Hunden Kiiva charmar hela byn – åker skateboard som ett proffs

Till vänster, hunden Kiiva, till höger matte Yvonne Nilsson

Foto: Lukas Ernryd

Nio år är ingen ålder för en hund. Särskilt inte om man håller sig aktiv varje dag. Det gör hunden Kiiva som helst av allt åker skateboard. "Han älskar det verkligen", säger matte Yvonne Nilsson.

Det är förmiddag i skånska Furulund, en liten ort strax norr om Lund.

Ut från skogen kommer Yvonne med en lika trogen som ivrig följeslagare. De har tagit en promenad men har nu siktet inställt på skateboard-parken. En av hunden Kiivas favoritplatser. Det är där han kan uppvisa sina rullande färdigheter.

Se Kiiva briljera på sin skateboard här:

Hunden Kiiva briljerar på sin skejtboard
0:30

Efter reklamen: Hunden Kiiva briljerar på sin skejtboard

(0:30)

Slå på ljud

Han är nämligen en fena på att åka bräda.

Japp. Du hörde rätt. Kiiva är en skateboard-hund. Han tar fart själv med sina tassar och kan till med hålla balansen när det går nerför.

– Han älskar det verkligen, säger Yvonne.

Hunden Kiiva.

Foto: Lukas Ernryd

Tv-kändisen Kiiva

I mitten av januari uppmärksammades Kiiva, som är en nederlandse kooikerhondje, av Sveriges radio. Några dagar senare var det dags att synas i TV4:s program Efter fem. Uppståndelsen har inte gått obemärkt förbi i byn.

– Det har bara varit positivt. Folk berättar att de har sett oss i teve, säger Yvonne.

Rekordstort intresse för att köpa hund

Hon skaffade Kiiva för nio år sedan. Som liten valp kom han till Yvonne, bara åtta veckor gammal. Då hade Yvonne redan en golden retriever. Tjabo, hette han, och han kunde åka skateboard.

Kiiva föddes alltså in i ett skateboard-hem. En plats där det var helt naturligt för hundar att åka bräda.

Hunden Kiiva.

Foto: Lukas Ernryd

Det dröjde inte länge innan Kiiva blev intresserad av storebror Tjabos åkande. Inom kort ville han göra samma sak. Särskilt räddhågsen är nämligen inte denna ras, utan social, nyfiken och särdeles aktiv.

– Han började nosa på brädan, satte först sin tass på den. Sen satte jag fart på skateboarden och han lärde sig gå av och på. Till slut började han ta fart själv.

Tjabo och Kiiva började dela broderligt på brädan. Den ena satt och väntade när den andra åkte. Tillsammans sporrade de varandra, kanske till och med lärde sig nästa trick.

Yvonne Nilsson och hennes hund Kiiva.

Foto: Lukas Ernryd

Sedan dess har Tjabo gått bort och numera är det Yvonne och Kiiva. Och skateboard-brädan, naturligvis.

Ligger lågt under vintern

Vintertid är dock lågsäsong för rullandet. Men när våren nalkas märker Yvonne hur Kiivas lust att ta sig fram via brädan också spirar.

– När jag städar i förrådet och han får syn på brädan, då sätter han tassarna på den och tittar på mig. "Ska vi inte åka nu?", säger han.

Kolossala katten Kefir väger 12 kilo – misstas dagligen för att vara en hund

De brukar åka i byns skateboard-park på förmiddagarna. Då har de ofta hela anläggningen för sig själva. Ibland kommer dock ungdomar som ser Kiiva som "skateboard-hunden". Ofta åker kameran fram för att filma honom.

– Det har han verkligen ingenting emot. Han visar gärna upp sig.

Tillgiven hund

Det är tydligt att matte och hund delar tillgivenhet för varandra. De delar också samma lust att röra på sig. Det är ingen ras som tillåter ägaren att stanna inne hela dagen. Yvonne säger att det passar henne perfekt, hon rör gärna på sig. Hon uppskattar att hon går mellan 14000 till 20000 steg om dagen.

Hunden Kiiva och matte Yvonne Nilsson i Furulund.

Foto: Lukas Ernryd

Får han dig att komma ut mer än du annars hade gjort?

– Det kan jag tänka mig. Han håller mig i form. Och i min vardag betyder han allt för mig. Det är han och jag mot världen, säger Yvonne och skrattar.

Yvonne Nilsson

Gör: Pensionär.

Från: Furulund. Född och uppvuxen i byn.

Ålder: 74 år.

Familj: Två barn, tre barnbarn, hunden Kiiva.