Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Efter förlusten - tuffa kritiken mot misstagen

27 jul, 2022 
Henrik Högström
Hedvig Lindahl efter EM-sortin
Sverige utslaget ur EM efter 0-4 mot England

Sverige föll hårt mot värdnationen England i EM. En blek insats som i vanlig ordning kritiserades av både experter och allmänhet på sociala medier.
– Det är så det fungerar i dagens samhälle. Det handlar om att folk inte vet hur man tar hand om sina egna känslor, säger målvakten Hedvig Lindahl till Expressen.


För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sverige kom till semifinalmötet i Sheffield med tydliga ambitioner och guldvittring. Det dröjde inte många sekunder innan Sofia Jacobsson trängde sig fram och tvingade Englands keeper Mary Earps till en styv räddning. Inte långt efteråt var det Stina Blackstenius som var nära. Men då räddade Earps i ett läge och en annan chans träffade ribban. Men det var England som fick utdelning på sina chanser när skyttedrottningen Beth Mead satte sitt sjätte mål för turneringen i 34:e minuten.

Resultatet stod sig halvleken ut men efter pausen kom nästa kalldusch. 2-0 efter en hörna som Lucy Bronze nickade in bara några minuter in i halvleken. Och det skulle bli värre när engelskorna klackade in trean nära svenskt mål mellan benen på Hedvid Lindahl. Krossen fullbordades när Fran Kirby chippade in 4-0 över Hedvig Lindahls huvud. Gulddrömmarna krossades och från både experter och tv-soffor kom hård kritik. De två sista målen var inte otagbara.

Annons

Veteranen Hedvig Lindahl var i skottgluggen för de ingripandena. Bland annat på twitter och i kommentarsfältet på sitt instagramkonto.

– Jag hade några meddelanden hur jävla dålig jag är, berättar hon för Expressen.

– Det hör ju till vår roll. Jag håller inte alltid med om att jag är sämst i hela världen. Lika mycket som man inte är stjärna, så är man inte sämst heller. Man är någonstans i mitten. När ett lag tappar som vi gjorde, då blir det konstiga situationer. Jag vill göra bättre, men jag gjorde mitt bästa.

Fran Kirby chippade in 4-0 över hedvig Lindahls huvud
Fran Kirby chippade in 4-0 över Hedvig Lindahls huvud
Se också-5 av de största stjärnorna i damlandslaget inom svensk fotbollBrand logo
Se också-5 av de största stjärnorna i damlandslaget inom svensk fotboll

"Lättare att skylla på någon"

Hedvig Lindahl var öppen med att kritik är något man får tåla som elitspelare. Fotboll och landslaget väcker känslor. Och det är bland annat de känslorna som kommer till uttryck i sociala medier.

Annons

– Det är så det fungerar i dagens samhälle. Det handlar om att folk inte vet hur man tar hand om sina egna känslor. Det är lättare att skylla på någon. Då får de göra det, skriv till mig, så får jag blocka dem. Det är lugnt.

För Lindahl, som nyligen skrivit på för Djurgården, är framtiden i landslaget oviss. Den frågan överlämnar hon till förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

– Jag har gjort så gott jag kan och de valde mig i den här turneringen, jag har aldrig tagit ut mig själv. I dag spelade jag som att det var min sista match. Jag hade hoppats att det skulle bli en match till (finalen). Men jag räknar inte med några fler matcher. Om Peter tycker att jag är bra får han ringa, det är upp till honom, säger Lindahl till Sportbladet.

Stöttningen:"Förebild"

Samtidigt som målvakten kallats "usel" i sociala medier finns det mycket stöttning också. På Instagram manar följarna Lindahl att sträcka på sig med tanke på allt hon gjort för svensk fotboll och som inspiration för andra tjejer.

Annons

"Du är en förebild på och utanför plan", skriver signaturen jreinholdsson.

"Sån jäkla hjälte på många sätt", skriver juansalenko.

Och Hedvig Lindahl konstaterade själv på twitter att stöttarna var mångdubbelt fler än hatarna.

Englands vinst innebär hur som helst att värdnationen får spela final på Wembley på söndag. Motståndare blir Frankrike eller Tyskland. För Sveriges del är turneringen över eftersom inga bronsmatcher spelas i EM.

Annons