Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Digitant-frågan – experten svarar på dina frågor

30 jan, 2020 
Malin Perlheden
Kvinnor får hjälp med digitala frågor av Malin Perlheden.
Få svar på vanliga frågor om digitala tjänster och ställ dina egna till vår expert!
Malin Perlheden, journalist och författare till Digitant-böckerna, svarar regelbundet på dina frågor om digitalisering och digitala tjänster på allas.se. Mejla din fråga till [email protected] och märk ämnesraden med ”Digitantfrågan”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På min Facebook finns en spalt där det står ”Folk du kanske känner”. Kan dessa personer se att jag väljer bort att lägga till dem som vän?

– Det korta svaret är nej. Personerna här kan inte se att du väljer att inte lägga till dem som vän och du är inte oartig bara för att du låter bli att lägga till dem. Anledningen till att de dyker upp här kan vara flera, till exempel har ni kanske många gemensamma vänner eller så har ni någon gång mejlat med varandra. Facebook kopplar ihop denna information med din profil och föreslår personerna för dig.

Jag har hört talas om något som heter catfishing, vad är det?

Catfishing är en typ av bedrägeri som vanligtvis förekommer på dejtingsajter. I korthet handlar det om personer som har falska profiler och som skriver till andra med avsikt att lura av personliga uppgifter och pengar. Det kan vara lurigt att känna igen så kallad catfish men varningssignaler kan till exempel vara att han eller hon ofta uttrycker mycket starka känslor tidigt men inte vill träffas. Om personen verkar alltför bra för att vara sann är han eller hon antagligen också det, och riktigt höga varningsklockor ringer om personen i fråga ber dig om pengar. Om du misstänker att någon ägnar sig åt catfishing kan du anmäla personen till dejtingsajten.

Annons

Känner du dig osäker på det digitala? Här är boken för dig!

I Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen får du lära dig mer om hur du kommer igång med att hantera din ekonomi via nätet. Få steg-för-steg-instruktioner hur du betalar räkningar, shoppar och skaffar ett mobilt bank-ID. I slutet av boken finns också en ordlista med vanliga digitala ord.

ANNONS Läs mer och köp boken här!

ANNONS Läs mer och köp boken här!

Bilderna som jag tar med mobilen blir alltid så oskarpa, vad gör jag för fel?

De digitalkameror som finns inbyggda i våra mobiler kan vara knepiga att förstå sig på, jag håller med! Ett enkelt knep är att placera en så kallad fokuspunkt i bilden när du tar foto. Det gör du genom att peta på skärmen när kameran är igång, då kommer det fram en liten fyrkant och när du tar fotot så blir det skarpare på just den punkten. Tänk också på att regelbundet rengöra den lilla kameran, en tops brukar funka bra, och att alltid ta många bilder så att du har att välja mellan!

Annons

Mitt barnbarn använder så märkliga förkortningar, till exempel skriver hon ofta ”IDK” i sms, vad betyder det?

Det finns en uppsjö av dessa förkortningar, både svenska och engelska och ungdomar använder dem flitigt. Förkortningen IDK står för engelskans I Don’t Know, det vill säga ”jag vet inte”. Andra vanliga förkortningar är till exempel BRB Be Right Back, på svenska snart tillbaka, och VGD som står för Vad Gör DU?

Känner du dig osäker på det digitala? Då är detta boken för dig!

Uppföljaren till succéboken Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen! Digitant – nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet ger svar på de vanligaste frågorna för dem som vill lära sig ännu mer om digitala tjänster. I tio kapitel får läsaren lära sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, att koppla upp sig mot streamingtjänster som Netflix och Spotify, att hitta drömresan, träffa nya vänner, beställa matkassar och att bli en fena på att ta snygga bilder med hjälp av mobiltelefonen.

ANNONS Läs mer och beställ boken här.

ANNONS Läs mer och beställ här.

Är det sant att man kan komma i kontakt med en läkare via nätet?

Ja, det stämmer! Det finns faktiskt flera olika hemsidor och appar där man kan komma i kontakt med sjukvården och detta är något jag verkligen kan rekommendera alla att testa – köerna är betydligt kortare än till de fysiska vårdcentralerna! Om läkaren du pratar med bedömer att ditt tillstånd kräver en fysisk undersökning kommer han eller hon att säga det så ett sätt att betrakta det är att se det som ett inledande samtal för icke-akuta frågor. Tre stora aktörer med läkare på nätet heter Min Doktor, Doktor 24 och Doktor.se.

Annons

I böckerna Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen och Digitant – nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet får du lära dig grundläggande saker om digitalisering och hur du får mest nytta av din smarta telefon, dator och läsplatta. Du får till exempel lära dig hur du kommer igång med att betala räkningar, mejl och Facebook och hur du gör ditt liv smidigare med hjälp av olika digitala tjänster. I båda böckerna finns en ordlista över vanliga ord på internet och förklaring till vad olika uttryckssymboler betyder! Du kan köpa böckerna direkt i Aller media shop på www.allermediashop.se/digitant eller genom att ringa till kundservice på 042-4443000.

Digitant 3

Digitant din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet ger i tio kapitel läsaren handfasta tips på hur man tar hand om sin privatekonomi med hjälp av nätet. Läsaren får steg-för-steg-instruktioner i hur man installerar och kommer igång med Mobilt BankID, lär sig känna igen bluffakturor och lurendrejare av olika slag samt får grundläggande kunskaper i digitala valutor som Bitcoin.

Läsaren får också lära sig hur man skaffar e-faktura och vad man kan titta efter för att känna sig trygg när man gör ett köp i en e-handel. Boken genomsyras av ett högt säkerhetstänk och enkla tips på hur man kan hjälpa sig själv för att undvika att bli lurad på både pengar och personuppgifter.

En digitant är en kvinna i sina bästa år som känner sig trygg och bekväm i att använda de digitala tjänster som hon behöver för att göra livet rikare och roligare.

ANNONS Läs mer och köp här!

Digitant böckerna
Annons