Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Elaine Eksvärd om sina självmordstankar efter övergreppen

03 sep, 2020 
Minna Wallén-Widung
Elaine Eksvärd tittar in i kameran och ser allvarlig ut.
Elaine Eksvärd har jobbat hårt för att inte låta de sexuella övergrepp hon utsattes för som barn förstöra resten av hennes liv. Även om minnena finns kvar, säger hon att hon i dag tack vare år av olika terapiformer äntligen mår bra. Så har det inte alltid varit.
– Jag har funderat på att ta mitt liv massor av gånger, säger hon till tidningen MåBra, där hon nu börjar blogga.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var 2016 som Elaine Eksvärd, känd som retoriker, författare och debattör, släppte boken Medan han lever. I den anklagar hon sin pappa för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp under uppväxten. Boken fick stor uppmärksamhet och Elaine riskerade att dömas för förtal i samband med släppet.

Men även om det var en form av revansch att få berätta sin historia, betydde det inte att traumat försvann. I sin nya bok, Överlevare – att bli hel efter en trasig barndom, skriver hon att statistik som säger att barn som utsatts för sexuella övergrepp löper fem gånger så stor risk att begå självmord. I en stor intervju med tidningen MåBra, där hon är ny bloggare, berättar hon att hon också har funderat i de banorna.

– Jag har funderat på att ta mitt liv massor av gånger. När jag var tonåring orkade jag inte leva med ångesten. Jag utvecklade ett självskadebeteende och testade droger.

Annons

Har gått i terapi för att hantera traumat

Efter att drogerna vid åtminstone ett tillfälle höll på att kosta henne livet, började hon sin resa mot ett bättre mående. Hon berättar för MåBra hur det har tagit många år av psykoterapi, gruppterapi och kognitiv beteendeterapi för att ta sig till den punkt i livet där hon är i dag. Att göra sig av med skammen, som många offer för sexualbrott känner, har varit väsentligt. En viktig vändpunkt för Elaine kom under ett samtal på gruppterapin.

– En tjej skämdes så mycket för vad hon varit med om att hon inte kunde prata om det. ”Då blir jag äcklig på riktigt” sa hon. Terapeuten svarade ”jag tror att du blandar ihop dig själv med din förövare, det han gjorde mot dig var äckligt, men du är inte äcklig.” Det var ett uppvaknande för mig.

Utvecklade komplext traumasyndrom

För Elaine har övergreppen i barndomen gjort att hon har haft svårt för att ha meningsfulla relationer i vuxen ålder. Sex har varit problematiskt och något hon har fått jobba med för att bli bekväm med och tycka om. När hon träffade sin nuvarande man, Gustav Eksvärd, berättade hon om övergreppen efter bara en månad. Även om han har stöttat henne från allra första början, har det inte varit helt lätt att bygga en vardag tillsammans med tanke på det trauma Elaine har i bagaget.

Elaine och Gustav Eksvärd på Ellegalan 2018 på Grand hotel i Stockholm.
Elaine Eksvärd tillsammans med maken Gustav Eksvärd, här fotograferade ihop på Ellegalan 2018.

För MåBra berättar Elaine att hon utvecklat något som heter komplext traumasyndrom. Förutom de vanliga symtomen på posttraumatiskt stressyndrom, som mardrömmar och återupplevelse av traumat, innebär det att hon också har svårt att reglera humöret, har svårigheter med relationer och lätt får känslor av skam och skuld.

Annons

– Jag lärde mig aldrig att sätta gränser som barn, utan har istället haft ett överdrivet känslouttryck för att kompensera det jag aldrig fick sagt som barn. Jag har bråkat så sjukt mycket genom åren, vissa förtjänade det och andra inte, säger hon.

Känner sig hel

I nya boken ber hon om ursäkt till alla dem i hennes närhet som hon genom åren har bett att dra åt helvete. Gustav är en av dem. Trots att de har varit tillsammans i tolv år har vägen inte varit spikrak. Under ett års tid hyrde de en extra lägenhet där de bodde turvis varannan vecka samtidigt som de gick i parterapi. I dag står de enade och mer starka än tidigare, menar Elaine.

I dag menar Elaine att hon mår bra igen. Även om minnena aldrig försvinner, känner hon inte längre skuld och skam – hon vet att felet inte ligger och aldrig har legat hos henne. Att få berätta sin historia har, tillsammans med terapin, varit avgörande.

– Jag ville inte bara överleva efter övergreppen, jag ville leva fullt ut. Trots alla de negativa konsekvenser jag fått stå ut med så känner jag mig idag hel.

Här kan du läsa Elaine Eksvärds blogg hos vår systertidning MåBra!

Boken Överlevare – att bli hel efter en trasig barndom släpps den 7 september 2020.

Annons