Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Anonymouse genom åren – bilderna vi aldrig glömmer

09 mar, 2022 
Heidi Ljungdahl
Anonymouse har Arcade och kulturskola på Föreningsgatan i Malmö
Anonymouse har öppnat Arcade och kulturskola på Föreningsgatan i Malmö
Tidningarna har kallat hen för både Anonyma möss och Anonymouse. Hen själv kallar sig för AnonyMouse på Instagram. Ingen vet vem den anonyma musen är men hen har varit en duktig entreprenör sedan 2016.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Anonymouse har byggt ett litet hus igen. Den här gången har hen öppnat spelarcade och kulturskola på Föreningsgatan i Malmö. Det är inte första gången hen får allmänheten att strömma till när det är nyöppning. Anonymouse har nämligen öppnat både restauranger, butiker och tivoli i Malmö, Lund och Borås genom tiderna.

Alla som vill se de olika tillställningarna är hjärtligt välkomna. Men de flesta får nöja sig med att stå utanför och titta. Är du längre än 8 cm kan det nämligen vara svårt att komma in genom dörren – eftersom byggnaderna är gjorda i storlek för möss!

Vem är då Anonymouse? Det är många som undrar, men hen förblir hemlig. Den hemliga musen har dock en Instagramsida man kan följa, där kan man se inägg av alla nya attraktioner, och där Anonymouse berättar var de finns.

Anonymouse's olika verk

Nötbutiken Noix de Vies och restaurangen Il Topolino

För att ta det från början så visades det första miniatyrkvarteret upp i december 2016. Det var nötbutiken Nois de Vies och den italienska restaurangen Il Topolino på Bergsgatan i Malmö. Folk strömmade till för att se musrestaurangen, och föremålen framför restaurangen förändrades dag för dag.

Annons
Anonymouse nötbutik Noix de Vies och restaurangen Il Topolino.
Anonymouse nötbutik Noix de Vies och restaurangen Il Topolino.

Tivoli Tjoffsan

April 2017 var det dags för Tjoffsans tivoli att visas upp i Malmö. Även om det var placerat bakom ett elskåp på Södra Förstadsgatan så hittade besökare hit. Nyheten om tivolit publicerades på Anonymouse´s Instagramkonto och tivolit drog genast en stor mängd åskådare.

Anonymouse tivoli Tjoffsan i Malmö.
Anonymouse tivoli Tjoffsan i Malmö.
Annons
Se också: Rickard Söderberg visar upp kolonin "Lilla blå"Brand logo
Se också: Rickard Söderberg visar upp kolonin "Lilla blå"

Butiken Pärlans tyger och bensinstationen Dunken

Nästa event tar plats på Sparregatan i Borås på gatukonstfestivalen No Limit. Vi befinner oss fortfarande i samma år men nu är det september och antik- och konstbutiken "Sorkhs skattkammare", "Pärlans tyger" och bensinstationen "Dunken" öppnar för besökare.

Anonymouse butik Pärlans tyger i Borås.
Anonymouse butik Pärlans tyger i Borås.
Annons
Anonymouse bensinstationen Dunken i Borås.
Anonymouse bensinstationen Dunken i Borås.

Bokhandeln Frankie och Benjys och Teatro Reggiano

Innan året är slut hinner Anonymouse öppna både bokhandeln "Frankie och Benhys" och teatern "Teatro Reggiano". I december annonserar de anonyma mössen på Instagram att man kan man se verken på Amiralsgatan i Malmö.

Anonymouse bokhandel Frankie och Benjys.
Anonymouse bokhandel Frankie och Benjys.

Härbärget Tass i Tass och barberare Hair and Furever

Det dröjer ett helt år innan nästa byggnation är klar. Man får vänta ända till december 2018 innan härbärget Tass i Tass, barberare Hair and Furever, och dansstudion Mama Mousekewitz klara för de små besökarna att inta. För de större åskådarna kan man beskåda från verket från utsidan, på Borgmästaregatan vid Magistratsparken i Malmö kan man se barn som ligger på mage på trottoaren och tittar in i mushuset, och kanske fantiserar de om att de själva är små möss på besök i huset.

Annons
Anonymouse härbärge Tass i Tass, barberare Hair and Furever, och dansstudio Mama Mousekewitz.
Anonymouse härbärge Tass i Tass, barberare Hair and Furever, och dansstudio Mama Mousekewitz.

Privatdetektiv Olivia Flaversham

2019 i maj ökar miniatyrbrottsligheten i Malmö. Det är avspärrat i miniatyrformat vid ostlagret Fort Nux, då Anonymouse senaste verk har placerats ut på flera platser i Malmö. Denna gång kan den som vill hjälpa detektiv Olivia Flaversham i jakten på osttjuven. I verken som placerats ut på olika platser i centrala Malmö finns ledtrådar som hjälper till i jakten på de som misstänks för ostrelaterad brottslighet.

Annons
Anonymouse detektivbyrå i Malmö.
Anonymouse detektivbyrå i Malmö.
Anonymouse privatdetektiv Olivia Flaversham.
Anonymouse privatdetektiv Olivia Flaversham.
Annons
Se också: 5 tips när du börjar med trädgårdsbelysningBrand logo
Se också: 5 tips när du börjar med trädgårdsbelysning

Återbruket Emmus - second paw butik i Malmö

I december 2019 satsar Anonymouse på indiskt och återbruk. Natten till juldagen hade de anonyma mössen slagit upp Emmus - second paw butik och en restaurang med indisk mat i korsningen Kungsgatan/Sturegatan Malmö.

Anonymouse återbruket Emmus.
Anonymouse återbruket Emmus.
Annons
Anonymouse indisk restaurang.
Anonymouse indisk restaurang.

Apotek Cikadan i Lund

2020 i juli har de anonyma mössen börjat bygga i Lund på Winstrupsgatan. Denna gången har de öppnat miniatyrkonstverket apoteket Cikadan, och påminner om att hålla avstånd och att tvätta tassarna.

Anonymouse apotek Cikadan i Lund.
Anonymouse apotek Cikadan i Lund.

Skivbutiken Ricotta Records

En månad senare kommer ännu ett miniatyrkonstverk till Lund, skivbutiken Ricotta Records som man kan se på Nygatan. Bland skivorna under musbutikens neonskylt syns Veronica Formaggios vinylplatta - Katten också, samt det senaste från Mus Li och Destinys Cheese.

Annons

Studentboendet Hasselnötionen i Lund

2020 i september har den anonyma musen satt upp en ny installation. Den här gången är det i Lund på Laboratorievägen i form av en studentnation, Hasselnötionen.

Anonymouse studentboende Hasselnötionen.
Anonymouse studentboende Hasselnötionen.

Fontänfiskehamnen för möss

December år 2020 avslutas med fontänfiskeläge med fyr och krog i musstorlek på Ostkusten. Dagen före julafton dök det upp en fiskehamn för möss och verket var denna gång placerat i en fontän en bit från sjukhuset i Malmö.

Annons
Anonymouse fiskehamn för möss.
Anonymouse fiskehamn för möss.

År 2022 i mars är vi framme vid det senast verket, det sjunde i Malmö som avtäcktes med ett inlägg på Instagram. Det tog inte lång tid innan åskadare hittade till spelhallen på Föreningsgatan i Malmö för att titta in till Mousers Arcade, och för den konstintresserade att beskåda Essum - Malmö Kommunala Kulturskola.

Källa: TT, Instagram

Annons