Corona: Restriktionerna för 70-plussare tas bort

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har pressträff i Rosenbad för att berätta om uppdaterade råd för personer över 70 år.

Foto: Anders Wiklund/TT

Idag meddelades att de hårda restriktionerna som gällt äldre och riskgrupper tas bort. Nu gäller samma råd som för oss alla.

Idag meddelande socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att man beslutat att lätta på restriktionerna som så länge gällt personer i riskgrupp och över 70 år.

De särskilda råden som tidigare gällt, alltså att undvika fysiska kontakter, kollektivtrafik och platser där det samlas mycket människor som i butiker och på apotek, tas nu bort. Nu gäller samma råd för riskgrupper som för alla andra.

– I grunden innebär det att alla i Sverige får samma ansvar att skydda sig själva och andra, säger Lena Hallengren på torsdagsmorgonens presskonferens i Stockholm.

Se också: Rikard, 28, dog av corona - hör broderns känslosamma farväl

Det här innebär förstås inte att vardagen kan vara som före pandemin.

– Försök hålla kontakten med andra, det går se till att inte trängas och ta inte kollektivtrafik om du inte måste, och undvik tider då många samlas. Om du går på restaurang – vänd i dörren om det är trångt, säger socialministern.

Redan innan sommaren pratades det som att lätta på vårens tuffa restriktioner, men då bestämde man sig för att skjuta på beslutet.

Förklaringen till att beslutet kommer nu är bland annat att man sett att personer i riskgrupperna mått väldigt dåligt under året och påverkats negativt både psykiskt och fysiskt av isoleringen.

Lasse Holm drog fullt hus på digital lunch: ”Vi behöver öka gemenskapen”

– Vi ser att trycker på vården minskat kraftigt under sommaren, och ligger på en betydligt lägre nivå än tidigare, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han menar att en stor anledning till detta är att just 70-plussarna och andra riskgrupper "har tagit ett enormt stort ansvar i den här pandemin", och tack vare det har ett stort antal liv kunnat räddas.

– Det är dock inte rimligt att den här gruppen ska behöva bära att så stort ansvar för hela samhället i det långa loppet, särskilt när vi kan se att de psykiska och fysiska konsekvenserna är betydande för de som hållit sig isolerade, säger han vidare.

Artikeln uppdateras löpande.

Foto: TT

Fira jul utan corona 2020 – det här ska du tänka på
Familjemedlem med corona – så lyder de nya restriktionerna