Dessa är Sveriges roligaste ortsnamn – tio tävlar om titeln

TiIl vänster orten Sexdrega som tävlade år 2015 som Sveriges roligaste ortsnamn, till höger ett fotomontage.

Foto: Till vänster, TT, till höger TT (bilden är ett montage)

Vad sägs om Mensalvaret, Snålkuk eller Stjärtnäs? De är riktiga ortsnamn som tävlar om att bli landets roligaste. Och nu kan din röst fälla avgörandet.

Det var på fredagen den 5 oktober som Språktidningen avslöjade ortsnamnen som kan bli Sveriges roligaste och Sveriges vackraste.

Inför omröstningen bad Språktidningen läsarna att inkomma med sina bidrag. Över 500 förslag anlände till redaktionen som gallrade fram kandidater i respektive kategori med hjälp av en expertjury.

Se också: Roliga ortsnamn i Sverige

Roliga svenska ortsnamn
1:10

Efter reklamen: Roliga svenska ortsnamn

(1:10)

Slå på ljud

Det är några namn som sticker ut lite extra.

De roliga namnen

Mensalvaret är ett område på nordvästra Öland som sannolikt ligger bra till för att vinna. Alvar är för övrigt ett ursvenskt ord för en landskapstyp bestående av ett tunt lager växtlighet på kalkstensberggrund. Växtligheten är ytterst sparsam.

Men frågan är hur Mensalvaret står sig mot Snålkuk i Jokkmokks kommun. Det är ett 957 meter högt fjäll med en - ja, du gissade det – en helt speciell form. I det här fallet används kuk dock i betydelsen "spets".

Även Snålkuk har hård konkurrens. Till exempel ligger Stjärtnäs i Ekerö kommun också bra till.

– Många av de roliga ortnamnen kan föra tankarna till sex, kön och tabun, som Snålkuk, Mensalvaret, Stjärtnäs och Mellangården. Men bland kandidaterna finns också ortnamn som blir roliga om de uttalas fel, som Värsta och Buslätt, säger chefredaktör för Språktidningen i ett pressmeddelande.

Sveriges roligaste ortsnamn från norr till söder

De vackra namnen

Vårt avlånga land har också flera ortsnamn som tilltalar oss lite extra av andra skäl. De är helt enkelt vackra. Ett exempel på kandidater i årets tävling är Klockrike i Östergötland. Kanske välkänt för vissa efter att Harry Martinson skrev om orten i Vägen till Klockrike.

Andra förslag som klarade första gallringen var Gullringen, Juniskär och Morgongåva.

Nu är det upp till svenska folket att avgöra vilka namn som ska ta hem utmärkelsen som Sveriges roligaste och vackraste namn.

Roligaste skyltarna med särskrivning

Röstningen sker på Språktidningens webbsida och pågår fram till 3 januari 2022. Vinnarna presenteras i februari. Vill du rösta kan du klicka här för att komma till tävlingen. Det behövs ingen registrering för att avge sin röst.

Alla kandidaterna i tävlingen

Tio roligaste namnen

1. Aha

2. Buslätt

3. Frufällan

4. Hej

5. Mellangården

6. Mensalvaret

7. Normlösa

8. Snålkuk

9. Stjärtnäs

10. Värsta

Tio vackraste namnen

A. Gullringen

B. Juniskär

C. Klockrike

D. Kärleken

E. Läppapuss

F. Midsommarkransen

G. Morgongåva

H. Månasken

J. Sunnanäng