Artikeln innehåller reklamlänkar

Anna ordnar digitala middagsträffar för sin mamma under pandemin

Anna Sjööquist och hennes mamma Ulla Lindau i Göteborg.

Foto: Anna Edlund

Anna Sjööquist ville göra något fint för sin mamma Ulla Lindau, som bor ensam och inte kan ha det aktiva sociala liv hon är van vid nu under coronapandemin. Tillsammans med sin bror har hon ordnat digitala middagsträffar för sin mamma – med en hemlig överraskningsgäst varje gång.
– Jag känner mig som en del av mänskligheten igen, säger Ulla.

Precis som för oss alla har det senaste året inneburit en stor förändring för Ulla Lindau, 74, i Göteborg. I juni förra året blev hon sjuk i covid-19 och inte förrän i oktober kände hon sig som själv igen.

– Jag hade en extrem trötthet som var kvar väldigt länge. Jag är pigg och aktiv annars, och hade spelat golf i princip varje dag sedan mars. Det gjorde jag dagen innan det hände också, men sen sa det bara pang och så orkade jag nästan inte göra någonting, säger hon.

Ulla Lindau tillsammans med dottern Anna Sjööquist vid Sisjön i Göteborg.

Ulla Lindau tillsammans med dottern Anna Sjööquist.

Foto: Anna Edlund

Middagsträffar i julklapp

Eftersom hon bor ensam och inte har kunnat träffa familj och vänner som vanligt, har tiden ibland gått lite väl långsamt. Därför bestämde sig hennes dotter Anna Sjööquist för att, tillsammans med sin bror Johan, ge Ulla något i julklapp som kunde pigga upp.

– Vi ville inte ge henne en sak, utan något som kunde göra så att hon klarade sig under de här tunga månaderna vi har nu. Vi var inne på en överraskning, någon typ av aktivitet – men vad kan man göra nu? Då kom vi på att det kunde vara kul att få äta tillsammans, men på distans, säger Anna.

Ulla Lindau fotograferad vid Sisjön i Göteborg.

Ulla tycker att fler borde ta efter de digitala middagsträffarna.

Foto: Anna Edlund

En hemlig gäst ringer upp via Facetime

Sagt och gjort – Anna och Johan började planera de digitala middagsträffarna. Hittills har Ulla varit på två middagar och samma dag som vårt samtal är en chokladprovning inbokad. Varje gång har det varit en överraskning vem hon ska få äta middag tillsammans med.

– Till den första middagen fick mamma några instruktioner – ladda Ipaden, var hungrig och så kommer det en leverans med mat hem till dig. Första middagen bestod av havskräftor, så då åkte jag hem till henne med kräftor, bröd, vin och allt annat hon skulle behöva. Och så hade vi ordnat så att mammas syster och hennes man ringde upp på Facetime vid ett visst klockslag. Och de hade samma mat hemma hos sig.

Ny studie: Äldre mår bättre än någonsin – trots pandemin

Att Ullas syster och svåger åt samma måltid som hon själv, ökade känslan av att befinna sig på en ”riktig” middag – trots att de befann sig på olika platser.

– Jag fick ett sms från mamma efteråt, hon skrev att det hade varit så roligt och att det nästan kändes som om de satt på andra sidan bordet, säger Anna.

Känner sig mindre ensam

Vid den andra middagsträffen var det återigen en överraskning vem som skulle ringa upp. Den här gången hade Anna tagit kontakt med Ullas bror, som bestämde menyn: räkmacka med smörstekt bröd och ett gott vitt vin.

Se också: 6 tips för att hålla liv i relationen under coronapandemin

6 tips för att hålla liv i relationen under corona
1:48

Efter reklamen: 6 tips för att hålla liv i relationen under corona

(1:48)

Slå på ljud

– Det var så trevligt. Jag kände mig som en del av mänskligheten igen. Jag har egentligen inga problem med att vara ensam, men tack vare det här känner man en viss gemenskap. För även om jag går promenader varje dag, är det inte så många jag möter, säger Ulla.

Anna Sjööquist ordnar en digital chokladprovning på Facetime. På ipaden syns Anna, hennes mamma Ulla Lindau och väninnan Eva-Britt.

Den tredje digitala träffen blev en chokladprovning som Anna ordnat för mamma Ulla och hennes väninna Eva-Britt. Förutom de söta smakproverna, utmanades vännerna också i ett quiz som Anna satt ihop.

Foto: Privat

Har de här middagsträffarna gjort att du har känt dig mindre ensam?

– Ja oh ja, utan tvivel. Eftersom det är en överraskning vem jag ska få träffa vet jag aldrig vad som komma skall och det är jätteroligt. Alla jag har pratat med säger att det är en sådan bra idé.

Fick positiv respons för initiativet

Anna skrev nyligen ett inlägg i Facebook-gruppen Heja livet, där hon tipsade om de digitala middagsträffarna. Responsen blev enorm – och kommentarerna rasade in. Många applåderade Annas och Johans initiativ och tackade för inspirationen.

Äldreboendets drag för att öka glädjen i coronatider – hästar

– Responsen blev väldigt positiv, många tyckte att det var en trevlig och enkel idé. Anledningen till att jag postade inlägget var att sprida lite inspiration till dem som vill göra något liknande. Då kan fler få ha lika trevliga kvällar som min mamma, säger Anna.

Digitant-böckerna – en guide till det digitala

I dag finns det tre Digitant-böcker att köpa själv eller ge bort i present. En för den som är nybörjare i det digitala, en för dig som kan lite men vill ha ännu roligare på nätet och en om hur man hanterar sin vardagsekonomi på ett smidigt och säkert sätt digitalt.

Läs mer och köp böckerna här (länk till Allas shop)