En av tio bilister ser för dåligt för att köra – hundratusentals förare hade inte fått ta körkort idag

Dålig syn kan leda till farliga situationer i trafiken.

Foto: Bilprovningen/PMAGI

Så många som 670 000 bilförare har en syn som blir oskarp efter en meter. De alarmerande siffrorna framkommer i en stor undersökning från Bilprovningen.

Det var i ett inslag på TV4 under tisdagsmorgonen som Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselgren berättade om undersökningen som företaget gjort i över tio års tid.

Enligt Bilprovningens siffror har en av tio bilister så dålig syn att de inte skulle bli godkända för att ta körkort om de skulle ta det i dag (se faktaruta).

De har alltså en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. Dessa bilister har en syn som blir oskarp efter en meters avstånd, det vill säga strax efter bilrutan.

Så skyddar du hunden i höstmörkret

Och de är cirka 670 000 till antalet.

– Sverige är ett av få länder som inte har något lagkrav på att man ska testa sin syn på nytt när man tagit körkort. Man gör det en gång i samband med att man tar körkort, sen får man förnya körkortet gång på gång men utan att behöva testa sin syn igen, berättade Cecilia Blom Hesselgren i TV4.

Till vänster, exempel på hur någon med undermålig syn ser, till höger. exempel på hur någon med tillräckligt bra syn.

Foto: Bilprovningen/Pmagi

Bilprovningens mångåriga kampanj "Synbesiktningen" görs i samarbete med Synoptik. Resultatet i år var i linje med tidigare års siffror.

– Vi har gjort ungefär 30 000 syntester nu under årens lopp, och får i princip samma svar varje år, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

Syftet med "Synbesiktningen" är att uppmärksamma bilisterna på synens betydelse för en trafiksäker körning. Men de nedslående siffrorna har gjort att Bilprovningen valt att utöka ambitionen.

– Vi vill försöka påverka politiker så att det blir ett lagkrav att man testar sin syn återkommande. Vi har också ställt den frågan till bilisterna när de testat sin syn. 9 av 10 svarar att de vill ha ett lagkrav.

Efter kraschen: "Vi såg vår häst rulla ner mot motorvägen"

Synen förändras hela livet

Som med resten av kroppen är synen ett sinne som förändras gradvis med åren. Problemet är att vi inte alltid inser det. I "Synbesiktningen" framgår att hela 97 procent anser att de har en fullgod syn för att köra bil. Vi har alltså en tendens till att överskatta våra förmågor.

Redan vid 40-45-årsåldern börjar synen försämras för de flesta av oss. Till TV4 säger optikern Hadjer Aldudjaili många tänker att läsglasögonen korrigerar felet.

– Men det löser bara en del av problemet. När det kommer till körningen är det viktigt att man ser bra på håll, säger Hadjer Aldudjaili.

Se också: 5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nu

1:02

Efter reklamen: 5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nu

(1:02)

Här kan du se Bilprovningens film om skillnaden att se med fullgod syn och icke-fullgod syn.

Synbesiktningen

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen.

Syftet är att uppmärksamma både synens betydelse för ansvarsfull bilkörning samt vikten av att synas i trafiken. Under tretton år har totalt närmare 30 000 syntester genomförts.

Resultatet för 2021 års undersökning visar att tio procent av förarna har en syn som är direkt olaglig och oskarp redan på en meters avstånd. I Sverige har cirka 6,7 miljoner personer ett B-körkort (Trafikverkets siffror, 2020). Det betyder att 6700000 personer inte ser tillräckligt bra när det kör.

Med olaglig synskärpa menas att de testade personerna inte uppfyller den gräns (minst 0,5 i synskärpa med båda ögonen) som Transportstyrelsen har vid ansökan om lämplighetsintyg för körkort – en syn som blir oskarp på en meters avstånd, strax efter bilrutan.

2021 svarade 1 666 bilister på attitydfrågor och 1 059 testade sin syn. Synbesiktningen 2021 genomfördes under perioden 5–31 oktober.

Synbesiktningen visade också att 82 procent tycker att bilister bör kontrollera synen minst vart femte år för att köra trafiksäkert.

Källa: Bilprovningen