Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Därför är det äggbrist – och detta kan du göra om äggen är slut

31 mar, 2023 
Amanda Lundin
Äggbrist i Sverige.
Det råder brist på ägg i vissa butiker runt om i landet. Här är anledningen till att det ekar tomt på hyllorna, samt tips på vad du kan göra om äggen är slut i din affär.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Påsken ligger runt hörnet och för många är det en av de bästa högtiderna på året. Påskris, kycklingar och godis är några saker som kännetecknar högtiden, men det mest populära måste ändå vara äggen – i alla dess former. Enligt branschorganisationen Svenska Ägg äter vi nämligen 70 miljoner ägg i Sverige under påsk.

Se också: Därför ska du vända äggen i kartongenBrand logo
Se också: Därför ska du vända äggen i kartongen

Har du tänkt att äta ägg under påsk? Då kan du i värsta fall behöva stryka det från ditt påskbord i år. Det råder nämligen brist på dem i delar av landet.

Därför är det brist på ägg

Det är inte en, utan flera anledningar som gör att det kan eka tomt på ägghyllorna i butiken.

Annons
Tomma ägghyllor i butik.

Dels har ungefär en halv miljon höns hos en av Sveriges största äggproducenter, CA Cedergren, behövt avlivats. Detta efter att salmonella upptäckts. Totalt sätt motsvarar de smittade hönsen 20 procent av den svenska äggproduktionen, vilket också speglas i affärerna.

En annan anledning till att ägg är en bristvara just nu är fågelinfluensan som finns i Europa. Och eftersom fågelinfluensa sprids med flyttfåglar kan den få en otrolig spridning och påverka mängden ägg som producenterna kan leverera till konsumenter.

Annons
Bruna ägg.

Det här kan du göra om äggen är slut

Självklart är det inte roligt med äggbrist lagom till påsk. Vill du ha ägg men inte fått tag på några finns det ett par saker du kan göra.

  • Åk till en annan affär en den du brukar. Affärerna köper in ägg av olika producenter, vilket gör att äggen som är slut på en affär inte behöver vara det på en annan.
  • Fråga familj, vänner och bekanta. Kan det vara så att någon av dem har ägg över som du kan få? Det är aldrig en dålig idé att fråga.
  • Kontakta en bonde. Om du bor på landsbygden finns det garanterat en bonde nära dig, kanske har hon eller han en registrerad gårdsbutik som säljer ägg? I så fall kan du fråga om du får köpa några.

Källa SVT, Svenska Ägg

Annons