Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Swisha smart – 2 enkla funktioner som gör livet lite enklare

26 apr, 2022 
Malin Perlheden
Vänner delar på notan via swish.
Med den populära appen Swish är det enkelt att snabbt skicka pengar mellan olika konton, men appen blir också allt vanligare som betalningsalternativ för den som tycker om att handla på nätet. Här får du lära dig hur du använder miniräknarfunktionen och förfrågningar i appen så att du smidigt kan dela kostnader!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den mobila tjänsten Swishen har snart ett decennium på nacken; den populära appen lanserades 2012 genom ett samarbete mellan några av Sveriges största banker.

I dag finns Swish i nästan varje svensks mobiltelefon och används flitigt för att snabbt skicka pengar mellan konton. Och vi svenskar skickar pengar som aldrig förr; i augusti 2021 skickade vi över 34 miljarder kronor med appen.

Se också: 10 digitala förkortningar du borde känna tillBrand logo
Se också: 10 digitala förkortningar du borde känna till

Fram tills att Coronapandemin drabbade världen var Swish en app som främst användes av studerande eller de som befinner sig i arbetslivet, pensionärer var däremot inte lika flitiga användare – fram till våren 2020. Under pandemin har antalet pensionärer som använder Swish ökat kraftigt; från 60 procent i början av 2019 till hela 77 procent 2020.

Annons

Källa: Svenskarna och Internet 2020

Räkna ut hur mycket du ska skicka via swish

De allra flesta av oss använder Swish för att skicka pengar till varandra när vi till exempel delar på notan efter ett restaurangbesök eller ska göra upp om bensinkostnaden efter en utflykt.

Efter några snabba knapptryck finns pengarna på mottagarens konto men visste du att du faktiskt kan slippa huvudräkningen genom att använda den inbyggda miniräknaren i Swish? Så här gör du!

Så delar du notan

1. Öppna appen och lägg till mottagaren som du vill dela på en utgift med och ange vilket belopp som ni ska dela på, i exemplet 267 kronor.

2. Klicka på divisionstecknet och ange hur många personer som ska dela på utgiften, i exemplet två personer. Summan som ni ska bidra med per person står nu med ljusgrå text under totalsumman, i exemplet 133,50 kronor.

3. Klicka på klar!

Beloppet du ska skicka ändras nu automatiskt till den nya summan, i exemplet 133,50 kronor. Och du kan fortsätta med din överföring precis som vanligt.

Annons
Swish delad nota

Gör en förfrågan i swish-appen

Swish har även en funktion där du kan be en person att skicka en viss summa till dig. Det kan vara en bra idé att använda om ni redan har kommit hem från restaurangen eller om ni vill avvakta lite innan ni gör upp om ekonomin. Funktionen är enkelt att använda – så här gör du!

1. Öppna appen och klicka på ordet ”Förfrågningar” längst ner i mitten.

Swish

2. Klicka på den blå knappen ”Skicka en förfrågan” längst ner.

Annons

3. Fyll i uppgifterna och vilken summa som du vill be om.

4. Klicka på ”Skicka”

På mottagarens sida ser det ut så här när du har skickat. Nu kan han eller hon bara trycka ja för att skicka summan som du bad om.

Swish
Annons