Charlie Chaplins kista stals – och änkan fick krav på lösensumma

Charlie Chaplins kista stals

Graven var uppgrävd och kistan var borta. Vem låg bakom brottet och vad var motivet?

Foto: TT

De båda männen skulle stjäla Charlie Chaplins kista och håva in 21 miljoner i lösensumma. Men det stötte på ett oväntat problem. Änkan vägrade betala för att få tillbaka makens kropp!

Tidigt på morgonen den 2 mars 1978 kallades polis ut till den lilla kyrkogården utanför Corsier-sur-Vevey, ett fashionabelt samhälle i Schweiz. Larmet som de båda polismännen fått lät märkligt.

Det handlade om en öppnad grav och en stulen kista och när de kom fram till kyrkogården såg de genast spår efter det påstådda brottet. Leriga märken avslöjade att någon hade släpat ett tungt föremål ut på parkeringen.

Charlie Chaplin med familj

Chaplin firar sin 84-årsdag i Beaulieu med sin stora familj 1973

Foto: TT

De följde spåret in bland gravarna och nådde fram till ett stort hål i marken. Där fanns högar med jord på sidorna och bredvid hålet låg ett kors med en inskriptionen: Charles Chaplin 1889-1977.

Charlie Chaplin anklagades för att vara kommunist

Den legendariske skådespelaren, komikern, regissören och tonsättaren hade en lång karriär i Hollywood bakom sig när han i början av 1950-talet anklagades för att vara kommunistsympatisör.

Under en resa till London där han deltog vid premiären av sin film Rampljus fick han problem. Chaplin fick besked om att han inte skulle få tillåtelse att återvända till USA, där han bott i 45 år, om han inte ställde upp och lät sig förhöras om anklagelserna.

Charlie Chaplin vägrade finna sig i att behandlas på det sättet, sålde sitt hus i Beverly Hills 1952 och lämnade landet.

Se också: 4 kriminalfall som skakat världen

1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Han och hustrun Oona, hans fjärde fru, flyttade med barnen till Schweiz och slog ser ner i en 20-rumsvilla alldeles norr om Genevesjön. Juldagen 1977 avled han i sömnen, 88 år gammal, och fördes ett par dagar senare till – vad man trodde – skulle bli den sista vilan. Så blev det alltså inte.

Grävde upp Charlie Chaplins grav

Polisen berättade för den chockade familjen om vad som hänt. Enligt sonen Eugene var de mycket kortfattade och sade bara ”någon har grävt upp graven och han är borta”.

Ryktet spred sig som en löpeld och strax berättades det om brottet i världens alla tidningar, på radio och i tv.

Men vilka kunde ligga bakom stölden? Och vad var motivet? Var det nynazister som ville hämnas för filmen Diktatorn som gjorde narr av Hitler och hans män? Eller var det kanske någon som upprörts över att en man med judiskt påbrå begravts på en kristen begravningsplats?

Charlie och Oona Chaplin

Charlie Chaplin övergav USA och bosatte sig i Schweiz med fjärde hustrun Oona.

Foto: TT

Den brittiske ambassadören i Schweiz, Alan Keith Rothnie som på drottning Elizabeth II:s vägnar deltagit vid Chaplins begravning, sade sig vara mycket upprörd över den grymma och vanhelgande händelsen och polisen lovade att sätta alla klutar till för att lösa brottet mot griftefriden.

Gravplundrarna krävde lösensumma på 21 miljoner

Polisen trodde inte på de mer fantasifyllda spekulationerna i pressen utan förväntade sig att någon snart skulle höra av sig och kräva en lösensumma. Mycket riktigt ringde det på telefonen hos familjen Chaplin någon dag senare.

Äldsta dottern Geraldine svarade och kunde berätta att mannen hon talat med hade brutit kraftigt på en östeuropeisk dialekt. Rösten i andra luren erkände att han tagit hennes pappas kropp.

För att lämna tillbaka den krävde han 600 000 schweizerfranc. En summa som i dag skulle motsvara över 21 miljoner kronor. Men när änkan Oona fick höra kravet sa hon blankt nej!

Chaplins "Diktatorn"

Charlie Chaplins Diktatorn (1940) var en helt oblyg drift med Hitler och nazityskland.

Foto: TT

När de båda hade gift sig 1943 var det många som kommenterat den stora åldersskillnaden. Hon var då 18 år och Charlie 54. Skillnaden till trots fanns det en äkta kärlek mellan dem och nu förklarade Oona att hon varken behövde kistan eller kroppen.

Änkan Oona vägrade betala för att få tillbaka kistan

Hon sa att hennes make fanns i himlen och i hennes hjärta och att hon var säker på han själv skulle ha avfärdat kraven som löjliga. Polisen var dock intresserade av att de anhöriga höll igång diskussionerna med utpressaren och det blev flera samtal.

Vid ett tillfälle kom man också överens om att Chaplins butler skulle åka ut med familjens Rolls Royce för att lämna över pengarna kontant. Men det hela var bara ett skådespel, en polis hade klätt ut sig till butlern och satt sig bakom ratten.

Uppdraget fick dock ett snöpligt slut efter att byns brevbärare hade känt igen Chaplins bil men inte föraren och larmat den lokala polisen som stoppade bilen

Charlie Chaplins begravning

Charlie Chaplin avled på juldagen 1977 och fördes till sista vilan under stora hedersbetygelser. Stölden av kistan blev en världsnyhet.

Foto: TT

Oona Chaplin kanske inte brydde sig så mycket om själva utpressningsförsöken men när några veckor gått riktade mannen även hot mot barnen för att få lösensumman, och då blev hon riktigt orolig.

Quiz: Hur bra är du på de klassiska tv-deckarna?

Polisen intensifierade sitt arbete med att hitta skurken och började att bevaka telefonkioskerna i omgivningen. Till slut bevakade de 200 telefonkiosker och då gav spaningsarbetet resultat.

I maj 1978 greps två män, Roman Wardas och Gantcho Ganev, 24 och 38 år. De jobbade båda med tillfälliga arbeten som bilmekaniker i trakten och hoppades kunna skaffa snabba pengar för att starta en egen verkstad.

Deras plan hade från början varit att gräva ner kistan en meter under sin ursprungliga plats. Det dåliga vädret under natten för brottet hade tvingat dem att tänka om och de hade släpat bort den 150 kilo tunga ekkistan till en bil och kört iväg med den. Två mil bort hade de sedan grävt ner kistan i ett majsfält och hoppats på att ingen skulle upptäcka den.

Roman Vardas och Gantcho Ganev stal Chaplins kista

Roman Wardas, som gömmer sitt ansiktet, och Gantcho Ganev krävde 21 miljoner.

Foto: TT

När polisen åkte ut till platsen kunde de konstatera att den solida kistan fortfarande var intakt. Roman Wardas var den som planerat kuppen. Han berättade att han fått idén efter att ha läst om ett liknande brott i Italien.

I december 1978 dömdes han till fyra och ett halvt års straffarbete. Kumpanen Gantcho Ganevs bedömdes ha en mindre inblandning i brottet och fick 18 månaders villkorlig dom.

De båda ska ha ångrat sig och en av deras fruar skrev till Oona Chaplin och framförde deras ursäkt. Hon svarade med vändande post att allt var förlåtet.

Chaplins gravsten

Chaplin återbördades till den sista vilan. Den här gången försäkrade man sig om att han skulle ligga kvar.

Foto: TT

Charlie Chaplin begravdes på nytt på samma plats. Den här gången göts dock kistan in i betong för att något liknande inte skulle kunna hända igen. 1991 avled även Oona. Hon ligger idag begravd vid sidan om sin älskade make.

Relaterade artiklar

Systrarna Papin: Hembiträdena blev ”monstren från Le Mans”

Helen och Olga skördade hemlösas liv för att leva i lyx