Dorothy Stratten-framgångssaga med brutalt slut

Dorothy Stratten våldtogs och mördades av sin man Paul Snider.

Dorothy Strattens tid i rampljuset blev kort – en svartsjuk äkta man krossade hennes drömmar.

Foto: TT

Dorothy Stratten var Playboymodellen som stod på tröskeln till en Hollywoodkarriär. Men när hennes stjärna steg väcktes fästmannens svartsjuka.

Dorothy Stratten, 18, hade livet framför sig. Som lättklädd modell var det kanske inte Oscarstatyetterna hon såg framför sig men då den unga kanadensiskan reste till Hollywood 1978 skulle hon komma att sätta tydliga spår efter sig. Ett blodigt avtryck som varar ännu idag många år senare.

Blonda Dorothy Hoogstraten föddes i Vancouver, Kanada 28 februari 1960. Föräldrarna hade immigrerat från Nederländerna och Dorothy var äldst av tre syskon. Under studietiden jobbade Dorothy extra på en hamburgerrestaurang och 1977 skred 26-årige Paul Snider in i en fotsid päls och sa, med ett skälmskt leende: Hej, vad heter du?.

Skickade bilder till Playboy

Den entrén gick hem. Dorothy och den nio år äldre Paul inledde en relation. Hennes nya pojkvän övertalade henne att ta några nakenbilder. Bilder som han skickade till tidningen Playboy, den tidens största herrtidning.

Att vara redo att skicka nakenbilder till en tidning är kanske inte en egenskap alla kvinnor söker i en pojkvän. Men så var Paul Snider inte heller vilken pojkvän som helst. Han blev både promotor och hallick för Dorothy.

Valkyria blev inlåst i tre månader – misshandlades av pojkvännen

Hon beskrevs som en blyg tjej och Paul som en man med smort munläder och förmåga att övertala. Bilderna landade i alla fall väl hos Playboy-grundaren Hugh Hefner. Dorothy blev finalist i tävlingen The great playmate hunt. Eftersom hon var under 19 år var hennes mamma tvungen att skriva under modellkontraktet.

Dorthy Stratten, playboymodell

Dorothy Strattens pojkvän skickade bilder på henne till Playboy och Hugh Hefner såg en stjärna i henne.

Foto: TT

Finalplatsen innebar att Dorothy flyttade till Los Angeles för att delta i finalerna 1978. Pojkvännen Paul Snider tog snabbt tag i taktpinnen och rollen som hennes manager. Men han reste inte ner till Los Angeles förrän tio månader efter henne.

Pojkvännen tog kommandot över Dorothy

När Snider kom ner hade Dorothy redan blivit en av Hefners favoriter. Kort tid efter återföreningen gifte Dorothy och Paul sig i Las Vegas. Enligt den Pullitzervinnande artikeln Death of a playmate av Teresa Carpenter 1980, blev Paul Snider mer och mer besatt av Dorothy. Hans dröm var att hennes berömmelse skulle ge dem en villa i Bel Air.

Han kontrollerade pengarna och allt hon ägde. Han bestämde till och med vem hon borde ligga med för att ge karriären ytterligare fart. Och på den listan fanns Hugh Hefner.

Men i en intervju i Carpenters artikel förnekar Hugh Hefner att det någonsin skedde. Vi var vänner. Det handlade aldrig om romantik oss emellan, sa Hefner som menade att han snarare var en sorts fadersfigur i sammanhanget.

Dorothy Stratten och Paul Snider

Dorothy och Paul drog till Las Vegas och gifte sig. Dorothy var även Pauls biljett till det ljuva livet, trodde han.

Foto:TT

Dorothy kom till Playboy vid en tid när hans imperium stod på sin absoluta höjdpunkt. Hon hade precis den girl next door-look som han byggde sin rikedom på. Snart blev hennes efternamn förkortat till Stratten och Dorothy fick jobb som Bunny på Playboy club i Century city, Los Angeles.

Spåddes framtid på vita duken

I augusti 1979 blev Dorothy Stratten så Playboy of the month och nådde en större publik som utvik i tidningen. Det här utspelade sig i en tid då det logiska sättet att sälja bilar var att ha bilder av nakna kvinnor på motorhuven.

Hefner hade dock större planer för Dorothy. Han menade att hon skulle göra sig på vita duken och såg henne som den nya Marilyn Monroe.

Dorothy Stratten i "They all laughed"

Dorothy fick en roll i storfilmen "They alla laughed" mot, bland andra Audrey Hepburn.

Foto: TT

Snöbollen var i rullning. Snart hade Dorothy en spirande karriär med småroller i komedier, tv-framträdande och en roll i storfilmen They all laughed med stjärnan Audrey Hepburn.

Men det fanns ett orosmoln, Paul Snider. Hefner ska ha uppmanat Dorothy att bryta kontakten med maken och menade att Snider hade en hallickliknande framtoning. När Dorothy kom till Playboy Manson första gången ska hon ha varit blyg och obekväm med att posera naken. Andra Playmates ska då ha tagit henne under sina beskyddande vingar på de stora festerna för att freda Dorothy från de av Hefners vänner som cirklade runt på jakt efter byte.

I en 16 sidor lång memoar, som blev funnen efter hennes död, skrev Dorothy hur hon hade påverkats av att vara på Playboy Mansion.

Ibland grät jag på kvällarna. Många män kom plötsligt in i mitt liv och många av dem ville ha mig.

"Ibland grät jag på kvällarna. Många män kom plötsligt in i mitt liv och många av dem ville ha mig. De var inte påstridiga eller använde tvång men ord kan vara väldigt kraftfulla, speciellt för en förvirrad liten flicka."

Playboy var redan på den här tiden ett begrepp och konkurrerade om läsarnas gunst med tidningen Penthouse. I ett försök att ta upp konkurrensen med Penthouse redaktör Bob Guccione försökte Hefner att ta liknande grepp. Guccione brukade ta bilder tillsammans med sina, så kallade, Penthouse pets.

Nu arrangerade Hefner en liknande fotosession och valde sin favorit att flankera honom, Dorothy Stratten. Bilderna såg emellertid aldrig dagens ljus. När det var tänkt att de skulle gå i tryck var Dorothys liv redan över.

Hugh Hefner och Dorothy Stratten

Hugh Hefner trodde att Dorothy Stratten kunde bli den nya Marilyn Monroe.

Foto: TT

På ett år hade Dorothy spelat in fem filmer. Snider ska ha insisterat på att undervisa sin fru i skådespeleri trots att han hade noll erfarenhet av det själv. Detta ledde till upprepade konflikter mellan makarna, något som andra inblandade i produktionen inte kunde undgå att lägga märke till.

Dorothy ska också ha fått flera varningar från andra om makens beteende. Hon levde alltså farligt när hon inledde ett förhållande med Peter Bogdanovich som regisserade They all laughed, den sista filmen hon agerade i. Bogdanovich var kompis med Hefner och hade mött Dorothy på en fest på Playboy Mansion.

Inledde förhållande med Peter Bogdanovich

Snider märkte att något var på gång och anlitade en privatdetektiv för att spionera på Dorothy. Detektiven kunde bekräfta hans misstankar. Dorothy flög till New York för att spela in några filmscener med Bogdanovich. I ett försök att hindra sin make från att vara med ska Dorothy ha hävdat att inspelningarna var stängda för utomstående. Nu föll ännu en pusselbit på plats för Snider när han insåg att Dorothy bodde tillsammans med Bogdanovich i New York.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

Den 30 april 1980 var Dorothy tillbaka en vända i Kalifornien eftersom hon var korad till The 1980 Playmate of the year". Inför ett fulltaligt pressuppbåd på Playboy Mansion fick hon ta emot en check på 200 000 dollar, nycklarna till en Jaguar och ett bubbelbad med plats för tio personer. Hugh Hefner kallade sin favorit för en charmerande kombination av skönhet, intelligens och känslighet.

Hon är något helt speciellt. Det är de alltid, men Dorothy är verkligen ganska unik.

Dorothy tackade Hefner och sa att

Han hade gjort henne till världens lyckligaste tjej idag.

Samma kväll var Dorothy gäst i Johnny Carsons Tonight-show. Månaderna efteråt fortsatte Dorothy spela in film med Peter Bogdanovich.

Ville göra slut

I juni 1980 skrev hon ett brev till Paul Snider där hon meddelade att hon ville avsluta deras förhållande. När hon återvände till Kalifornien flyttade hon in hos Bogdanovich medan Snider bodde kvar i deras gemensamma hem. Nu med två inneboende.

31 juli 1980 lånade Paul Snider en pistol, satte sig i bilen och körde till Bogdanovichs hus. Planen ska ha varit att skjuta alla som närmade sig huset. Men ingen kom och Snider medgav senare för en vän att han hade övervägt att ta sitt eget liv.

Den 8:e augusti möts Dorothy och Paul Snider för första gången på tre månader. Snider hade bett henne att komma hem till honom. Men Sniders planer på en romantisk återförening gick om intet. Dorothy sa att hon älskade Bogdanovich och att hon ville ha en skilsmässa. Men hon gick också med på att träffa Snider en vecka senare för att gå igenom ekonomiska detaljer kring skilsmässan.

13 augusti 1980, två år efter Dorothys ankomst till filmstaden, köpte Paul Snider ett skjutvapen på annons. Samma kväll ska han ha sagt till vänner att han skulle ta upp jakt och dragit morbida skämt om att döda Playmates.

Dagen efter, vid 12-tiden, kom Dorothy till Snider på avtalad tid. Tidigare under dagen hade hon diskuterat med sin ekonomiska rådgivare hur mycket hon skulle erbjuda Snider i ekonomisk kompensation i skilsmässan. Rådgivaren menade att de kontakterna borde skötas av advokater men Dorothy insisterade på att att det skulle vara enklare om hon pratade med Snider i egen person.

Möttes av en fruktansvärd syn

När Dorothy kom till huset var Snider ensam. Några timmar senare, när de inneboende kom hem, var dörren till Sniders sovrum låst. De antog att paret kommit överens och att de skulle lämnas ifred. I stället satte de sig att se på tv i vardagsrummet utanför.

Då hörde Sniders privatdetektiv av sig. När han fick reda på den låsta dörren blev han misstänksam. Strax efter klockan 23 på kvällen bröt de inneboende upp dörren till Sniders rum. Synen som mötte dem var fruktansvärd. I sängen låg Dorothy och Paul på golvet. Båda nakna och båda döda. Enligt polisens tidslinje ska Paul Snider ha våldtagit och dödat Dorothy en timme efter att hon kom till huset, väntat en timme och sedan skjutit sig själv.

Det var privatdetektiven som ringde till Hugh Hefner och meddelade den tragiska nyheten. Företaget skickade ut ett pressmeddelande där de skrev att Dorothys död var en chock för dem alla och att en blomstrande karriär dött i förtid.

Men det som är väl så sorgligt för oss är att vi har förlorat en väldigt speciell medlem av Playboy-familjen

Mordet på Dorothy Stratten

Reportrar utanför Paul Sniders villa efter mordet. Bilen är Dorothy Strattens.

Foto: TT

I Carpenters exklusiva intervju är Hefner tydlig med att Dorothys död inte får placeras i klichén av lantlollan som kommer till Hollywood, bländas av glansen och fördärvas.

– Det var inte det som skedde här. Han var en väldigt sjuk man som såg sina chanser till rikedom och makt glida honom ur händerna. Det var det som drev honom att döda henne.

Hefner var den som förmedlade nyheten till Peter Bogdanovich som bröt ihop av beskedet att hans älskade var död. Peter Bogdanovich skrev senare boken The killing of the unicorn som handlar om Dorothys liv och deras kärlekshistoria. Han beskriver henne så här: Hon var inte bara vacker men ägde en otroligt utsökt skönhet. Hennes skönhet var som en overklig spegelbild, för strålande för att vara sann.

I boken går Bogdanovich också till attack mot Playboy och sin gamle vän Hugh Hefner, och kritiserar hur Hefner behandlar kvinnor. New York Times beskrev boken som självrättfärdigare och People kallade den En provocerande men skoningslöst självrättfärdigande version av Strattens liv och död.

I dag är det över 40 år sedan mordet på Dorothy Stratten och slutet på ett kapitel i Hollywoods historia. Hennes urna ligger på Westwood Village Memorial Park i Los Angeles. Det är för övrigt samma kyrkogård som blivit Sita viloplats för Hugh Hefner och hans första utviksflicka Marilyn Monroe.

Branislav låg död och bortglömd i över tre år

På Dorothys gravsten valde Peter Bogdanovich att gravera in ett utdrag från Ernest Hemingways Farväl till vapnen. Ironiskt nog skulle Hemingways barnbarn, Mariel Hemingway, spela rollen som Dorothy i filmen Star 80 om stjärnans liv.

Det hör också till historien att Bogdanovich 1988 gifte sig med Dorothys sju år yngre syster Louise. Hon var 20 när de gifte sig. Lika gammal som Dorothy varit när hon mördades.

Bogdanovich berättade om äktenskapet i en intervju med Vulture 2019. Han mötte henne första gången när hon var elva år och de är numera skilda. Bogdanovich bor dock fortfarande med Louise och hennes och Dorothys mamma Nelly Hoogstraten.

Dorthy Strattens gravsten

Doroty Strattens sten med Hemingwaycitatet ligger Westwood Village Memorial Park i Los Angeles.

Foto: TT

Filmer och sånger om Dorothy

Dorothy Strattens tragiska död har inspirerat till två spelfilmer. Den första var Death of a Centerfold 1981, med Jamie Lee Curtis i rollen som Dorothy. Två år senare kom alltså Star 80, med Mariel Hemingway som Dorothy, och Julia Roberts bror Eric Roberts som Paul Snider.

Dorothy Strattens korta liv och brutala död har också inspirerat musiker och band. Flera passager i Red Hot Chili Peppers låt Californication ska till exempel vara inspirerade av hennes öde. 1983 skrev Bryan Adams låten The Best Was Yet to Come, som handlar om Dorothy Strattens liv:

Just a small town girl in the city lights

The best was yet to come

Then lonely days turned to endless nights

The best was yet to come

Mariel Hemingway som Dorothy Stratten i Star 80

Mariel Hemingway gestaltar Dorothy Stratten i Bob Fosses Star 80.

Foto: TT

Källor: Harpers Bazar, The Village Voice, New York Times,Vulture, People, Wikipedia

Bearbetning: Henrik Högström

Jerry blev Elizabeth – höll sig undan lagen i 40 år

Miriam spårade sin dotters mördare – en efter en