Förfalskad och utspädd honung i butikerna lurar kunderna

Äkta honung tillverkas genom att bin för nektar till bikupan där sedan honungen bildas. I livsmedelsbutikerna säljs honung som tagits fram artificiellt utan bin.

Foto: TT/Shutterstock

Honungsfusk är ett så stort problem att det redan börjar slå ut biodlare som lägger ner sina verksamheter runtom i Europa. Den ideella föreningen Honungsringen befarar samma utveckling i Sverige – och varnar för förfalskad och utspädd honung i butikerna.

Problemet med förfalskad honung är enormt, menar Fabian Lindé, ordförande i Honungsringen. I en intervju med P1 morgon berättar han att den importhonung som står på hyllorna inte är honung, eller är en så pass misshandlad produkt att den inte kan kallas honung.

När Honungsringen testade tio olika importerade honungssorter var alla utom tre utan anmärkning. De andra visade tecken på förvanskning, till exempel utspädning med annan substans eller för att ha upphettats fel, skriver Honungringen själva i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Årets matbluff 2020 – här är ”vinnaren”

Fuskarna skapar en artificiell bikupa så att produkten kemiskt ser ut som honung.

– Men om man skulle göra en jämförelse med bin till exempel så är den svenska honungen ett naturvin, pinot noir, full av mikrobiologiskt liv och massa nyttigheter, säger Fabian i P1 morgon.

Se också: 5 klassiska matbluffar

Svensk honung är äkta

Köper man svensk honung kan äktheten garanteras eftersom den är spårbar ända in på bikupan. Men Fabian förklarar att förfalskarna har blivit så bra på att ta fram honung i sina labb att det kemiskt inte går att bevisa att produkten inte är äkta – men vad som går att mäta är att den håller låg kvalitet.

Proffsförfalskarna gör det svårt att spåra hur tillverkningen sker och vad som tillsätts i den artificiella honungen, men det är antagligen inte socker som tillsätts eftersom priset är så lågt.

Priset avslöjar förfalskad honung

I butik är det just priset som avslöjar om honungen är äkta. Snittpriset för att producera honung ligger på 6 euro per kilo i Europa, men tusentals ton säljs för under 2 euro per kilo. Fabian menar därför att all honung som säljs under produktionspriset således inte är producerat av en biodlare som kan leva på det.

Förutom att konsumenter luras att tro att de köper äkta honung, där bin tagit nektar till bikupan, är det ett stort problem för biodlare runt om i Europa.

– Prognosen för bisamhällen i Europa är att de kommer minska med 50 procent de kommande 10 åren, och detta enbart på grund av olönsamhet som kommer från prispress från fuskprodukter, säger Fabian.

Så hjälper du trädgårdens bin i sommar

Biodlare hotas av honungsfusket

Det är därför Honungsringen lyfter problematiken – samma utveckling skulle kunna ske här.

– Nu har svensk honung ett gott rykte och vi har ett bra pris i Sverige. Men om vi till exempel bara går till Danmark så läggs odlingar i enorma skalor ner på grund av att försäljningspriset ligger under produktionspriset, säger Fabian.

Stina blev utbränd och sadlade om till biodlare

Anställda skär bort mögel på populära osten – nu stoppas försäljningen