Coronaviruset: Johans fina initiativ – sjunger personliga hälsningar

Musikern Johan Eriksson är musiker och spelar in sånger till de som beställer.

Beställ en visa, Johan spelar in och levererar digitalt – ibland ända fram till dörren. Foto: Privat

I ett slag blev musikern Johan Eriksson i Malung av alla sina jobb för ett år framåt. Då fick han idén med personliga hälsningar genom musik.
– Det har varit väldigt mycket glädjetårar, säger han

Normalt är det högsäsong för Johan Eriksson nu. Tillsammans med sitt band spelar han på after ski-tillställningar i fjällen, uppträder på äldreboende eller planerar för viskonserter. När coronakrisen rullade in förändrades livet helt. Allt ställdes in. Efter några deppiga dagar fick han idén till sitt initiativ "Säg det med en sång".

– Många är väldigt ensamma nu när varken barn eller barnbarn kan hälsa på. Eftersom jag jobbat en del på äldreboenden vet jag att musik betyder mycket för våra äldre, säger Johan.

Se Johan spela För kärlekens skull här:

Hans idé är att familj och vänner ska kunna beställa en sång som sedan spelas in och skickas över till den som får den i gåva. Ett slags musikogram. Gensvaret kom direkt när han startade.

– Det är helt fantastiskt. De flesta skriver några rader i en hälsning och så spelar jag in en sång, säger Johan.

Coronaviruset: 4 positiva framsteg som ger nytt hopp

Efter inspelning skickas den över via internet så att mottagaren kan se den i sin mobiltelefon eller på sin surfplatta. Teknik som alla inte har tillgång till.

– I ett fall spelade jag in, hängde min egen ipad på dörren så att den som fick visan kunde höra, säger Johan.

Många lyssnar flera gånger. En av de äldre han spelade in till blev mycket rörd.

– Tårarna strömmade ner för hennes kinder när hon kom ut för att lämna tillbaka ipaden till mig. Hon berättade om hur jobbigt hon tycker att det är med isoleringen och var så glad över hälsningen hon fått från sitt barnbarn. Jag blir glad när jag ser att en så enkel sak kan betyda så mycket, säger Johan.

Den senaste veckan har han fått 15–20 beställningar per dag från hela landet. För en sång tar Johan 300 kronor och för två 500 kr. Han jämställer det med att skicka blommor.

– Skillnaden är att blommorna vissnar medan visan finns kvar för alltid, säger Johan.

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: