Farligt att äta grillad mat? Läkarens tips som kan minska hälsofaran
"Är det verkligen bra att äta grillad mat?"
”Det blir ju väldigt mycket grillat nu på sommaren och jag undrar om det verkligen är bra för oss? Är det farligt att äta grillad och lite bränd mat? Finns det något vi kan göra för att undvika att få i oss skadliga ämnen? Det får vi ju oss i alla fall i dagens samhälle, så det känns ju onödigt att få i oss det genom maten också.”
Doktor Marcus Olausson svarar:
Jag är uppvuxen med mantrat att det inte är vad du äter mellan jul och nyår som spelar roll, utan vad du äter mellan nyår och jul. Med det menar jag att det är vad du äter större delen av året och inte under kortare perioder som är relevant.
Har du en bra kosthållning som grund kan du göra avsteg då och då utan att det påverkar din hälsa nämnvärt. Det här gäller inte bara grillning utan kosthållning i stort.
Jag tycker att det är fantastiskt att ni grillar, njuter av sommaren och varandras gemenskap, det borde alla göra. Gemenskap och dess fantastiska egenskaper för vår hälsa är något som ofta förbises när vi pratar om hälsa.
Råd kring grillning
· Grilla inte över öppen eld då det ökar bildningen av potentiellt farliga ämnen.
· Grilla maten gyllenbrun men undvik att bränna den.
· Skär bort eventuellt brända bitar.
· Rengör grillen regelbundet.
· Använd gärna marinad, det kan minska bildandet av skadliga ämnen.
När det kommer till själva grillningen har du rätt i att det kan leda till en negativ påverkan på livsmedel, vilket skulle kunna vara ohälsosamt. Det beror på att det kan bildas ämnen som PAH och HCA vid grillning.
Dessa ämnen bildas framför allt på grund av tillagning vid hög värme, över öppen eld, mycket rök och om maten bränns. PAH och HCA kan vara cancerframkallande i stora mängder, men riskerna att grillning ska leda till sjukdom och ohälsa får dock anses små om du inte grillar dagligen eller året runt.
Jag tycker därför ni ska fortsätta att grilla och njuta av sommaren då riskerna är små och nyttan i mina ögon överväger eventuella nackdelar. Om du vill minimera riskerna och är intresserad av kost följer här lite råd om hur du kan minska bildningen av skadliga ämnen samt generella råd kring en hälsosam kost.
Generella råd kring kost
· Grilla mycket grönsaker. Vi bör alla äta mer grönsaker. Grönsaker är en fantastisk källa till näring då de innehåller fibrer, vitaminer och mineraler samtidigt som de inte är för energitäta.
· Grilla mycket fisk. Jag vet att jag är färgad i och med att jag är från västkusten, men fisk är en bra proteinkälla. Både fet och mager fisk är fantastiskt gott att grilla om du gör det rätt. Det är dessutom mycket hälsosammare än chark och rött kött.
· Grilla mer fågel. Fågel är hälsosammare än rött kött och chark. Fågel lämpar sig dessutom väldigt bra att grilla.
· Grilla mindre av rött kött och korv. Chark och rött kött är något vi bör minska på generellt sätt.
Den fjärde augusti släpper Marcus Olausson boken Läkarens vägar till bättre hälsa, bokförlaget Polaris.