Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

6 tecken på att våren (nästan) är här

16 feb, 2022 
Henrik Högström
kvinna fotograferar vintergäck i Malmö
Efter en lång period av jämmer och elände kan våren 2022 vara den mest efterlängtade årstiden i mannaminne. Man ska visserligen inte ta ut segern i förskott men här är sex tecken på att vi går mot ljusare tider.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vårens ankomst är efterlängtad och brukar föra med sig en speciell känsla. Men det räcker ju inte med att lärkan drillar eller att någon utbrister "ah, nu är våren här" för att det ska vara ett faktum. Till och med SMHI tycker att det är en knivig fråga. För mellan vinter och sommar kan det ju komma varma dagar och plötsliga köldknäppar om vartannat. Men den meteorologiska definitionen av vår är i alla fall att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0,0°C sju dygn i följd, enligt SMHI. Dessutom infaller våren som tidigast den 15 februari.

Men eftersom vi längtar efter värmen så listar vi fem ovetenskapliga exempel på att det lackar mot vår.

1. GB presenterar sommarens glassar

Glassar som försvinner ur GB:s sortiment
Tre glassar som får tacka för sig den här säsongen. Bland dem ärkeklassikern Igloo.

Redan i slutet av februari släppte GB planerna för sommarens glassar. Sex nyheter, bland dem en vidareutvecklad Magnum och en twist på klassikern GB Sandwich, är en tydlig signal om att varmare tider är på ingång.

Annons

2. Shorts i löparspåret

Kvinnor i löpartävling
De första löparna i shorts har redan siktats i södra Götaland. Bilden dock ifrån förra årets Lidingölopp

I löparkalendern för 2022 finns det redan en rad lopp för de intresserade. Under februari och mars är det mycket så kallade ”trail”-lopp som går över stock och sten men även en ultra variant (Ursvik Ultra, Stockholm, 19-20 mars). Men det tydligaste vårtecknet är så klart att de mest optimistiska motionärerna invaderar parker, stränder och stigar i shorts. Och våren kan ju vara ett sinnestillstånd så varför inte.

Annons

3. Blommor

Även om man är botanisk analfabet så går det inte att missa att det knoppas och spricks i naturen. Det gråa får ge vika för gult, blått, vitt och grönt. I februari och mars kan vi (beroende på var i Sverige vi bor) glädjas åt tidiga debutanter som vintergäck, krokus och snödroppe. När blåsippan och gullvivan dyker upp kan vi vara säkra på att det går på rätt håll.

4. Allsvenskan blir hetare än någonsin

Häcken mot Djurgården i damallsvenskan 2021
Har ditt lag vässat formen? Värvat nytt? Sålt medaljchansen? Snart får vi veta

Kulan i luften! Redan kommande helger (herrar 19/20 februari, damer 26/27 februari ) spelas gruppspelsmatcher i svenska cupen. Förväntningar inför årets allsvenska har redan börjat byggas upp. Kanske blir det som tidningarna påstått i flera år att ”allsvenskan är hetare än någonsin”? Tja, vem vet men hoppet står den djärve (och fotbollssupportern) bi.

Annons
Se också: Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-programBrand logo
Se också: Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-program

5. Uteservering i skogen

Pojke grillar korv i skogen
Rosén får vänta men en grillad korv i det fria är inte så illa.

Okej, det kanske inte är dags för rosé på en mysig uteservering riktigt än. Men om det är något pandemin lärt oss (förutom hur ofta man bör kramas) så är det kanske att det går att umgås utomhus om man bara anstränger sig lite. Dessutom verkar det som att intresset för natur och fotvandringar fått sig en rejäl skjuts. Det har till och med rapporterats om trängsel på de populäraste grillplatserna. Ett vårtecken så gott som något.

Annons

6. Cyklisterna återvänder

Cylister på våren
Cykelvännerna vädrar morgonluft.

De allra hårdaste cyklar såklart året runt. Men för dem som inte orkar komma till jobbet med en fastfrusen grimas i ansiktet är våren starten på säsongen. Vårsuget på cykelvägarna går att se med blotta ögat men är också tydligt på begagnatmarknaden. Där brukar jakten på en ny hoj vara som hetast i början av mars.

Annons