Bröderna Erik och Lyle Menendez mördade sina föräldrar

Bröderna Erik och Lyle Menendez levde ett drömliv bland överklassen i Beverly Hills. Tills den kväll de brutalt sköt ihjäl sina föräldrar…

Lyle och Erik Menendez var 21 och 18 år när de sköt och mördade sina föräldrar i det luxuösa hemmet i Beverly Hills.

Föräldrarna hade allt: Två söner, goda inkomster, en storslagen egendom i fashionabla Beverly Hills och möjligheter att resa världen runt.

Men inom loppet av några sekunder skulle Jose Menendez, en framgångsrik kubansk-amerikansk affärsman, och hans fru Mary ”Kitty” Menendez uppleva sitt livs mardröm – deras söner blev mördare, och offren var dem själva.

Den 20 augusti 1989 invigde Lyle, då 21 år, och hans lillebror Erik, då 18 år, det hagelgevär de hade köpt några dagar tidigare. Båda föräldrarna sköts i ansiktet och i bröstkorgen, samt även i knäna. Det sistnämnda har lett till spekulationer om att bröderna skulle ha försökt få det att se ut som att maffian begått morden.

Familjen Menendez hem vid 722 North Elm Drive i Beverly Hills, där bröderna Erik och Lyle mördade sina föräldrar Kitty och Jose.

Familjen Menendez hem vid 722 North Elm Drive i Beverly Hills.

Morden genomfördes vid 22-tiden den näst sista söndagen i augusti. För att få alibin gick de två bröderna efteråt på bio. Hagelgeväret ska de ha gjort sig av med på den världsberömda vägsträckan Mulholland Drive.

Efter bion träffade de några vänner på en bar och besökte också en lokal vinfestival, allt för att skaffa sig potentiella vittnen. När de kom hem strax före midnatt, ringde de larmnumret 911 och berättade att de hade hittat föräldrarna mördade.

Polisen fattade snabbt misstankar mot de två bröderna men hade inga bevis att gå på.

Bröderna levde lyxliv efter mordet

Månaderna efter mordet levde Lyle och Erik extravaganta liv, där överdriven konsumtion stod i centrum.Bland annat köpte Lyle dyra Rolexklockor, en Porsche Carrera samt ett kafé och en restaurang i Princeton, New Jersey. Dessutom reste bröderna på flera exotiska resor till Karibien.De ska ha använt över en miljon dollar (vilket i dag motsvarar cirka tio miljoner kronor) under månaderna efter föräldrarnas död.Elisabeth från Göteborg mördades av Jack the RipperLäs mer

Inför sin psykolog erkände Erik att han hade mördat föräldrarna tillsammans med sin bror, och efter att Lyle hade hotat psykologen, berättade denne för sin dåvarande fästmö att bröderna hade mördat Jose och Kitty Menendez. När det tog slut mellan psykologen och hans fästmö berättade ex-fästmön för polisen vad hon hade fått veta.

Bröderna Erik och Lyle Menendez mördade sina föräldrar.

Erik och Lyle på väg till rättegången efter att ha bevistat föräldrarnas begravning.

Den 8 mars 1990, nästan sju månader efter morden, anhölls Lyle. Erik var i Israel när detta skedde, men när han några dagar senare återkom till Los Angeles överlämnade han sig till polisen.

Under rättegången förklarade de två bröderna att de i många år hade blivit sexuellt utnyttjade av fadern, och att modern inte hade gjort något för att stoppa övergreppen.

Vid denna första rättegång lyckades inte juryn enas om en dom, och nya rättegångar följde. Det var först 1996 som en slutlig dom fälldes. Båda bröderna dömdes till livstids fängelse för överlagt mord, utan möjlighet till strafförkortning.

Talade ut i tv från fängelset

Nu har Lyle, som hunnit bli 48 år, talat ut i dokumentären ”Truth an lies: The Menendez brothers – American sons, American murderers” (Sanning och lögn: Bröderna Menendez – amerikanska söner, amerikanska mördare) på tv-bolaget ABC. Lyles bror Erik, nu 46 år, vill inte låta sig intervjuas.

I dokumentären berättar Lyle att han nu har accepterat livstidsdomen och att han försöker göra det bästa av situationen.

– Jag är pojken som mördade sina föräldrar, och varken tårar eller ånger har ändrat på det. Jag accepterar det. Men blir ofta definierad utifrån specifika ögonblick i livet, men det visar inte vem du egentligen är. Det är ingenting man kan göra något åt, och man blir helt enkelt tvungen att förhålla sig till det val man gjorde, säger han i intervjun.

Åklagarmyndigheten hävdade att bröderna hade mördat föräldrarna för att få ut sina arv. Försvaret argumenterade för att de hade handlat i självförsvar efter år av övergrepp.

Skyllde på sexuella övergrepp av fadern

– Min far var en framstående och väl ansedd man, och min mor var societetskvinna och country club-typen. Ingen la sig i vad som skedde innanför våra väggar, förklarar Lyle i dokumentären.

Båda bröderna hävdade under rättegången att deras far hade utnyttjat dem sexuellt, och att de levde i fruktan för att han skulle döda dem för att hindra sanningen från att komma fram.

Bröderna Erik och Lyle Menendez i Beverly Hills 1989, samma år som de sköt och mördade sina föräldrar Jose och Kitty.

Bröderna Menendez i Beverly Hills 1989, samma år som de sköt och mördade sina föräldrar.

– Efterhand som man blir äldre gräver sig hemligheten allt djupare in i en. Man stänger av inför alla traumatiska händelser, för det är enda sättet att överleva. Det är så svårt, så komplicerat och förvirrande, säger Lyle och tillägger:

– Erik och jag har ett speciellt band som knyter oss samman, på grund av våra erfarenheter. Jag är ju storebror och jag kände att jag måste beskydda Erik. Det gjorde mig mycket ont att jag inte klarade det – att jag inte klarade att skydda honom mot de hemska övergreppen.

Starkt band mellan bröderna

– Jag trodde att vi hade klarat att överleva de tidiga stadierna av vår barndom ganska bra, men sedan visade det sig att det inte stämde, fortsätter Lyle.

Bröderna sitter i var sitt fängelse och har inte träffat varandra på flera år. Men de håller kontakten via brev, och enligt Lyle har de fortfarande ett starkt band till varandra.

Båda har gift sig med kvinnor som de har brevväxlat med. Och trots att de inte kan ha ett normalt äktenskap eftersom de ju sitter i fängelse, menar Lyle att nyckeln till ett stabilt äktenskap är kommunikation.

– En sak har jag lärt mig, och det är att den fysiska kontakten du har med människor runt omkring dig är mindre viktig än den psykiska, säger han.

– Jag har förstått att man kan ha ett sunt äktenskap, där kommunikation är i fokus. Man får hitta kreativa sätt att kommunicera och dela med sig på, utan att nödvändigtvis ha tillgång till de ingredienser som ett normalt äktenskap innebär, som att äta romantiska middagar på restaurang eller vara intima, säger Lyle.

Erik Menendez ville alltså inte bli intervjuad i ABC News-dokumentären, men 1996 berättade han för den berömda pratshow-värdinnan Barbara Walters att han ångrar mordet på föräldrarna djupt.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på vad som hände. Jag önskar att jag kunde gå tillbaka i tiden och ändra resultatet av mina handlingar.

Flera filmer om Menendez-mordet

Dramat då ett syskonpar mördade sina rika föräldrar i det glammiga området Beverly Hills har fängslat populärkulturen, och flera filmer och dokumentärer har gjorts om fallet.

Filmen ”Menendez: Blood Brothers” kom 2017, med bland andra Courtney Love i rollen som modern Kitty. Här kommer vi nära bröderna och deras skäl till att mörda sina föräldrar. Filmen lär också avslöja nya detaljer om övergreppen som fadern ska ha utsatt bröderna för.

2017 kom även tv-dokumentären ”Truth and Lies: The Menendez Brothers — American Sons, American Murderers” (Sanning och lögn: Bröderna Menendez – amerikanska söner, amerikanska mördare).

Redan 1994 kom tv-filmen ”A killing in Beverly Hills”.

Källor: Wikipedia, ABC News

Liknande dåd – mördaren var besatt av Menendez-mordet

Den 9 februari 2014 skedde ett brutalt dubbelmord i den välbärgade amerikanska staden San Juan Capistrano i Orange County, Kalifornien. 54-åriga Andra Sachs, framgångsrik affärskvinna inom fastigheter, och 57-årige Brad Sachs, före detta proffssurfare, hittades döda i sin lyxiga mångmiljonvilla i tre våningar. De hade blivit skjutna i sömnen med över 20 skott och låg döda i sin blodiga dubbelsäng.

Paret hade fem barn. I en hall fann man deras yngste son, åttaårige Landon, svårt skadad av skott som skulle göra honom förlamad. Även i en av de två döttrarnas rum hade det avfyrats skott. De två äldsta sönerna Miles, 21, och Ashton, 19, hade flyttat hemifrån för att studera i en annan stat.

I början av utredningen spekulerades det i om motivet kunde ligga i parets ekonomiska affärer. Men sedan kom det chockartade beskedet: Sonen Ashton anhölls misstänkt för morden. Detta efter att polisen hittat ett vapen i bagageutrymmet i hans bil. Det visade sig att skotten som avlossats i huset hade avfyrats med just det vapnet.

Ashton erkände morden och mordförsöket på sin bror och dömdes till fyra livstidsstraff. Varför han mördade sina föräldrar är inte klarlagt. Direkt efter gripandet sa han till polisen att han inte hade något speciellt motiv, utan att han ”hade en massa problem”.

Men det har senare framkommit att Ashton var besatt av Menendez-bröderna Erik och Lyle.

Avsnittet ”Death before dawn” i serien ”People Magazine Investigates” säsong 2 handlar om Sachs-morden. Kan ses bland annat på DPlay.

Cecilia började brevväxla med en mördare.

Av Malini Gaare Bjørnstad och Charlotte Silfverberg
Foto: IBL