Babsan svimmade av smärta – testade sedan positivt för covid

Till vänster. Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson inför Pride 2020, till höger, Babsan på scen.

Foto: Till vänster, Erik Simander/TT, till höger, Stina Stjernkvist/TT

En olycka kommer sällan ensam, sägs det. Först fick nöjesprofilen Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson akut diskbråck och ringde ambulans. Och i fordonet testades han positivt för covid-19.

Det är Gefle Dagblad som pratat med Babsan efter att han skrivit ett instagraminlägg om den dramatiska onsdagsmorgonen.

Han var hemma i Gävle efter uppträtt i en uppsättning av Glada änkan i Malmö. En föreställning som han verkligen hade längtat efter att göra efter att den skjutits upp flera gånger på grund av pandemin.

En show som han även gjorde kläder till.

Se också: Regeringen inför smittskyddsåtgärder – här är alla tre steg

Regeringen inför smittskyddsåtgärder – här är alla tre steg
0:53

Efter reklamen: Regeringen inför smittskyddsåtgärder – här är alla tre steg

(0:53)

Slå på ljud

Men väl hemkommen till bostaden märkte han en obeskrivlig smärta i kroppen.

– Jag var helt svettig för att det gjorde så ont i högerbenet. Eftersom jag haft diskbråck förr kände jag igen smärtan och insåg att det bara var att ringa på ambulans, säger han till Gefle Dagblad.

Hela kändis-Sverige bakar 2020 – här är alla deltagare

Väl i ambulansen gjordes även ett test av covid-19. Resultatet visade sig vara positivt även om Lars-Åke Wilhelmsson redan fått två doser med vaccin.

Omedelbart stod det klart för honom att den inbokade resan till Spanien behövde ställas in. Något som fick honom att tappa gnistan helt, säger han till Gefle Dagblad.

– Jag var ju så värd att få semestra lite efter den här hösten, säger dragshowstjärnan.

Han har också själv skrivit om händelsen på sitt instagramkonto. Babsan har fått både alvedon och morfin för ryggsmärtorna.

Hunden Bosse kom till undsättning

Han befann sig i badrummet när smärtan i benet kom på onsdagsmorgonen. Det högg även till i ryggen och han svimmade. Hon nämner också att hans hund Bosse kom och visade sitt stöd för husse.

Han skriver också om förlägenheten att ha haft covid samtidigt som han uppträtt i Malmö under helgen. Han hade varit lite hes och haft hostattacker, skriver han, men i övrigt inte känt sig sjuk (se faktaruta).

Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson: Jag tänker ofta på mitt ofödda barn

Nu blir det fokus på att bli bättre igen. Det blir isolering och i bästa fall lite julfirande med systern. I övrigt har han bara en önskan: vietnamesisk wok.

Se också: Assistanshunden Mini förändrade livet för Anna-Maria

Assistanshunden förändrade livet för Anna-Maria
3:30

Efter reklamen: Assistanshunden förändrade livet för Anna-Maria

(3:30)

Slå på ljud

– Den som har vägarna förbi Hanoi Garden får gärna hämta räkor, cashewnötter och wokade grönsaker till mig, säger han till Gefle Dagblad.

Om du känner dig sjuk

Var uppmärksam på nytillkomna symtom som halsont, snuva, feber, hosta eller sjukdomskänsla. Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som kan bero på covid-19 eller annan luftvägsinfektion.

Rekommendationen om att stanna hemma gäller alla åldrar. Den gäller även dig som är vaccinerad eller som tidigare har haft bekräftad covid-19.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer syftar till att undvika spridning av covid-19, men även luftvägsinfektioner som RS-virus och influensa. De ska också skydda de personer som har störst risk för allvarlig sjukdom. Enligt smittskyddslagen är du skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19.

Det här ska du göra om du känner dig sjuk med symtom på covid-19 eller annan luftvägsinfektion:

  • Stanna hemma.Det gäller alla, även om du tidigare haft covid-19 eller är vaccinerad. Exempel på symtom kan vara snuva, halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla.
  • Testa dig. Folkhälsomyndigheten råder alla vuxna och barn från förskoleklassålder och uppåt att testa sig. Medan du väntar på testning, och sedan på provsvaret, ska du stanna hemma och bete dig som om du har covid-19. Barn i förskoleålder rekommenderas i första hand att stanna hemma om de har symtom på covid-19, utan att testas. Har du haft covid-19 det senaste halvåret behöver du vanligtvis inte testa dig. Det är regionerna som ansvarar för testningen. Läs på 1177.se om vad som gäller för testning i den region där du bor.

Fakta: Informationen är hämtad från Folkhälsomyndigheten