Det gifta paret bor kvar på den öde ön: ”Hade aldrig velat byta”

Ett äldre par som bor på en egen ö i Norge.
Borgny, 82, och Roald, 93, har varit trogna både varandra och ön de bor på i över 60 år.
– Nu försöker vi stanna så länge det går.

Borgny, 82 år, och Roald, 93 år, njuter av lugnet och varandra. Paret bor på ön Husøy i Norge, där det tidigare bodde 90 personer. Men nu är paret helt ensamma kvar.

Se också: Sex udda europeiska resmål

1:33

Efter reklamen: Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlist

(1:33)

– Jag har aldrig velat byta, varken ö eller man. Nu försöker vi stanna här så länge som möjligt, säger Borgny – och får stöd av sin man.

– Ja, jag kan nog säga ungefär samma sak. Det har gått bra. Vi har jobbat bra som ett team, säger Roald nöjt.

Träffades för 65 år sedan

Roalds familj kom till ön för nästan 200 år sedan. Han var ensambarn och tog över gården tillsammans med Borgny när de så småningom blev ett par. De träffades första gången för 65 år sedan när hon kom över till ön från en närliggande by.

– Hon var en trevlig tjej, och så kom hon hit och skulle hjälpa till med höet. Det var då vi träffades, säger Roald i den norska tv-programmet Där ingen skulle tro att någon kunde bo, som också sänts i Sverige.

En man kör en traktor och en kvinna åker med på ett släp.

Allt-i-allo-mannen Roald ger sin älskade Borgny skjuts med traktorn när varor ska fraktas hem från kajen.

Fick fyra barn

Borgnys omsorg om allt liv omkring sig var en av de saker som fick honom att titta lite extra på den unga tjejen. Båten som Roald brukade segla med till och från Borgny i Straumfjorden hänger fortfarande på sjöbodens tak. Det handlade inte bara om att ta sig till fastlandet, utan någonting drog iväg honom…

Jag har aldrig velat byta, vaken ö eller man.

– Det var en trevlig tid. Jag var lite nervös den dagen jag skulle gå och fråga Borgnys föräldrar om lov att gifta mig med henne, men jag fick ju ja. Jag ville inte ro tillbaka till Husøy. Men det var lätt att ro då! säger Roald med ett stort leende.

Tre år efter att de träffades, 1959, gifte de sig. De fick fyra barn på gården: Raymond, Bjørnar, Marit och Karin.

Förlorade sin son

Borgny och Roald gick dock igenom en stor sorg när de förlorade sin yngste son Raymond i en kajakolycka. Då hade han gift sig och fått två döttrar.

– Det var fruktansvärt. Vi funderar ofta på hur det kunde ha varit om han hade levt. Det gör hans syskon också. Men det är bara att leva vidare. Man har alltid något att göra. Alla har något att kämpa med, så det får man bara acceptera, vidhåller Borgny tappert.

Emma köpte en inredd van – nu åker hon och bebisen till Sydeuropa hela vintern

Dottern Karin Merete Mathisen, 55 år, och de andra syskonen är mäkta imponerade över hur föräldrarna bemästrar det minst sagt speciella ölivet.

Isolerade i perioder

– Det är fantastiskt att de fortfarande kan bo där, men jag tänker ju på att de är så isolerade under långa perioder. De är helt ensamma nu. Det är bara pappa där ute som har en båt under vinterhalvåret. Under svåra väderperioder har de inte möjlighet att hämta varor och post, poängterar Karin, och fortsätter:

– De hade kunnat haft ett mycket enklare liv om de hade flyttat till fastlandet, men de vill ju bo ute på ön. De ser ett värde i att bo där och ha det liv de alltid har haft, att bo nära naturen och göra sina vanliga saker.

En kvinna lutar sig mot sin man med havet i bakgrunden.

– Jag tycker allt är bra med honom. Han är lugn och stabil, säger Borgny om sin älskade man sedan 62 år tillbaka.

Karin och hennes familj har fått rörande feedback från personer som har sett programmet.

– Folk har suttit med tårar i ögonen och tittat på programmet. Det är speciellt att höra, säger Karin – stolt över sina unika föräldrar.

Översättning och svensk bearbetning: Johanna Svan

Foto: Torje Bjellas/NRK, privat