Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Därför ska man strunta i att dammsuga de kommande dagarna

09 feb, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
En person som dammsugar – något vi inte borde göra de kommande dagarna.
Det kan vara en bra idé att inte dammsuga de kommande dagarna – Sveriges kraftnät varnar nämligen för ett ansträngt elnät runt om i landet.
Den intensiva kylan som lagt sig som ett täcke över större delen av landet gör att man ska tänka till kring hur man använder sin el, skriver SVT.
Men främst slår problemet mot industrierna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det har varit ordentligt kallt i Sverige den senaste tiden. Från norr till söder har temperaturerna legat en bra bit under nollan i stort sett hela tiden, och på nätterna har det varit när mot 15 minusgrader både i Stockholm och på västkusten.

Så städar du ditt hem - på 60 minuterBrand logo
Så städar du ditt hem - på 60 minuter

Att det är krispigt vinterväder uppskattas kanske av vissa – men är ett problem när det kommer till elförbrukning. Svenska kraftnät har gått ut och varnat för att använda för mycket el, då elnätet blir överbelastat på grund av det kalla vädret.

Främst slår de ansträngda elnäten mot industrin, som står för den största elanvändningen. Bland annat gar Holmens pappersbruk i Hallstavik valt att stänga ner sina pappersmaskiner temporärt, då elen är så dyr att produktionen blir olönsam.

Annons

Därför ska du inte dammsuga just nu

Men även privatpersoner borde tänka på sin elanvändning när det är så kallt ute. De kommande dagarna kan det vara smart att skippa de sysslor som förbrukar mest el – exempelvis att dammsuga. Eftersom elpriserna har skjutit i höjden av vädret är det ett bra sätt att förhindra att man får en skyhög elräkning i slutet av månaden, om man har ett rörligt elpris.

Men det finns också klimatmässiga skäl att undvika dammsugaren just nu. I fredags startades reservkraftverket i Karlshamn, som eldas med fossil olja. När Sverige har som högts elförbrukning importerar vi också el från både Tyskland och Polen, där elen kommer från kolkraft.

Se det som en bra ursäkt att ta en paus från hushållsarbetet några dagar!

Annons