Russ Faria dömdes för mordet på frun Betsy – trots alibi

Russ Faria fälldes för mordet på sin hustru

Russ Faria fälldes för mordet på sin hustru och dömdes till livstids fängelse.

Foto: TT

Russ Faria var skakad när han ringde larmcentralen för att meddela att hans hustru var död. Självmord trodde han, men knivhuggen på hustruns kropp visade något annat. Liksom lögndetektorn verkade göra, när Russ hävdade att han var oskyldig ...

Betsy Faria, 42, visste att hon var döende. Bröstcancern hade spridit sig till levern och var obotlig. 2010 fick hon veta av sin läkare att hon hade mellan tre och fem år kvar att leva. Men då Betsy drygt ett år senare plötsligt avled var det inte av sjukdom.

Klockan var 21.45 den 27 december 2011 när det kom in ett samtal till larmcentralen i staden Troy, Missouri, någon mil väster om Saint Louis. Uppringaren var Russ Faria, 45, och han var så skakad att det var svårt att höra vad han sa. Han hade hittat sin älskade hustru Betsy död och sa att han trodde hon begått självmord.

Betsy Faria mördades i hemmet

Russ kom hem och hittade sin hustru död. Knivhuggen till döds.

Foto: TT

Polisen anlände till parets bostad och kunde snabbt konstatera att Betsy, som låg på golvet i vardagsrummet, inte hade begått självmord – hon hade huggits till döds med 50 knivhugg.

Betsy levde ensam med sina döttrar Leah och Mariah när hon år 2000 träffade Russ och blev förälskad. De gifte sig tre månader senare. Familj och vänner tyckte att de var som gjorda för varandra eftersom båda två var utåtriktade, gladlynta och aktiva.

Russ och Betsy

Russ och Betsy gifte sig efter bara tre månader. Familj och vänner tyckte att de var et perfekta paret.

Inget inbrott

Det våldsamma sätt som Betsy mördats på pekade inte mot något inbrott eller en okänd inbrottstjuv. Sannolikheten var bra mycket större att mördaren var någon som kände henne sedan tidigare. Dessutom gjordes ett viktigt fynd. Man hittade Russ innetofflor och andra klädesplagg, nedfläckade av Betsys blod, gömda i en garderob. Russ greps direkt och förhördes, men nekade till någon som helst kännedom om, eller del i mordet. Han genomgick också ett lögndetektortest, vilket visade att han ljög, och misstankarna mot honom stärktes ytterligare.

Vattentätt alibi

Misstänkt för mordet på sin fru

Russ Faria tankar bilen vid samma tid som hans hustru blir mördad. Ett vattentätt alibi?

Foto: TT

Men Russ Faria hade ett vattentätt alibi. Vid tidpunkten för mordet hade han som vanligt på tisdagar umgåtts med sina kompisar. Han och tre vänner hade suttit och snackat och druckit öl under ett par timmars tid. Han hade dykt upp hos vännen Michael Corbin klockan 18.00 och stannat där fram till 21.00.

På väg hem hade han dessutom stannat till vid en bensinmack, tankat och handlat vilket fanns registrerat på bensinmackens övervakningskameror. Och så fort han kommit hem och hittat Betsy blodig på golvet hade han larmat efter hjälp.

Enligt rättsläkaren mördades Betsy Faria någon gång mellan 18.00 och 21.00. Under eftermiddagen hade hon besökt sin mor och fått skjuts hem därifrån av sin bästa väninna, Pam Hupp, 58. Pam hade följt med Betsy in i huset en stund och sedan kört hem.

Se också: 4 kriminalfall som skakat världen

1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Hett temperament

Pam och Betsy var tidigare kollegor i försäkringsbranschen. Nu berättade Pam för polisen att Betsys man sagt till henne att han skulle få en stor summa pengar utbetald då hans cancersjuka fru dog. Pam sa också att Betsy berättat att hon föreslagit för Russ att flytta hem till hennes mor. På så vis skulle Betsy få passning dygnet runt hemma mot sjukdomstidens slut. Sitt eget hus kunde de hyra ut. Men Russ hade inte gillat förslaget och blivit väldigt arg, hade Betsy sagt till Pam, och det var inte första gången Russ blev arg. Enligt Pam hade han ett hett temperament och bara några månader tidigare hade han i upprört tillstånd tryckt en kudde över Betsys ansikte som för att kväva henne.

Pam Hupp mördade bästa vännen

Pam och Betty hade jobbat tillsammans i försäkringsbranschen. Kort tid innan Betty dog ändrade hon förmånstagare i sin livförsäkring.

Foto: TT

Plötsligt fanns det ett motiv, precis vad som behövdes för att komma åt Russ. Han häktades och åtalades för mord. Åklagaren var säker på sin sak. Innan rättegången startade i november 2013 upptäckte Russ försvarsadvokat Joel Schwartz att Betsy hade ändrat i sin livförsäkring. Nu stod i stället Pam Hupp som förmånstagare till Betsys förmögenhet på närmare två miljoner kronor, vilka skulle användas till en fond till förmån för Betsys döttrar. Pam hade också fått pengarna utbetalade, men utan att upprätta fonden som lovat.

Russ vänner intygade att han hade spelat spel med dem på mordkvällen

Russ vänner intygade att han hade spelat spel med dem på mordkvällen.

Foto: TT

Joel Schwartz ansåg att det fanns all anledning att rikta misstankarna mot Pam Hupp i stället. Hon hade både möjlighet och motiv till att döda Betsy. Pam hade varit den sista som såg Betsy i livet, och enligt Schwartz hade hon besudlat Russ tröja och inneskor med offrets blod för att sätta dit honom.Men domaren avvisade Schwartz teori och i stället kallades Pam Hupp in som åklagarens huvudvittne. Russ Farias alibi presenterades nu som falskt, enligt teorin att hans tre vänner täckte upp för honom.

Trots vännernas protester trodde juryn på åklagaren och efter fyra timmars överläggningar var man överens. Russ Faria dömdes till livstids fängelse för mordet på sin hustru. Han överklagade domen, men fick sitta två år i fängelse innan överklagan slutligen togs upp i oktober 2015.

Denna gång kunde Joel Schwartz lägga fram bevis som pekade ut Pam Hupp som gärningskvinna.

Livstids fängelse

Russ Faria frikändes och därefter tog allt en ny vändning. Pam Hupp greps av polis sedan hon lurat hem en medelålders, psykiskt funktionshindrad man, Louis Gumpenburger, till sig och skjutit ihjäl honom. Till polisen sa hon att hon skjutit honom i självförsvar, eftersom Gumpenburger tänkt kidnappa henne.

Russ och Betsy Faria

Russ fälldes mot sitt nekande för mordet på hustrun Betsy. Domen blev livstids fängelse.

Foto: TT

I den mördade mannens ficka hittade polisen en lapp där någon hade skrivit: ”Fixa fram Russ pengar”. Man kunde sedan bevisa att det var Pam Hupp som skrivit orden, i ett försök att få det att se ut som om att Russ lejt Gumpenburger att kidnappa henne och tilltvinga sig Betsys försäkringspengar.

Den 31 augusti 2016 greps och häktades Pam Hupp för mordet på Louis Gumpenburger, men rättegången inleddes först i juni i 2019. Sedan polisen börjat nysta i Pams förflutna, är hon nu nämligen även misstänkt för ett tredje mord – på sin egen mamma, Shirley Neuman.

Pam Hupp mördade vännen

Misstankarna vändes mot vittnet, Betsys nära vän, Pam Hupp.

Foto: TT

Pam erkände mordet på Gumpenburger och dömdes till livstids fängelse. Morden på hennes mamma och på vännen Betsy har hon hittills nekat inblandning i, men dessa fall ses nu över på nytt.

I efterspelet till morden har Russ Faria nått en förlikning med polisen för tiden han suttit fängslad värt två miljoner dollar. Mamman till Louis Gumpenburger har stämt Pam Hupp och tilldömts ett skadestånd värt 3 miljoner dollar. Pam Hupps man har begärt skilsmässa.