Saker du glömt som hände 2001 – följ med på en nostalgisk tripp

Till vänster, Anders Jansson som karaktären Tiffany Persson, till höger en nyutgåva av Nokias 3310.

Foto: Till vänster, Markus Lindgren,till höger, Martin Landi.

Vad har mobilspelet Snake, filmen Sagan om ringen och paret Britney Spears och Justin Timberlake gemensamt? De var alla stekheta fenomen år 2001.

År 2001 har framför allt gått till historien som året för terrorattackerna i New York.

Tvillingtornen rasade efter att att två flygplan kraschat in i dem.

Vi är många som vet precis var vi befann oss när vi nåddes av nyheten.

Nu har det gått 20 år sedan dess. Två decennier har alltså förflutet. Det i sig känns också något overkligt men tiden går, vare sig vi vill det eller inte.

Så förändrades världen 11 september – för 20 år sedan

Och vi glömmer snabbt.

Vad engagerade oss egentligen denna tid när millenniet var ungt? Vad lyssnade vi på, vad gick på teve och vad snackade vi om? Vilka kändisar var hetast år 2001?

Sociala medier fanns inte – Men MSN gjorde

I dag är det nästan otänkbart att inte skrolla Instagram eller Facebook i jakten på uppdateringar från vår närmsta och bortre krets. Så fort vi har någon minut över så åker ju mobilen (tyvärr) ofta upp.

År 2001 fanns varken sociala medier eller smart phones.

Däremot existerade MSN Messenger. Det var var ett program för direktmeddelanden utvecklat av Microsoft. Man hade sina vänner i en lista som dök upp när de var online. Fiffigt! Men i praktiken skyndade man sig hem för att fortsätta skriva till människorna som man precis tillbringat hela dagen med.

Nackdelen var att MSN bara kunde användas på en dator. Mobilerna hade inga pekskärmar utan visade bara siffror och gryniga pixlar.

Mobilen ansågs främst vara till för att ringa samtal med. Kan du tänka dig!

De yngre hängde på Lunarstorm

Sajten Lunarstorm grundades år 2000 och blev snabbt ett krypin för många ungdomar där de kunde hänga i olika forum och skriva till varandra. Som medlem skapade man en avatar och kunde sedan prata med sina vänner. Lunarstorm hade som mest 1,2 miljoner användare och var en av Sveriges mest besökta hemsidor.

RIckard Ericsson, grundade Lunarstorm år 2000.

Per Wissing/TT

Nokia 3310 - telefonen alla ville ha

I dag är det mer sannolikt att du hittar en Nokia 3310 på ett museum än i någons hand. Men när det begav sig var detta en statuspryl. Än i dag är det en av världens mest sålda mobiltelefoner.

En nyutgåva av Nokias klassiska modell 3310.

Martin Landi

Särskilt lockade spelet Snake som helt ärligt hade en horribel grafik. Men det tyckte man inte då. Det blev en folksport att styra en orm som åt upp punkter. Till slut drämde man in i sig själv och förlorade spelet som numera är kultklassat.

Spelet Snake var stort i början av 2000-talet.

Fiona Graham/REX

Vi börjar ladda ner musik

Vid denna tid fanns flera sajter som erbjöd nerladdning av låtar. Många förstod nog inte den olagliga aspekten av aktiviteten när vi tankade musik via program som Napster, Kazaa och senare The Pirate bay. Sedan la vi över filerna på bärbara mp3-spelare, allra helst en ipod som lanserades första gången år 2001.

Det fanns även andra mp3-spelare men Apples produkt var den främsta statusprylen.

En nya version av en ipod.

Batu Gezer

Vad som hade startat här blev fröet till en revolution inom musikindustrin där skivförsäljningen skulle rasa inom några år.

Ett magiskt år för film – brittisk fantasy regerar

Under ett par månader i slutet av 2001 har två filmer premiär som skulle dra in mångmiljonbelopp.

Den 23 november visas den första Harry Potter-filmen i Sverige. Och den 19 december går Sagan om Ringen upp på vita duken. Efter dessa gigantiska kassasuccéer följer en rad filmer som båda är baserade på böcker.

Se också: Detta gör skådisarna från Harry Potter i dag

2:13

Efter reklamen: Det här gör Harry Potter-skådespelarna idag

(2:13)

Tv-serier bänkar oss

Om vi säger Kajan, Tiffany Persson och Itzhak Stjernström.. ringer det någon klocka? Vi gissar på ja. Hösten 2001 sänds första säsongen av humorprogrammet Hipp Hipp! som blir en dunderhit. Det blir serien som vi pratar om nästa dag i fikarummen på våra arbetsplatser.

Från USA kom tv-serien 24 med Kiefer Sutherland som Jack Bauer. Den sändes totalt i 192 avsnitt och vi älskade den, i alla fall de första säsongerna. Jack hade 24 timmar på sig att rädda världen från terrorister. Kanske inte långsökt att tro att serien både skapades och blev populär på grund av attackerna mot World trade center.

Vänner och Sopranos är andra serier som är populära år 2001 även om de är flera säsonger in i handlingen vid denna tid.

Hetaste kändisparet – Britney och Justin

Nu för tiden är Britney Spears på tapeten igen. Mycket på grund av att hon vann en tvist i rätten och inte längre står under sin fars vårdnad. Dock är det tystare om hennes musik. Men för 20 år sedan kom hitsen i en strid ström.

Artisterna Britney Spears och Justin Timberlake var ett par ett par år in på 2000-talet.

Foto: Mega/TT

Hon kilade också stadigt med Justin Timberlake som vid denna tid var sångare i pojkbandet Nsync. Tillsammans var de nöjeslivets hetaste par och paparazzi-pressen följde varje steg de tog.

Två divor visar vägen

År 2001 fanns det två låtar som ingen kan komma undan. Det var Kylie Minouges Can't get you out of my head och Shakiras Whenever, wherever. Dessa popdängor rullade konstant och överallt. Det spelade ingen roll om man rattade in P4 eller NRJ. Någon gång under dagen – ofta flera – fick man höra dessa kvinnors stämmor.

Shakira uppträder inför publik år 2004.

Luis M. ALVAREZ

Modet tog ut svängarna

Ikoner i kändisvärlden var personer som Britney Spears, Paris Hilton och Victoria Beckham. De hade en tendens att välja lite udda plagg som sedan snabbt blev flugor som ofta fick ett kort bäst före-datum. Exempel är mjukisdressen, hårspänne med strass eller varför inte en bandana?

Och de som föddes 2001..

Blir naturligtvis 20 år någon gång under 2021 . Det betyder att många av barnen som föddes år 2001 har numera körkort, kanske en egen lägenhet och får gå på Systembolaget. De får alltså göra precis samma sak som du, varken mer eller mindre.

Artisten Billie Eilish är av de mest kända personerna som är födda 2010. Här nedan har hon precis skaffat sig en frisyr som inspirerats av hennes mamma.

Så en sak är i alla fall säker. Även om tiden går så kommer trender tillbaka för eller senare.

Artisten Billie Eilish är en av de mest kända personerna födda år 2001.

Tom Nook/MEGA/TT

Relaterade artiklar

Ria, 72, har varit digital sedan 1988: ”Facebook är fantastiskt”

Vivi och Victors vänskap blev till kärlek och pizza