Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Åsa Bodén försvann från SVT – försvarades av Palme

30 nov, 2022 
Aino Oxblod
FotografTT.
Till vänster: Åsa Bodén läser Aftonbladet med rubriken Åsa Bodén stoppad från tv. Till höger: Åsa Bodén i tv-rutan i slutet av 1970-talet.
Som den första kvinnliga meteorologen blev Åsa Bodén en stor SVT-profil.
Men efter att stängts av från tv-rutan och ha försvarats av Palme försvann Åsa från rampljuset – så här gick det för henne efter SVT-karriären.
– Väldigt lång tid efter var det väldigt många som kände igen en, säger hon till Expressen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I dag är det självklart att det finns både manliga och kvinnliga meteorologer i tv-rutan – men så har det inte alltid sett ut. Under de tidiga åren med SVT var det självklart att män som Curry Melin och John Pohlman var de som läste upp väderrapporterna, men allt det ändrades med Åsa Bodén.

Se också: Svenska programledarna då och nuBrand logo
Se också: Svenska programledarna då och nu

1976 gjorde Åsa debut i tv-rutan som den första kvinnliga meteorologen någonsin i Sverige, och hon började synas dagligen i nyhetssändningarna. Att hon tagit plats i SVT väckte stora rabalder, och som första kvinnliga meteorolog fick hon motta både kritik och stå ut med folks nyfikenhet.

Det dröjde dock inte länge innan Åsa Bodén blev en omtyckt rikskändis genom sin medverkan i Rapport, och 1980 blev hon till och med omsjungen av Björn Skifs. Gruppen Byfånarna, där Skifs var frontman, gjorde om Village peoples låt YMCA till svenska och döpte om den till Åsa Bodén.

Annons

Försvarades av Palme

Vändningen i offentligheten kom dock två år senare, när Åsa var med och uttalade sig om löntagarfonder i en enkät som gjordes av fondmotståndarna Närlingslivets ekonomifakta. Åsa hade då brutit mot bestämmelserna om opartiskhet på public service, och stängdes av från att medverka i tv. Det slutade med att Olof Palme, som återvaldes till statsminister igen senare samma år, gick ut och försvarade Åsa i Aftonbladet.

Erik Liljas, Rune Joelsson, Åsa Bodén och Gösta Salomonsson var meteorologer på SMHI 1986.

I en intervju med Expressen ser Åsa Bodén tillbaka på den stormande tiden.

– Det är väl inget som jag varken är glad eller ledsen för. Det är bara att konstatera att det var så och att det var lite löjligt, att man blir uppringd och uttalar sig om något och sedan får man inte vara med. Men det var ju bara ett kort tag, jag var ju med igen efter det där, säger Åsa Bodén till tidningen.

Annons

Åsa kom tillbaka till Rapport efter skandalen, men valde sedan att lämna jobbet i rampljuset. I slutändan var det familjelivet som gjorde att Åsa drog sig tillbaka från kändisskapet.

– Sändningarna flyttades till Stockholm och jag hade ju tre barn och bodde i Norrköping. Därför kunde jag inte hålla på att åka till Stockholm på kvällarna och visa väder i tv. Men jag fortsatte ju jobba som meteorolog på SMHI ända fram till 2007 så det var ju inte så att jag var arbetslös, säger hon till Expressen.

Åsa Bodén stoppades i SVT-

Så lever Åsa Bodén i dag

I dag är Åsa Bodén en glad pensionär som tycker om att påta i trädgården. Men trots att det har gått så lång tid sedan hon syntes i SVT:s sändningar, så är hon långt ifrån bortglömd.

– Väldigt lång tid efter var det väldigt många som kände igen en. Nu är det inte lika många men det händer fortfarande att det kommer fram någon och säger ”nämen, är det inte Åsa Bodén”.

Annons