Brutal skildring av gängmiljön i Göteborg inifrån

Efter morden på Vår krog och bar i Göteborg.

Foto: TT

Gängkriminalitet och våld har gjort att bilden av det goa och glada Göteborg har fått sorgkanter. Nu kommer Ali Khalils berättelse om gangsterlivet i Gårdsten, tiden på Kumlabunkern och händelserna som ledde fram till massakern på restaurang Vår krog och bar.
– Det är en väldigt tragisk historia, hur det eskalerade och hur det slutade. Det förtjänade en bok av respekt för de döda, säger Ali Khalil.

Kring årskiftet 2015-2016 gjorde polisen flera husrannsakningar på platser som kunde knytas till en av ledarna för ett kriminellt gäng i Gårdsten. Gänget var kända för att de kört ut Bandidos från området. De var så kända att de redan blivit omskrivna under flera namn.

– Vi blev kallade en massa olika namn så länge man höll på. Det sista var A-falangen. Men vi har hetat Vännerna, Gårdstensalliansen, osynliga nätverket och Gårdstensmaffian. Det har varit olika i olika mediasammanhang, säger Ali Khalil den före detta ledare som polisen hade ögonen på.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Då, vid 30-årsålder, hade han varit misstänkt för andra grova brott men inte fällts trots en relativt lång karriär.

– Jag har aldrig varit intresserad av att synas, jag har bara velat göra pengar i det tysta. Jag var inte gangster, jag är affärsman, säger han.

Vapenbrott ledde till Kumla

Den här gången skulle det bli annorlunda.

Polisen hittade tillräckligt med vapen för ett mindre krig som åklagaren kunde knyta till honom. Det var allt från automatvapen till handgranater och ett pansarskott.

Ali Khalil dömdes till tre och ett halvt års fängelse för ”synnerligen grovt vapenbrott” och hamnade på Kumlabunkern. Det var där han stötte på Rakhmat Akilov, terroristen som dömdes för att ha kört ihjäl fem människor på Drottninggatan i April 2017.

Ali, som själv har två döttrar, hade följt rapporteringen från terrorattentatet och sett dokumentärer om händelsen. Bland offren fanns 11-åriga flickan Ebba Åkerlund. Ett öde som ekade i Alis skalle när han insåg att han skulle dela avdelning med en barnamördare.

Norrmalmstorgsdramat skakade Sverige

– Hon (Ebba) påminde om min egen flicka . Ska jag säga god morgon till den där människan jag hatar? Det var droppen för mig, säger Ali.

I maj 2019 åtalades Ali misstänkt för att ha misshandlat Akilov inne i fängelset. Men ord stod mot ord och eftersom det bara är Akilov som pekar ut Ali så blir han friad.

Men i boken Lilla Chicago, som han skrivit med Cyril Hellman, finns slagen med. Och det är inget han ångrar.

– Även fast man är kriminell så sitter man inte med kvinnomisshandlare eller våldtäktsmän. Det finns gränser.

Berättar om massakern på Vår krog och bar

Som titeln antyder så är skildringen både mörk och brutal. Ali har lämnat det kriminella livet idag men under de år han var aktiv så skakades Göteborg av en rad blodiga uppgörelser mellan olika kriminella gäng. Uppgörelser som verkar handla om kontrollen över områden och knarkhandeln där.

– Vi kommer säkert få kritik för att det är onödigt brutalt. Men när man läser det här förstår man hur hemskt det här är. Det behövs också, säger Cyril Hellman.

En av de här blodiga attackerna, där Ali säger att han haft en central roll, är massakern på restaurangen Vår krog och bar på Biskopsgården i mars 2015.

Lena är mamma till en mördare

Krogen visade Champions League-matchen mellan Barcelona och Manchester City på storbildsteve den här kvällen när tre maskerade och beväpnade män kom in genom dörren och öppnade eld. När automatelden tystnat låg två män ihjälskjutna, åtta personer hade skadats.

Brutaliteten i massakern stack ut. Inte så att det inte skett vansinnesdåd på krogen förr (läs Stureplan) men i det här fallet verkade det vara välplanerat och del av en pågående konflikt om områden.

Gärningsmännen hade vakter utanför och flyktbilar som stod med motorn igång när skotten var avlossade.

Efter skottlossningen på Vår krog och bar

Polisens tekniker säkrar spår efter massakern på Vår krog och bar.

Foto: TT

Planeringen är inte bättre än att polisen hittar de skyldiga. Fem män mellan 28 och 21 år döms till långa fängelsestraff för vad hovrätten kallar "rena avrättningar". Eftersom det inte går att avgöra bortom tvivel vem som skjutit döms alla för medhjälp till mord.

Det ena dödsoffret på baren var själv ledarfigur i ett lokalt kriminellt nätverk. Det andra offret var bara på fel plats vid fel tid.

Nu vill Ali Khalil berätta om vad det var som egentligen hände och vilka det var som dog.

–Jag var ändå en centralfigur i det här, jag kände alla och försökte mäkla fred mellan dom. Det utvecklades och blev till det värre. Det kunde inte stoppas när blod hade spillts och kulminerade i Vår krog och bar, säger Ali.

Kärlek och pengar

Det är inte helt lätt att hänga med i turerna bakom massakern. Framförallt eftersom det verkar så banalt och klassiskt på en och samma gång. Det finns en kärlekshistoria och en skuld.

En ”bötning” på 500 000 som skulle betalas. Ali Khalil var inkopplad för att förmedla pengarna mellan de inblandade men stötte på patrull. Alla hade olika synpunkter på vem som skulle ta emot pengarna och hur det skulle gå till. Alis händer var bundna, säger han.

Allt accelererade.

– De flesta vet att det handlar om en tjej men det andra är okänt, säger Ali.

Cyril och Ali beskriver berättelsen som 85 procent biografi och 15 procent roman. Här finns namn på de som dött och de som sitter på livstid. I andra fall har namn och platser ändrats för att skydda de verkliga förlagorna.

Brodern stacks ihjäl

För Göteborg är Lilla Chicago ännu en påminnelse om att staden har fler ansikten än Håkan Hellström och Sten-Åke Cederhöks. Sommaren 2020 satte kriminella upp egna vägspärrar för att kontrollera vilka som körde ut och in i Hjällbo. Sommaren 2021 skjuts en ung polisman ihjäl när han jobbar i Biskopsgården.

Så har det inte alltid sett ut.

Ali själv beskriver uppväxten i Gårdsten som ljus. Han är uppvuxen i en kärleksfull familj och fick tidigt lära sig värdet av att visa respekt och artighet. Det har han burit med sig.

Samtidigt hade han svårt att sitta still som barn. Det var roligare att köra cross, röka på och jaga tjejer än att sitta i skolbänken. Det ena gav det andra.

– Det började ju med knarkförsäljning sedan blev det grövre och grövre, säger Ali om vägen in i kriminaliteten.

Ett liv med hög avkastning och stora risker. Ali var 23 när hans bror knivhöggs till döds.

– Polisen grep killen med kniven i byxlinningen. Men han släpptes från häktet efter rättegång fyra månader senare, säger Ali.

Alis andra bror vägrade acceptera domstolens beslut.

– Han kände att det inte fanns nån rättvisa och såg ingen annan utväg än att utkräva den själv. Han dödade killen på stan framför alla. Polisen tog in mig också för medhjälp till mord men jag var inte inblandad.

Området Gårdsten i Göteborg

Stadsdelen Gårdsten i nordöstra Göteborg betraktas inte längre som särskilt utsatt område.

Foto: TT

Så vad kan ännu en våldsam skildring från utsatt förort lära oss. En hel del, menar Cyril Hellman.

Kuppen som startade gängkriget

På samma bunker som Ali avtjänade straff för vapenbrott fanns två andra killar från samma uppväxtområde. Killar som Ali känt. Medan Ali valde brottets bana valde de att åka till Syrien och ta värvning i en terrorgrupp. Senare identifieras de som medverkande i en filmad avrättning 2013 och dömdes för terrorbrott.

– De var ju inte jihadister när Ali kände dem. Den ene av dem hade lärt honom att hantera vapen, säger Cyril.

– De här berättelserna behövs för att förstå hur Sverige funkar idag.

Polis i Hjällbo centrum 2020

Polis i Hjällbo centrum efter att kriminella upprättat egna vägspärrar sommaren 2020.

Foto: TT

Alis berättelse blir också en skildring av hur Göteborg förändrats under 2000-talet när olika gäng haft makten och dominerat för att sedan bli utkonkurrerade av yngre krafter. En våldsam framåtrörelse som upprepas gång på gång. Sedan vore det direkt felaktigt att säga att det handlar om hela Göteborg. De utsatta förorterna ligger som satelliter runt stan. Går man i Albert och Herberts Haga så är det långt till vapen- och knarkgömmor.

Cyril Hellman och Ali Khalil

Cyril Hellman och Ali Khalil har skrivit Lilla Chicago om Alis år i Göteborgs gängliv.

Foto: Bengt Alm

Sedan det avtjänade straffet har Ali Khalil brutit med det kriminella livet. Han skriver och jobbar som skådespelare. Bland annat med regissören Daniel Fridell som gjorde kultfilmen Sökarna på 1990-talet. Det låter som att vissa av rollerna ligger nära hans gamla liv och erfarenheter. Annat är helt nytt.

– Jag ska förhoppningsvis spela en psykiskt störd kille på sjukhus i Codex digas, Djävulsbibeln mot Dragomir Mirsic. Det är lite utanför min comfort zone, det gillar jag.

Lilla Chicago (Bokfabriken) släpps hösten 2021.

Relaterade artiklar

Så knäckte polisen gängens krypterade kommunikation