen och vi har finansiella muskler i alla fall ett år framåt. Nu väntar vi bara på att det ska bli verkstad.

Annons

Fakta: Ensamhet bland äldre

 • Ungefär 300 000 personer beräknades leva i social isolering år 2019, enligt en rapport från SCB. Med social isolering menas att man bor ensam och träffar anhöriga eller vänner max några gånger i månaden.
 • Äldre personer är i högre grad ensamma jämfört med yngre. I åldersgruppen 75-84 år var tio procent socialt isolerade. För personer i åldern 85 år och uppåt var siffran 15 procent.
 • Äldre kvinnor verkar vara något mer isolerade än jämnåriga män. Förklaringen är troligtvis att kvinnor i regel lever längre och att kvinnorna därför i högre utsträckning blir ensamma kvar när deras män dör.
 • Ofrivillig ensamhet medför risk för försämrad livskvalitet och hälsa. Ensamhet kan leda till sömnproblem, depression, ångest, oro och annan typ av psykisk ohälsa.
 • Personer som lever med nära relationer lever i regel längre och har den bästa fysiska och psykiska hälsan.
 • För välbefinnandet verkar det vara betydligt värre att sakna familj och vänner, snarare än att sakna en kärleksrelation.
 • Ensamma människor hamnar lätt i onda cirklar, där de upplever tillvaron som hotfull och otrygg vilket gör att de undviker sociala sammanhang. Det är också vanligt att ensamma människor stöter bort andra på olika sätt.

  Källa: SCB, SPF Seniorerna, 1177 Vårdguiden
Annons