Evenemangsbiljetten blir Årets julklapp – men får direkt kritik

Till vänster, konsertpublik, till höger, evenemangsbiljetten blev Årets julklapp.

Foto: Till vänster, Ulf Palm/Aftonbladet/TT, till höger, till höger, Henrik Montgomery/TT

Oddsbolagens storfavorit blev också vinnaren. Evenemangsbiljetten har utsetts till "Årets julklapp". Men läkare och experter kritiserar valet eftersom smittspridningen ökar på sina håll i Europa.

För trettiofjärde året i rad utsåg Handelns utredningsinstitut (HUI) "Årets julklapp". Valet föll på evenemangsbiljetten och motiveringen lyder:

"Efter ett och ett halvt år i socialt ide med hemarbete, videosamtal och mjukisbyxor är det dags för svenskarna att återigen leva livet tillsammans med andra. Från fjälltoppar till fotbollsmatcher, tv-soffan till teaterscenen och videosamtal till verklighet. 2022 kommer präglas av socialt umgänge, rekreation och uppdämt behov av att uppleva."

Se också: Så slår du in julklappar snabbt och enkelt

0:29

Efter reklamen: Så slår du in julklapparna snabbt och snyggt

(0:29)

– I år är den mest eftertraktade julklappen det vi har ett uppdämt behov av, nämligen biljetter till kultur- eller sportevenemang. Och det påverkar i sin tur även andra delar av handeln. Vi ser tydligt hur evenemang, rekreation och kultur skapar behov och fungerar som en motor också för annan typ av konsumtion, säger Emma Hernell, VD på HUI i ett pressmeddelande.

Därmed blev även "Åres julklapp" präglat av pandemin. Förra året föll valet på stormköket eftersom Folkhälsomyndigheten ville uppmuntra oss att umgås utomhus. Det fanns heller inte några evenemang att gå på. Men nu har restriktionerna tagits bort och arenor och konserthallar fylls på nytt.

Detta blir årets julklapp – enligt oddsbolaget

Kritiken kom direkt

I Sverige ligger smittan på en låg jämfört med andra länder i Europa. Men just nu har Tyskland de högsta smittotalen hittills. Även Danmark och Norge ser en ökning precis som Nederländerna.

Anders Tegnell, statsepidemilog, har inte uteslutit att restriktioner kan bli aktuella igen om vi får en liknande utveckling här.

Och det är inte långsökt att tänka att folksamlingar– i form av en konsertpublik – kan bidra till en ökad spridning.

Det är en farhåga som Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, uttrycker för Expressen.

– Jag kan förstå att alla är väldigt sugna på att gå på ett evenemang, men tajmningen var väl inte riktigt rätt, säger han.

I artikeln är också Johan Styrud, överläkare vid Danderys sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, inne på samma spår.

– Jag blev lite paff när jag hörde det. Det kanske blir en självuppfyllande profetia, att alla vill att det ska bli så här. Men kanske ska tänka efter lite.

10 julklappstips till den som älskar att pyssla i köket

Dock lägger han till att sunt förnuft måste råda. Är man inte vaccinerad eller känner symtom avråder han för att ge sig ut i julhandeln.

Emma Hernell, vd på HUI som utser klappen, säger till Expressen att årets julklapp inte är en köprekommendation och att man ska följa myndigheternas råd.

– Årets julklapp är en spaning om vad som händer i samhället, vilka trender vi ser. Och vi ser ett uppdämt behov av det här. Se kan det vara så att vi behöver mer tålamod och man behöver spara biljetten i fickan ett tag till.