Digitant-Malin: Jag vill inte heller vara utanför

Malin Perlheden och förvirrad kvinna.

Det är jobbigt att känna sig utanför för att man inte förstår.

Foto: Shutterstock/TT

I dag är det lätt att hamna utanför, speciellt om man inte förstår sig på all den nya digitala tekniken. Malin Perlheden, författaren till Digitant, ser tillbaka på en annan sak med stor fasa...

Jag ser tillbaka på min körkortsutbildning med fasa. Jag minns hur rädd jag var när jag skulle lära mig att hantera den stora bilen och mina största farhågor var att jag skulle råka köra på någon, eller något, eller att jag skulle råka ta sönder den dyra maskinen.

Det var en tid kantad av frustration, dyra körskoleräkningar och, måste jag erkänna, en hel del tårar. ”Du gör så många fel att jag inte ens hinner säga ifrån när du gör dem” fnös den sure körskoleläraren irriterat efter en lektion när jag försökt mig på konststycket att lära mig att köra i rondeller.

Digitant-frågan – experten svarar på dina frågor

Då grät jag ännu lite mer och sedan blev jag arg, bytte körskola och fick en ny lärare som var betydligt lugnare. Min nye mentor hade insett vidden av att hålla lugnet och försäkra mig om att det säkert skulle lösa sig till slut. Och han hade rätt.

Det tog mig lång tid, 54 lektioner närmare bestämt, men sedan 15 år tillbaka ligger det rosa plastkortet i min plånbok och det är jag väldigt glad för. Jag är fortfarande en ganska osäker bilförare och tycker egentligen inte riktigt om att sitta bakom ratten, men för att ska kunna leva som jag gör, behöver jag kunna köra bil, i alla fall hjälpligt – och säkert.

Samhället idag

Samhället, som det ser ut i dag, är på mångt och mycket uppbyggt på fordon för transport. Jag älskar att åka kollektivt och väljer det alternativet så ofta som det bara går, men ibland går det helt enkelt inte att komma undan en sväng i bilen. För jag vill ju faktiskt inte stå utanför bilsamhället genom att inte ha något körkort.

Jag vill inte heller vara beroende av andras goda vilja att hjälpa mig när det gäller något som handlar om min vardag.

Att ta körkort var en utmaning, men faktiskt var det först 1907 som det kom krav på att man alls skulle ha ett för att få rulla nedför gatan i de tunga fordonen i Sverige.

Tänk vilket kaos det måste ha varit när städerna fylldes av bilar där ingen riktigt hade koll!

Digitalt utanförskap

Det som vi i dag kallar för digitalt utanförskap tänker jag mig är lite samma situation som när samhället formades om med bilarna.

I dag har vi en situation där en farlig massa personer i landet äger smarta telefoner men vet helt enkelt inte riktigt hur man ska hantera dem på ett säkert och smart sätt.

Samtidigt digitaliseras världen runtomkring oss så att vi mer eller mindre blir tvungna att använda mojängerna, vare sig vi vill eller inte.

Läkarbesök i mobilen – så här gör du steg-för-steg

Under året som har gått har jag hört otaliga och, med all rätta, frustrerade exempel, på situationer där det digitala utanförskapet ställer till det i vardagen.

En kvinna jag träffade var förtvivlad över att staden där hon bor kräver en viss form av app för att kunna parkera bilen. En annan pratade irriterat om en offentlig toalett hon inte kunde öppna för att hon inte hade Swish och en tredje vågade inte logga in på sin bank på internet av rädsla för att råka radera kontot och bli av med alla sina pengar.

Digitantböckerna hjälper dig

Jag känner så otroligt väl igen mig i dessa rädslor och den frustration som föds på köpet av att inte kunna hantera något som mer eller mindre tvingas på en i vardagen. I mina böcker försöker jag därför, liksom min körskolelärare gjorde, presentera en lugn strategi för dig som vill lära dig lite mer om din smarta telefon.

Det kommer dock inget prov på slutet men jag lovar att den som följer manualerna kommer att navigera sig lite enklare fram genom vardagen och förhoppningsvis få ett lite bättre liv på köpet.

Jag har dessvärre inget rosa plastkort att erbjuda för när du lärt dig allt, men jag lovar att du får en både enklare, roligare och mindre begränsad vardag!

Läs mer om böckerna här nedanför!

Digitant-böckerna.

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

I tio kapitel visar vi dig steg för steg hur du blir uppkopplad på ett lätt och säkert sätt. Vi följer med dig hela vägen, från det att du skaffar och väljer en enhet att surfa på till hur du använder den.

Dator, platta eller telefon – vi hjälper dig att välja rätt utifrån dina behov. Vi lär dig om säkerhet, källkritik och hur du undviker att bli lurad. Du får hjälp att knyta kontakter på sociala medier och kommer med all säkerhet att upptäcka hur roligt det är att nätverka, hitta grupper som passar dina intressen och få ny kontakt med barn, barnbarn, gamla och nya vänner.

Varje kapitel innehåller också övningar så att du kan träna och känna dig säker på vad och hur du ska göra.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop) (reklamlänk från Aller media shop)

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Består av tio kapitel där läsaren exempelvis lära får sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.

I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop) (reklamlänk från Aller media shop)

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!