Finska Sanna Marin blir världens yngsta statsminister

Porträtt av Sanna Marin som precis har blivit Finlands statsminster och den yngsta statsministern i världen.

Sanna Marin blir världens yngsta sittande statsminister och kommer att regera med inte mindre än fyra andra kvinnliga partiledare. Här är allt vi vet om Finlands nyvalda statsminister.

Finland har just röstat fram Sanna Marin till sin nya statsminister och i och med det kommer Finland att ha den yngsta sittande statsministern i världen. Sanna Marin är 34 år och är alltså ett år yngre än statsministern Oleksij Hontjaruk i Ukraina.

Finland väljer en ny regering nu eftersom den förra statsministern Antti Rinne lämnade in sin avskedsansökan förra veckan efter en förtroendekris som orsakas av tveksamma uttalanden i samband med en poststrejk.

Kvinnliga ledare som bidrar till en bättre värld

Gedigen politisk bakgrund

Men bara för att hon är ung är hon långt ifrån en dununge. Sanna Marin började jobba med politik i tjugoårsåldern och sitter i dag i regeringen som trafik- och kommunikationsminister och är vice ordförande i finska socialdemokraterna. Dessutom har hon suttit som ordförande i Tammerfors stadsfullmäktige.

Fakta om Sanna Marin

  • Växte upp i en regnbågsfamilj med två mammor i närheten av Tammerfors.
  • Står för en grön socialdemokrati och är engagerad i miljöfrågor och vill till exempel förbjuda fossila bränslen och minska köttkonsumtionen.
  • Lever med man och dotter i Helsingfors.

– Nu är det dags att blicka framåt. Kamrater, nu behövs det förtroende och stabilitet i Finland och i SDP. Vi har ett bra regeringsprogram. Nu behövs det förutom ord också handling, sa Sanna Marin när valresultatet blivit klart.

Ligger nära Feministiska partiet

Socialdemokraterna har haft det lite tufft med dalande röstsiffror och nu hoppas man att den unga statsministern ska kunna vända den utvecklingen och framför allt locka yngre väljare. Kanske kan hon också får fler kvinnor att rösta på socialdemokraterna eftersom hennes politik ligger nära det Feministiska partiet, enligt YLE:s valkompass.

Nu ska bara Finlands riksdag rösta igenom den nya regeringen, vilket nästan är helt säkert att de kommer att göra eftersom skillnaderna i regeringen inte blir så stora och flera av ministrarna sitter kvar. Sanna Marin blir då den tredje kvinnliga statsministern i Finland efter Mari Kiviniemi och Anneli Jäättenmäki.

Jag har aldrig tänkt på min ålder eller mitt kön. Jag tänker bara på anledningarna till att jag började med politik

När hon fick frågan om sin ålder efter valet svarade Sanna Marin att åldern inte är en fråga:

– Jag har aldrig tänkt på min ålder eller mitt kön. Jag tänker bara på anledningarna till att jag började med politik och de saker som gjorde att jag valdes.

Fem kvinnliga partiledare i täten i Finland

Finland är verkligen ett föregångsland när det gäller kvinnliga makthavare. Det blev tydligt när Tuomas Niskakangas, politisk skribent på Helsingin Sanomat la upp den här bilden på de fem partiledarna som styr den nya finska regeringen. Det är sannerligen nya tider.

Källa: SVT, BBC

Foto: TT

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: